Ruoka

Hävikki herkuksi: juustokakku

RUOKA Uudessa sarjassa vinkataan, kuinka ruuantähteet voi ottaa hyötykäyttöön.

Juustokakku syntyy helposti juhlatarjoiluista ylijääneistä aineksista.

Elina Teerijoki

Juhlatarjoiluista jää usein yli erilaisia keksejä ja kakkuja, ehkä myös vispikermaa.

Ne ovat loistava tekosyy kokeilla juustokakun tekoa.

Täytteeseen voi soseuttaa vaikkapa viime kesän viimeisiä pakastemarjoja; jos käytät kirpeitä marjoja kuten herukoita, lisää ohjeen sokerimäärää maun mukaan.

Juustokakku valmistuu irtopohjavuoassa, ilman uunia.

Juustokakku

  • Pohja:
  • noin 150 g erilaisia keksejä tai kuivakakkua (murusina 3,5–4 dl)
  • 75 g voita tai margariinia
  • Täyte:
  • 4 liivatelehteä
  • 200 g marja- tai hedelmäsosetta
  • 3/4 dl sokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vaahtoutuvaa kermaa
  • 1/2 dl mehujuomaa

Peitä noin 24-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kiinnitä reunaosa. Murenna keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimen avulla. Sulata rasva ja yhdistä muruihin.

Painele muruseos tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle. Pane rullatut liivatelehdet juomalasiin kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi.

Yhdistä hedelmä- tai marjasose, sokerit ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja yhdistä se tuorejuustoseokseen varovasti käännellen.

Kuumenna mehu kiehuvaksi. Ota liivatelehdet liotusvedestä ja purista vesi pois. Pane liivatteet kuumaan mehuun ja sekoita, kunnes ne liukenevat. Kaada liivateseos täytteeseen hitaasti koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Nosta juustokakku kelmulla peitettynä jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota valmis kakku veitsellä vuoan reunoista ennen kuin avaat reunan.

Jos haluat kakun pinnalle kiilteen, se syntyy näin: liota 3 liivatelehteä ja liuota ne 2,5 dl:aan kiehautettua voimakkaan väristä mehua. Lusikoi huoneenlämpöiseksi jäähtynyt seos varovasti kakun pinnalle ja anna jähmettyä yön yli.

teksti: Elina Teerijoki

Lisää aiheesta: 

Hävikki herkuksi: tomaattikastike13.5.2014 08.00
Hävikki herkuksi: nokkosletut4.6.2014 05.00
Hävikki herkuksi: ruokaisa salaatti7.6.2014 08.31
Vähennä hävikkiä – opettele lukemaan päiväyksiä13.1.2014 11.46

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat