ABC ja St1 hoitivat Esso-kaupan kotiin

ITÄ-UUSIMAA| Neste Oilin liikenneasemaketjut ovat jopa pystyneet vahvistamaan asemiaan liikennepolttonesteiden vähittäismarkkinoilla Suomessa vuonna 2007 tapahtuneiden muutosten jälkeen. Tuolloin S-ryhmän ABC-ketju ja St1 jakoivat Esso-asemat keskenään ja JET-ketju katosi markkinoilta, kun Teboilinkin omistama venäläinen Lukoil osti sen.

ABC-ketju on noussut selvästi Suomen toiseksi suurimmaksi bensan myyjäksi, mutta dieselöljyn myyjänä Neste Oil on ylivoimainen valtias. Nesteen asemat ja Teboil myyvät yhteensä peräti 75 prosenttia Suomessa tankattavasta dieselöljystä.

Tyhjästä aloittanut suomalainen St1 on noussut porvoolaissyntyisen Mika Anttosen johdolla markkinaosuuksiltaan jo Shellin kantaan.

Uusimaa vertasi Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton julkaisemia viime vuoden markkinaosuuslukuja poikkeuksellisesti vuoteen 2006, jolloin kesken vuotta 2007 tehtyjen järjestelyjen vaikutukset näkyvät selvästi.

Neste Oilin ketjujen markkina-asema on siis hieman vahvistunut. Shell ja SEO ovat suunnilleen pitäneet aiemmat asiakkaansa.

Vuonna 2006 Esson markkinaosuus oli bensiinikaupassa 10,3 prosenttia ja dieselin myynnissä 7,9 prosenttia. Vuodesta 2006 ABC:n ja St1:n yhteenlaskettu markkinaosuus on noussut bensiinikaupassa 11,4 prosenttiyksikköä eli enemmän kuin Essolta jäi jaettavaa. Sama pätee dieseliin, jonka myynnissä ABC:n ja St1:n markkinaosuus kasvoi kahdessa vuodessa 8,1 prosenttiyksikköä.

JET-ketjun markkinaosuus oli Suomessa bensiinikaupassa kaksi vuotta sitten 5,6 prosenttia ja dieselin myynnissä 1,4 prosenttia. Kahdessa vuodessa Teboilin markkinaosuus on noussut bensiinikaupassa 3,1 prosenttiyksikköä ja laskenut dieselin myynnissä 0,3 prosenttiyksikköä. Siten kaikki entiset JET-asiakkaat eivät näytä jääneen tankkaamaan Teboiliksi muuttuneille asemille.

Pelkästään vuoden 2008 ja 2007 markkinaosuusmuutoksia tarkasteltaessa selkein trendi oli ABC-ketjun markkinaosuuksien vahvistuminen useilla prosenttiyksiköillä. Vahvojen maakunnallisten alueosuuskauppojen asemasta hyötyvä ABC on avannut vanhojen Essojen lisäksi myös hyviä kokonaan uusia liikepaikkoja.

Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton tilastojen mukaan dieselöljyä myytiin viime vuonna vajaat 2 700 miljoonaa litraa. Tämä on kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2007. Moottoribensiiniä myytiin viime vuonna 2 350 miljoonaa litraa, mikä on lähes viisi ja puoli prosenttia edellisvuotta vähemmän.

– Tilanteeseen on vaikuttanut autoverouudistus, joka suosii dieselautoja ja vähäkulutuksisia bensiiniautoja. Autokanta on uudistunut aiempaa nopeammin, ja bensiinikäyttöisten henkilöautojen ominaiskulutus on pienentynyt, kun vanhoja, eniten kuluttavia autoja on poistunut liikenteestä, toteaa keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Dieselkäyttöisten henkilöautojen määrän kasvu lisäsi dieselöljyn myyntiä, mutta myynnin kasvu oli kuitenkin maltillista, koska teollisuustuotannon hidastuminen vähensi kuljetuksia.

– Liikennepolttoaineiden myynnin kehitykseen vaikuttivat osaltaan myös viime kesän autoilukauteen osuneet tavallista korkeammat hinnat, arvioi Nupponen.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat