Merivedestä juotavaa - uusi innovaatio päästää kalvosuodattimesta vain vesimolekyylin

Vaikka porakaivo olisi kuinka hyvä, vesi voi etenkin saaristoalueilla maistua epämukavalta - tai merivedeltä. Uusi suodatininnovaatio päästää kalvosuodattimen läpi vain vesimolekyylin, Biolan markkinoi.

Juha Perämäki
UUSIMAA | Uusi suomalainen innovaatio tekee puhdasta juomavettä 100 litraa tunnissa. Biolan mainostaa markkinoille tuomansa AquaThor-nimisen vedenpuhdistuslaitteen poistavan epäpuhtaudet alle yhden prosentin suolapitoisesta järvi-, meri- ja kaivovedestä.

Teknologia perustuu kalvosuodattimiin ja veden läpiajoon kovalla paineella. Kalvosuodattimista ei pääse läpi muuta kuin vesimolekyyli.

Ympäristön epäpuhtaudet ja maaperän mineraalit liukenevat helposti veteen, josta uusi laite poistaa nikkelin ja fluorin lisäksi muun muassa suolan, raudan, bakteerit, virukset ja lääkejäämät.

Kaivovesi kannattaisi tutkituttaa kolmen vuoden välein. Esimerkiksi nikkelin ja radonin sallitut tai suositellut enimmäispitoisuudet ylittyvät suuressa osassa Suomen pora- ja rengaskaivoja.

– Vähänkin näppärämpi puhtaan veden tarvitsija pystyy itse asentamaan laitteen, ja tarpeen vaatiessa järjestämme asennusapua paikalle, Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala kertoo.

Ekoasumisen myynti alkaa nyt Suomessa, mutta Hakalan mukaan tulevaisuudessa mielenkiintoisia puhtaan juomaveden markkina-alueita ovat Venäjä ja Baltia.

Järjestelmä saadaan käyttöön vetämällä vesiputki esimerkiksi järvestä tai merestä kiinni laitteeseen. Laitteesta vesi johdetaan tarvittaviin pisteisiin kiinteistön omia putkistoja pitkin.

Vedenpuhdistuslaite vaatii ulkomitoiltaan vain noin yhden neliön tilan. Hakalan mukaan mikäli kiinteistöä käytetään ympäri vuoden, tulee säilytystilan olla lämpöeristetty.

– Kesäkäyttöiselle laitteelle riittää sääsuojaksi kevyt katos, Hakala sanoo.

Pieni energiantarve voidaan hoitaa vaikka aurinkopaneelilla, sillä 100 litran puhdistamiseen kuluu energiaa vain noin 0,5 kWh.

Saman verran virtaa kuluu, kun pitää auton lohkolämmittimen päällä tunnin tai pesee yhden koneellisen pyykkiä 40 asteessa.

Mikäli mökillä ei ole verkkovirtaa, energian tarve voidaan Matti Hakalan mukaan hoitaa yhdellä 250 W aurinkopaneelilla.

– Laitteen tuotekehityksessä on kiinnitetty erityisesti huomiota pieneen energiakulutukseen. Samanaikaisesti on pystytty pitämään vedenpuhdistuksen tehokkuus korkealla tasolla.

Laite puhdistaa puolessa tunnissa yhden 40 asteisen pyykinpesukoneellisen tarvitseman vesimäärän.

Pyykkärille ilouutinen on myös se, että laite pehmentää vettä. Pehmeä vesi ei muodosta kalkkisaostumia pesukoneisiin eikä vaatteisiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat