Kulttuuri

Ihmismielen todellisuus hajoaa Tiina Raevaaran novelleissa

Särön tekijänä. Tiina Raevaara on ollut mukana tekemässä porvoolaisvetoista Särö -kulttuurilehteä.

Heini Lehväslaiho

KERAVA |  Kirjailija Tiina Raevaaran novelleissa ihmismielen todellisuus hajoaa ja muuttaa muotoaan, kunnes ihminen lopulta yhtyy suureen luonnon kiertokulkuun.

Raevaara ei liiemmin novelleissaan selittele, vaan lukijoiden on itse löydettävä merkitys hänen teoksistaan. Hän sanoo itsekin pitävänsä hitaasti avautuvasta tekstistä.

Raevaara myöntää, että kustantajakin on pitänyt hänen tekstejään arvoituksellisena. Joka tapauksessa Runeberg -palkintoehdokkaana oleva novellikokoelma En tunne sinua vierelläni sai hyvät arvostelut.

– Novellikokoelma on sikäli kiitollinen, että eri ihmiset pitävät eri novelleista ja nostavat niistä esille eri asioita.

En tunne sinua vierelläni syntyi helposti vuonna 2008 ilmestyneen esikoisromaanin Eräänä päivä tyhjä taivas jälkeen, sillä sen runko oli jo olemassa. Vanhin kokoelman novelli on vuodelta 2005 ja uusimmat viime talvena kirjoitettuja.

Raevaara tunnustautuu surrealistiksi, vaikka katsoo, ettei hän sovi ahtaisiin lajityyppeihin.

– Eräs arvostelija tuntui olevan pettynyt, kun kirjani ei ollut riittävän scifiä.

En voisi kuvitella kirjoittavani historiallisia romaaneita, jotka edellyttävät eläytymistä.

Raevaaran esikoisromaania luonnehdittiin arvosteluissa jopa linkolalaiseksi moraliteetiksi. Hän myöntää, että myös hänen novellinsa voidaan nähdä myös sellaisina.

– En kuitenkaan tietoisesti pyri sellaiseen, koska lopputulos ei ole silloin välttämättä onnistunut.

Kotimaisista kirjailijoista Raevaara pitää Monica Fagerholmista, Leena Krohnista ja Jyrki Vainosesta. Ulkomaisista läheisiä ovat Kafka, Roald Dahlin novellit, Margaret Atwood ja varsinaisista scifi-kirjailijoista Stanislaw Lem.

Muoto on Raevaaralle tärkeä asia, vaikka hänen novellinsa ovatkin syntyneet hyvin eri tavalla: jotkut kerralla ja toiset hyvin tarkan suunnittelun tuloksena.

Hänen biologin koulutuksensa näkyy luonnon ja eläinten kuvauksissa tarkkoina yksityiskohtina. Hänen mielestään kysymys on enemmän mielenkiinnon kohteista kuin koulutuksen vaikutuksesta.

– En silti voisi kuvitella kirjoittavani historiallisia romaaneita, jotka edellyttävät eläytymistä.

Luontohavainto on lähtökohtana novellissa Sääkset, josta Raevaara sai vuonna 2006 Martti Joenpolven palkinnon. Novelli syntyi vaellusmatkalla Venäjän Karjalassa.

Viime kesänä Raevaara voitti Jyväskylän kesän Kuultavia-novellikilpailun, johon kutsutut kirjailijat lukivat yhden novellinsa. Raevaara luki kokoelmansa avausnovellin Gordonin tarina.

Raevaara ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2007, kun hänestä tuntui siltä, ettei hän pystynyt keskittymään yhtä aikaa kirjoittamiseen ja tutkijan työhön, vaikka tutkimusprojekti olikin hyvin kiinnostava.

Raevaara sanoo kirjoittamisensa alkaneen lukemisesta. Hän aloitti määrätietoisen kirjoittamisen vuonna 2003, kun hän jäi tutkijan työstä äitiyslomalle. Omaperäinen tyyli on kirkastunut kirjoittamisen myötä.

Juuri nyt Raevaara on kiinni useissa sekalaisissa projekteissa, joista hän toivoo pääsevänsä lähiaikoina eroon. Sen jälkeen hän ryhtyy kirjoittamaan romaania, josta on jo viitisenkymmentä liuskaa valmiina.

Raevaara sanoo tekevänsä suhteellisen vähän muutoksia kirjoittamaansa tekstiin, eikä halua esitellä kustantajalle keskeneräistä työtä. Novellikokoelmansa vanhimpiin hän teki tarkistuksia, jotka olivat hänen mukaansa suhteellisen pieniä.

Runeberg -palkintoehdokkuus tuli Raevaaralle yllätyksenä, varsinkin kun kirja ilmestyi jo keväällä ja oli päässyt tavallaan unohtumaan.

Alkuvuoden aikana ilmestyy hänen kustantajansa Teoksen vampyyrinovelliantologia, jossa on yksi Raevaaran novelli. Työn alla on myös ollut hänen omaan tieteenalaansa liittyvä tietokirja koiran evoluutiosta, joka ilmestyy huhtikuussa.

Koira on Raevaaralle paitsi mielenkiintoinen tutkimuskohde myös mieluinen perheenjäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat