Paikalliset

Joko näet tässä idyllisen siirtolapuutarhan?

Anna Mannonen, Maarit Sulkunen ja Anne Keskvaara näkevät talvisella peltoaukealla jo värikkäitä mökkejä ja kukkivia hedelmäpuita. Suunnittelualue kattaa kaiken kuvassa näkyvän aukean ja paljon lisää. Alue on kokonaisuudessaan 4,2 hehtaarin kokoinen.

Outi Paappanen

PORVOO | Pakkanen kimmeltelee puiden oksilla, vaikka on jo maaliskuu. Rikkumaton lumikuori peittää peltotonttia Humlebergintien varressa, mutta särkyy upottavasti POPS ry:n varapuheenjohtaja Maarit Sulkusen jalan alla.

Porvoon perinteinen siirtolapuutarhayhdistys POPS ry on käynnistämässä yleissuunnitelman laatimista tontille, josta kaupunkikehityslautakunta myönsi sille viime syksynä suunnitteluvarauksen. Yhdistyksen jäseniltä pyydetään ideoita ja toiveita, mitä alueelle halutaan ja millaisia viljelypalstoja kukin haluaa.

Yhdistyksen sihteeri Anna Mannonen luo vision tulevasta.

– Kirjava, värikäs ja monimuotoinen siirtolapuutarha, joka poikkeaa muista kaupungin uudisalueista ja on Helsingin ja Tampereen vanhoihin siirtolapuutarhoihin verrattuna modernimpi.

POPS ry vuokraa kaupungilta 4,2 hehtaarin kokoisen peltoalueen. Alueelle on kaupungin alustavissa piirustuksissa merkitty 60 siirtolapuutarhatonttia, jotka yhdistys vuokraa edelleen halukkaille. Vuokralainen rakentaa mökin omalla kustannuksellaan. Rakennus on vuokralaisen kiinteää omaisuutta siinäkin tapauksessa, että tämä haluaa sanoa myöhemmin vuokrasuhteensa irti.

Vaikka sormet jo syyhyävät päästä tonkimaan multaa, varovaisenkin arvion mukaan siirtolapuutarhaa voidaan päästä rakentamaan vuonna 2015.

Alue on osayleiskaavassa osoitettu siirtolapuutarha- tai palstaviljelyalueeksi. Kaupungilla oli tarjota yhdistykselle viittä tarkoitukseen soveltuvaa tonttia, joista yhdistys valitsi Lillträsketin alueella, Staffaksen pohjoispuolella sijaitsevan tilan.

– Alue jopa ylitti odotukset, Mannonen sanoo.

Kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva kaunis tontti on sopivan pyöräilymatkan päässä.

Infrastruktuurista suunnitellaan mahdollisimman kevyt. Omia sähkösaunoja ei mökkeihin ole lupa rakentaa. Sen sijaan alueelle on suunnitteilla yhteissauna. Yhteinen kerhorakennus taas palvelisi sekä jäseniä että muitakin kaupunkilaisia tapahtumien järjestämispaikkana.

Yhdistyksen hallitus toivoo, että kaupunki osallistuisi yhteisten puistoalueiden suunnitteluun. Mökkitonttien lisäksi alueelle voidaan kaavoittaa myös pelkkiä viljelypalstoja, mikäli kysyntää ilmenee.

Sen verran pitää löytyä talkoohenkeä, että osallistuu yhteisten alueiden hoitoon.
Anna MannonenMökkimallit valitaan todennäköisesti etukäteen, mutta värin saa jokainen päättää itse. Hallitus toivoo pääsevänsä jonkinlaiseen sopimukseen rakennusavusta talovalmistajien kanssa.

– Hökkelikylää emme saa tänne rakentaa, varainhoitaja Anne Keskvaara huomauttaa.

Siirtolapuutarhayhdistyksen toiminnassa tavoitellaan yhteisöllisyyttä.

– Sen verran pitää löytyä talkoohenkeä, että osallistuu yhteisten alueiden hoitoon. Helsingissä esimerkiksi on tietty tuntimäärä, jonka jokainen viikossa osallistuu, Anna Mannonen sanoo.

Omalla tontillaan saa viljellä melkein mitä lystää, tai olla viljelemättä. Joitakin säännöksiä siirtolapuutarhatontin pitämiseen kuitenkin liittyy, esimerkiksi vähintään yksi hedelmäpuu täytyy olla.

Kasteluvesi saadaan Veckjärvestä, mikä säästää kustannuksia. Staffaksen venelaiturille, josta voi kesäisin soutaa Hasselholmenin uimarannalle, ei ole linnuntietä kuin parisataa metriä.

POPS ry:n hallitus koostuu viiden perustajajäsenen ydinporukasta. Yhteensä yhdistyksessä on tällä hetkellä 23 jäsentä.

Siirtolapuutarhahankkeen rahoitus on vielä auki. Yhdistyksen varainhoitaja Anne Keskvaara sanoo, että kaupungin kanssa käydään neuvotteluja rahallisesta avustuksesta, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole lähtenyt hanketta rahoittamaan. Yhdistys tiedustelee Siirtolapuutarhaliiton kautta muita rahoitusmahdollisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat