Viihde

Tästä vanhasta autosta tuli puilla lämpiävä sauna

Wartburgiin tehty autosauna on varustettu puukiukaalla. Siitä irtoaakin kunnolliset löylyt.

Heli Kurimo

Aape Lehtisen vanhassa Wartburgissa on kuuma kuin saunassa. Lämmönlähteenä ei kuitenkaan ole taivaalla helottava aurinko, kuten kesähelteillä vanhoissa autoissa yleensä, vaan tavaratilaan asennettu puilla lämpiävä kiuas. Punaisen, vuosimallia 1988 olevan Wartburgin sisällä todellakin on ihan oikea sauna – joskaan ei liikennekäytössä, vaan tukevasti paikallaan.

Lehtinen avaa takaluukun lisätäkseen kiukaaseen puita. Vanha ’Warre’ savuttaa kuin ennen vanhaan, mutta tällä kertaa savu ei ole sinistä, eikä se tule pakoputkesta, vaan kattoon asennetusta savupiipusta.

Wartburgin puukiuas antaakin kunnon löylyt. Lämpökään ei karkaa, vaan nousee ajoittain jopa yli sadan asteen. Siitä huolimatta ei tee kertaakaan mieli paeta ovesta ulos, vaan päinvastoin löylyä lisää oikein mielellään. Olo ei ole missään vaiheessa tukala, eivätkä auton korin metalliset osatkaan polta ihoa. Vesi valuu auton pohjassa olevien reikien kautta ulos. Tämähän vaikuttaa täydelliseltä saunalta!

– Ilma vaihtuu koko ajan, joten happeakin riittää. Tarvittaessa voi myös veivata ikkunan auki, sanoo kuskin paikalla istuva Lehtinen.

 

Kun ikkunat eivät ole huurussa, voi vaikka ihailla järvimaisemaa.”

 

Kyseessä onkin todellinen maisemasauna. Silloin, kun ikkunat eivät ole löylyn heiton jäljiltä huurussa, voi autosaunan lauteilta ihailla vaikkapa parinkymmenen metrin päässä olevaa järvimaisemaa. Nummijärvessä voi myös halutessaan käydä vilvoittelemassa.

Toisella puolella taas on maantie, jossa on ainakin päiväsaikaan melko mukavasti liikennettä. Ohikulkijoilla onkin riittänyt autosaunassa hämmästelemistä.

– Joskus joku saattaa oikein pysähtyä ihmettelemään. Suurin osa ihmisistä kuitenkin tietää jo, mistä on kyse, koska autosauna on ollut tässä käytössä jo kevättalvesta saakka, Lehtinen sanoo.

Aape Lehtinen sai idean vanhaan Wartburg-henkilöautoon rakennettavasta saunasta alkuvuodesta.

– Auto oli seissyt pitkään pihassa romukunnossa, mutta en halunnut sitä hävittääkään. Mietin, mihin sitä voisi vielä käyttää, ja mieleen tuli ajatus auton sisään rakennettavasta saunasta, Lehtinen kertaa.

Hanke oli ehkä omituinen, mutta ei mitenkään vaikea.”

Kiukaan hän sai tuttavaltaan, jonka omaan saunaan se ei sopinut. Toinen kaveri auttoi savupiipun asennuksessa. Muuten Lehtinen suoriutui kunnianhimoisesta projektistaan lähestulkoon yksin, vaikkakin sai tarvittaessa pientä rakennusapua tutuiltaan. Hanke oli ehkä omituinen, mutta ei Lehtisen mukaan mitenkään vaikea.

– Alun perin suunnittelin, että olisi hyvä saada sauna valmiiksi juhannukseen mennessä. Mutta kun ryhdyin toimeen, niin kaikki sujuikin hyvin nopeasti. Parissa kuukaudessa homma oli valmis, hän muistelee.

Ensimmäiset löylyt heitettiin kevättalvella.

– Kun järvi oli vielä jäässä, vein Warren sinne. Pohjassa olevien reikien kautta autosta pystyi pilkkimään, Lehtinen sanoo.

Punainen Wartburg on ollut siis varsin monipuolisessa käytössä. Aape Lehtinen hankki Warren alunperin kummisedältään. Ennen uutta uraa saunana, se ehti esiintyä Aapen isän, näyttelijä Kai Lehtisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Salon Teatterin kesäteatterinäytelmässä Kätkäläiset.

Aape Lehtinen aikoo jatkaa autosaunan kehittelytyötä. Warren voi kytkeä auton perään, ja sähköt toimivat, joten seuraava askel on saada se tien päälle. Autoradio ja rattikin ovat Warressa alkuperäiset.

– Vanhan kasettisoittimen aion laittaa toimintakuntoon lähiaikoina, Lehtinen päättää.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat