Paikalliset

1850-luvun palvelusväentaloon remontoitiin ylellinen asunto

Sanna Laurilaa viehättää Ralph Laurenin tyylissä luonnonläheisyys ripauksella luksusta. Vilgot-koira istuu hyvin miljööseen.

Lotta Åberg

PORVOO | Huonekalurestauroija, -puuseppä Sanna Laurila ja puolisonsa alkoivat syksyllä 2011 kunnostaa Domargårdin kartanon palvelusväelle kuulunutta huvilaa. 1850-luvulla rakennetussa huvilassa oli tiettävästi asunut kartanon puutarhuri ja hevosenkuljettaja perheineen. Viimeiset vuosikymmenet 200 neliön alakertaa oli käytetty satunnaisesti kesäpaikkana, ullakosta oli kehkeytynyt tavaransäilytyspaikka, oikea artesaanin aarrekammio.

Rakennusta alettiin remontoida vanhaa vaalien ja perinteisiä rakennustapoja kunnioittaen. Ensimmäiseksi päätettiin remontoida 200-neliöinen alakerta.

Pinnat avattiin hirteen saakka. Lattia avattiin ja eristettiin villalla.

Huonejakoon ei puututtu, mistä johtuen 200 neliön asunnossa nyt neljä avaraa huonetta ja keittiö. Pimeähköstä eteisestä on käynti takapihalle kapeasta oviaukosta.

– Moni remonttimies ehdotti siihen isoja lasiovia, mutta ei tule kysymykseenkään, Laurila nauraa.

Vanhat ikkunat kunnostettiin ja rikkoutuneiden tilalle hankittiin uudet vanhat ruudut.

Osasta seiniä jätettiin hirret näkyviin. Eteiskäytävä sai vuorauksen harmaasta lumppupaperiruuduista. Makuuhuoneen seinä sai burberry-ruutuja muistuttavan tapettikuosin. Samaa on vielä tarkoitus laittaa olohuoneeseen, mutta eri värisenä.

Talon vanhat lattiat pystytettiin osin käyttämään uudelleen.

Keittiökalusteiden toimittajaksi valikoitui pitkän harkinnan jälkeen ruotsalainen Kvänum.

– Aloitimme laadukkaimmasta ja kun siihen oli tutustunut ensin, ei sitä voinut jättää, keittiöönsä erittäin tyytyväinen Laurilla manailee.

Keittiön saanut myös on herättänyt myös ihastusta rakennuksen kunnostuksesta kertovan Villa Olivia -blogin kautta.

Kylpyhuoneen ja wc-tilojen kalusteet tulivat samalta toimittajalta.

Talon henkeen olisi Laurila mielestä sopinut hyvin ketjusta vedettävä toiletti, mutta siinä kohta ekologisuus ajoi tyylin edelle. Vanhanaikainen vesiklosetti kun kierrättää moninkertaiseesti enemmän vettä kuin modernit pöntöt. Wc-istuimeksi valikoitui Duravitin seinään kiinnitettävä malli.

– Saunan lauteiden ja seinien puulajin kanssa arvottiin pitkään. Päädyimme lopuksi värjäämään saunan mustaksi saunavahalla.

– Emme voisi tyytyväisempiä olla. Toimii erittäin hyvin käytössä, kun koiratkin istuu koko ajan saunassa. Valkoisen marmorin kanssa käsittelemätön puupinta olisi puulajista huolimatta näyttänyt turhan arkiselta.

Pihalta löytyi valmiiksi kaltattu puunrunko, jonka Laurila käsitteli samaisella saunavahalla kuin lauteetkin.

Laurila on mieltynyt ylellisen oloiseen, mutta luonnonläheiseen brittiläiseen maalaistyyliin, sisutukseen istuu ruutua, tummia värejä kontrastina vaaleille pinnoille sekä rouheata hirsiseinää ja karvapintaa, oli kyse sitten makuuhuoneen lattialla makaavasta porontaljasta tai olohuoneen lattialla pötköttävistä italianvinttikoira Vilgotista tai irlanninsetteri Ludwigista.

Blogissaan hän kertoo metsästävänsä vinttikoira- tai ketunmetsästystapettia. Intohimoisen sisustajan pieteetti tulee esiin myös siinä, miten hän pohtii jättääkö pellavaverhot rullalla pitävät nyörit rusetille vai vaihtaako kiinnityksen narun varaan.

Laurila sanoo olevansa luonteeltaan tarkka ja panostavansa laadukkaisiin ja näyttäviin ratkaisuihin.

– Olen varmasti tehnyt tästä projektista kalliimman ja hitaamman, mitä mies oli alun perin suunnitellut, hän nauraa.

Vastapainoksi kodista löytyy myös tavattoman paljon vanhaa, vintiltä löytyneitä aarteita, jotka hän on itse kunnostanut. Niille tulee ainoastaan oman työnarvo.

Myös kirpputoreilta on tehty löytöjä, kuten laatikollinen täytettyjä pikkulintuja.

Nyt etsintälistalla on hirven tai peuran pää, jonka saisi aitiopaikalle ruokailutilan seinälle.

– Onneksi miehen suvussa on metsästäjiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat