Paikalliset

Ahvenkoski on uuden moottoritien herkkupala

Havainnekuva lintuperspektiivistä Ahvenkoskelta uuden moottoritien valmistumisen jälkeen. Etualalla näkyvä levähdysalue on Pyhtään puolella, eivätkä kuvaan piirretyt rakennukset kuulu tieurakkaan. Niiden toteuttamisestakaan ei ole mitään suunnitelmia. Liikenneasema on suunniteltu kuvassa näkyvän tunnelin toiseen päähän.

VIANOVA / Liikennevirasto

ITÄ-UUSIMAA | Koskenkylän ja Kotkan välille rakennettava E18-moottoritie avaa uusia kehittämismahdollisuuksia tien varrella sijaitsevissa kunnissa. Ensimmäiset osat uudesta tiestä avataan jo ensi vuoden lopussa. Loviisan ja Pyhtään rajamailla sijaitseva Ahvenkoski on uusine siltoineen, tunneleineen ja merellisyytensä vuoksi uuden tien näyttävin paikka. Iso kysymys on, miten autoilijat saadaan pysähtymään Ahvenkoskella.

Ahvenkoskella on Loviisan puolella kaavalliset valmiudet uuteen yritystoimintaan. Esimerkiksi tulevan moottoritieliittymän tuntumaan on mahdollista rakentaa uusi liikenneasema. Jotkut öljy-yhtiöt ovat osanneet jo kysellä tonttia, mutta myös Loviisa on informoinut yhtiöitä avautuvasta mahdollisuudesta, kaupungin kehittämisjohtaja Sten Frondén kertoo.

– Toivomme, että siihen asema syntyy. Neuvottelut ovat aika lailla kesken, koska emme voi myydä aluetta, jota emme vielä omista.

Osa liikenneasemalle varatusta tontista on nykyisin tiealuetta, eikä tonttia saada muodostetuksi, ennen kuin Liikennevirasto luopuu palastaan. Loviisa voi hakea nykyisen seiskatien ylittävän uuden sillan ja tienpätkän valmistuttua tietoimitusta, jolla vanha tiealue siirtyisi kaupungille.

– On arvioitu, että tämä vie kaksi–kolme kuukautta siitä lukien, kun valtio on valmis tiestä luopumaan, Sten Frondén toteaa.

Mitä Ahvenkosken alueeseen laajemmin tulee, sekä Loviisa että Pyhtää etenevät omilla tahoillaan.

– Oli sovittu, että tekisimme yhteishankkeen, jossa hahmoteltaisiin eri alueiden roolia. Näyttää siltä, että yhteishankkeen käynnistäminen kestää enemmän kuin on aikaa odottaa. Meidän puolellamme on olemassa vahva kaava, ja sen mukaan tietysti toimitaan, Frondén sanoo.

Loviisalla on suunnitelmia kehittää myös uuden moottoritien läntisen ja itäisen liittymän alueita. Läntisen liittymän tuntumassa on tekeillä kaavamuutos, joka mahdollistaisi kaupallisten palvelujen laajentamisen. Muun muassa Disa´s Fish on kertonut aikovansa muuttaa Tesjoelta St1:n ja Nesteen huoltamoiden lähelle.

Itäisen liittymän alueelle Loviisa kaavaili logistiikkakeskusta.

– Tilanne on hiukan muuttunut. Kotkassa on tarjolla runsaasti tyhjillään olevaa varastointitilaa. Nyt ei ole oikea aika rakentaa lisää sellaista. Se jää odottamaan suotuisampaa ajankohtaa, Sten Frondén kertoo.

Loviisan ja Pyhtään kuntien välinen raja kulkee Kymijoen läntisen haaran eli suunnilleen Ahvenkosken voimalaitoksen kohdalla, joten sen itäpuolella oleva levähdysalue on Pyhtään puolella.

Koskenkylän–Kotkan moottoritien rakennuttamisesta vastaavan Liikenneviraston projektipäällikkö Hannu Lehtikankare kertoo, että tien rakentamisen yhteydessä vanhan tien varrella sijaitsevalle palvelualueelle tehdään wc:t, mutta ei muita palvelurakennuksia. Liiketoiminnasta kiinnostuneiden on oltava yhteydessä Pyhtään kuntaan.

Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttila kertoo, että Ahvenkosken levähdysalue synnytti alkuun suurta innostusta. Se on kuitenkin laantunut, kun oivallettiin, että uudelta tieltä ei ole kovin helppoa poiketa paikalle.

– Moottoritien liittymä sijaitsee noin kilometrin päässä Ahvenkoskesta. Se ei ole moottoritietä ajavalle luontainen pysähdyspaikka. Tämä vei intoa satsata alueeseen, Nuuttila sanoo.

Toistaiseksi kuntaan ei ole ottanut yhteyttä kukaan, joka olisi halukas harjoittamaan liiketoimintaa Ahvenkoskella. Olli Nuuttila huomauttaa kuitenkin, että paikka on ollut suosittu kalastajien tukikohta, eikä tilanne muutu miksikään.

Pyhtään puolella ABC-aseman vieressä on käynnistynyt Sirius Sport Resortin rakentaminen. Liikuntakeskuksen pohjia tehdään jo. Kyseessä on venäläisten hanke, jonka piti alun perin sijaita Ahvenkoskella Loviisan puolella. Siriuksen vetonaulaksi on tulossa aerodynaaminen tunneli, jossa voi leijua kuin painottomassa tilassa. Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen se tehdään jo rakentamisen ykkösvaiheessa.

Pyhtäällä on suunnitteluasteella Kotkan rajan läheisyyteen tuleva talvimaahanke. Maan sisälle louhittaisiin suuri onkalo, jossa voisi harjoittaa talviliikuntalajeja ympäri vuoden.

Pyhtään Siltakylän liittymään kunta suunnittelee kaupallisten palvelujen keskittymää.

Uuden moottoritien rakentamisen yhteydessä tehdään Loviisan länsipuolelle uudet levähdysalueet suunnilleen vanhaan paikkaan, mutta niiden tasoa ei koroteta eli palvelurakennuksia ei pystytetä. Tesjoen levähdysalueellekaan ei tule rakenteita. Sen sijaan Pyhtään uudelle levähdysalueelle tulee palveluja ja kioskirakennukset niitä varten.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat