Presidentti johtaa

Millaisia johtajia presidenttimme ovat olleet? Risto Ryti–seura ja kustantaja Siltala ovat julkaisseet hienon teoksen: ”Presidentti johtaa”. Sain kirjan juuri sopivasti käteeni, kun valmistelin Linnankoski-matineaan yritys- ja poliittisjohtamisesta esitelmääni: Johtaminen eilen, tänään ja huomenna.

Presidenttiteoksen kirjoittajat ovat korkeasti oppineita ja heitä on tusina kuten päämiehiäkin. Lisänä on Seppo Tiihosen ansiokkaat yhteenvedot. Presidenteistä viidellä on tohtorin tutkinto ja ainoastaan Kyösti Kallio on vailla mitään tutkintoa. Kirjan mukaan ”hän oli ensimmäinen suomalainen, joka toimi koko elämänsä politiikassa ja eli politiikalle”. Nyttemminhän näitä riittää.

Kirjassa on monta kiehtovaa tietoa ja tarinaa; pankki lähetti räyhäävän pääjohtaja Paasikiven mielentilatutkimukseen 1920-luvulla. ”Ei hullu, mutta huonosti kasvatettu”, oli diagnoosi.

Itse viisastuin eniten lukiessani valtionhoitajien ja Svinhufvudin kausista. Ennen presidenttejä, jotka tunnemme, maata johti 1917–19 kaksi valtionhoitajaa. Ensin Svinhufvud, joka palasi Siperiasta lupauksensa mukaisesti ”Jumalan ja Hindenburgin avulla”. Hän väistyi, kun saksalaissuuntaus ajoi karille ja tilalle tuli ei-saksalaismielinen Mannerheim, joka taisteli Saksaa vastaan jo 1. maailmansodassa ja lopuksi vielä Lapin sodassa.

Kansanomainen 71-vuotias ukkotuomari Svinhufvud joutui 1932 jo toisen kerran elämässään valtion johdossa palauttamaan maahan laillisen järjestyksen. Presidentin radiopuhe 2.3.32 on huikea, kun hän käski Mäntsälän kapinallisia palaamaan koteihinsa ja jyrisi, että ”salahanke on tästä lähtien paitsi laillista järjestystä, myös minua vastaan henkilökohtaisesti”.” Tilanne oli todella vakava ja laukesi presidentin uskottavuuden ja lujuuden ansiosta. Kukin voi nykymeno mielessään miettiä, mikä merkitys iällä ja kokemuksella siinä oli.

Kirja ei suoranaisesti pane presidenttejä paremmuusjärjestykseen, mutta antaa siihen hyvät eväät. Sekin kirjasta selviää, kenet kaksi USA:n presidenttiä ja millä perusteilla on siellä ykkösiksi rankattu. Viime viikon Ryti-seminaarissa oppinut paneeli sai kysymyksen myös vastatakseen. Ei liene suuri yllätys, jos sanoo, että Relanderia lukuun ottamatta presidentit ovat riman ylittäneet. Kirjan ja paneelin perusteella presidenttien arvioinneissa kärkeen nousee kolme nimeä: Paasikivi, Ryti ja Koivisto.

Kekkonen jakaa mielipiteitä aina vaan. Hyvä on Tiihosen virke: ”Monetkaan Kekkosen johtamisjärjestelmää myöhemmin arvostelleet ja sen aikanaan hyväksyneet puolueet ja kansalaiset eivät rohkene esittää itsekritiikkiä omaa toimintaansa kohtaan, vaikka järjestelmää ja Kekkosta arvostelevatkin.”

Lukekaa ja arvioikaa itse. Jari Tervon sanoin: ”Toisille kirjallisuutta ei tarvitse selittää ja toisille ei kannata.”

RISTO ANTTONEN

Kirjoittaja on porvoolainen teollisuusneuvos ja mm. Risto Ryti-seuran hallituksen jäsen

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat