Nämä asiat vaikuttavat sinkun talouteen

Sinkkuudesta voi olla taloudellisessa mielessä myös etua. Esimerkiksi lomamatkassa voi säästää, jos reissua ei tee pahimpana ruuhkasesonkina.

Armi Suojanen

Uutisotsikoiden mukaan rahahuolet iskevät sinkkutalouksiin kovemmin kuin perheiden kukkaroihin. Mutta eikö sinkuilla olekaan varaa kuluttaa itseensä?

Sosiologian professori Terhi-Anna Wilskasta sinkkuja ei pidä arvioida yhtenä yksittäisenä kuluttajaryhmänä.

Wilska korostaa, että sinkut elävät hyvin erilaisessa elämäntilanteessa ja ovat eri-ikäisiä keskenään.

– Ratkaisevia tekijöitä kustannuksia vertaillessa ovat koulutus, työmarkkina-asema, ikä, huollettavien määrä ja asuinpaikka.

Kansaneläkkeen varassa elävät yksinäiset yli 80-vuotiaat naiset ovat heikoilla.”

Yksin asuvien ääripäistä Wilska nostaa esille köyhät opiskelijanuoret ja vauraat ikääntyneet työntekijät ja eläkeläiset.

– Opiskelijat ovat kyllä köyhiä, mutta se on todennäköisesti heille vain väliaikainen elämäntilanne. Toisaalta 60–65-vuotiaat eläkeläiset ovat varakkaimpia kuin koskaan tähän mennessä.

Heikoimmassa taloudellisessa asemassa ovat hänestä yksin asuvat vanhat, yli 80-vuotiaat eläkeläisnaiset, jotka elävät kansaneläkkeen varassa.

Myös työttömillä ja yksinhuoltajilla on tiukkaa taloutensa tasapainottamisessa.

Olennaista on, että sinkkutaloudessa kulut kohdistuvat yhteen henkilöön, eikä sinkku voi jakaa niitä kenenkään kanssa.

Jos ansiotuloissa tai lainankoroissa tai terveydessä tapahtuu odottamaton käänne, ovat yksin asuvat pulassa.

Kukaan ei ole jakamassa tai paikkaamassa sinkun taloudellisia tappioita, Wilska muistutttaa.

Jos perheessä sen sijaan on kaksi aikuista, molemmat osallistuvat yleensä osaltaan talouden kuluihin.

Jos esimerkiksi lapsiperheessä toinen vanhemmista menettää työnsä, voi toinen ainakin osittain paikata menetystä.

Sinkku häviää ruokamenoissa, mutta voittaa harrastuksissa.”

Ruoka- ja asumiskuluissa häviäjiä ovat joka tapauksessa sinkut, jotka joutuvat tutkitusti pulittamaan suhteellisesti suolaisemman hinnan ruuastaan ja asumisestaan.

Wilska huomauttaa, että sinkuilla on kuitenkin kiinteitä kuluja ja omaisuutta usein vähemmän kuin perheellisillä.

– Sinkut eivät tarvitse esimerkikisi autoa, eikä heillä ei ole kesämökkiä tai lasten päivähoitokuluja ja harrastusmaksuja, hän vertailee.

Toisaalta: sinkku joutuu hankkimaan esimerkiksi kaiken kodintekniikan itselleen.

Lapsiperheessä useammalle henkilölle riittää yksi televisio tai tietokone, Wilska muistuttaa.

– Kännykkä on ainoa, joka lapsiperheissäkin on ostettava kullekin perheenjäsenelle.

Myös lomalla sinkkuudesta voi olla etua.

Neljä- tai viisihenkinen lapsiperhe tarvitsee jo huomattavan summan matkaillakseen – yksin reisaava pääsee huokeammalla, vaikka hän maksaisi huoneestaan pienen lisähinnan.

– Yksin matkustavalla on myös enemmän varaa loman ajankohdan valinnassa, koska hänen ei tarvitse matkustaa arvokkaimpina sesonkiaikoina. Sinkku voi myös valita matkakohteensa joustavammin.

Asuminen sinkun suurin kuluerä

Asuinpaikan valinta vaikuttaa merkittävästi niin sinkkujen kuin perheellisten kiinteisiin kuukausittaisiin kuluihin.

Neliöhintoja verratessa häviävinä osapuolina ovat sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan sinkut.

– Sinkut valitsevat yhä useammin asuinpaikkansa kaupungin ydinkeskustasta tai sen lähettyviltä, missä neliöhinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin muualla, tutkija muistuttaa.

Perheellisten suosimat taajamat ja lähiöt eivät sen sijaan juuri sinkkuja houkuttele, vaikka asuminen voisi olla niissä edullisempaa.

Tätä todistavat tilastotkin. Keskusta-alueen väestörakenne poikkeaa huomattavasti muiden alueiden väestörakenteesta. Esimerkiksi Helsingin keskustan asukkaista yli 60 prosenttia on sinkkuja.

Toisaalta sinkut pärjäävät usein suhteessa niukemmilla neliöillä, kun taas perheelliset etsivät väljempiä tiloja itselleen. Tätä tukee asuntorakentaminen, joka suosii pieniä asuntoja juuri keskustoissa.

Asumisen kalleus ei tosin ole yksiselitteinen asia. Wilskan mukaan keskusta-asumisen kalleutta kompensoi todennäköisesti keskustassa tarjolla oleva, parempipalkkainen työ.

Terhi-Anna Wilska

sosiologian professori Jyväskylän yliopistossa

Wilskan mukaan nuoret vanhemmat ovat selvästi kologisempia kuluttajia kuin nuoret pariskunnat tai sinkut.

Wilska on tutkinut muun muassa luksustuotteiden myynnin kasvua.

Ylellisyystuotteiden myynti kasvaa hänen mukaansa kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti kehittyvillä markkinoilla.

Varakkuus näkyy eri kansallisuuksien kesken eri tavoin.

Suomessa arvostetaan vaatimattomuutta, kun Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä varakkuus saa näkyä.

Kommentit

Sinkku olen- enkä allekirjoita tuota väitettä, että sinkun matkailu tulee edullisemmaksi. Aivan puppupuhetta. Sinkku maksaa omasta matkastaan AINA sinkkulisän, ja se voi olla jopa 800 euroa kalliimpi kuin jos matkustajia on kaksi. Sinkku maksaa näin ollen matkastaan puolitoistakertaisen hinnan verrattuna jos olisi useampi lähtijä. Ihmettelenkin, miksi matkatoimistot eivät ala tarjota meille sinkuille samanhintaisia matkoja kuin muille!

sinkku50v

En myönnä 60-65v. eläkeläisten olevan rikkaimpia, koska viimeiset 20 vuotta on kulunut työttömyydessä työmarkkinatuella välillä ja ajoittain pilkkahintaisissa työllistämistöissä, joten ei ole ihme, että eläke jäi alle köyhyysrajan, vaikka yli kolmekymmentä vuotta olen palvellut ja kotiäitinä 8 v. Eläkettä laskettiin vasta 23 v. iästä alkaen, vaikka tein jo 8 vuotta ennen sitä. Hyvä kun takuu- eläkkeen sai lisäksi, mutta sekään ei ole riittävä, jos dementia vielä pahenee. Toimisto-työstä sain 18v:lta riittävästi palkkaa, jolloin ostimme oman asunnon, mikä helpottaa toimeentuloa nyt, mutta edessä on ehkä putkiremontin maksaminen. Saakohan siihen asumistukea?

S.H

Putkiremontti nostaa asunnon yhtiövastiketta, jos ei maksa omaa osuuttaan kerralla pois.
Jos yhtiövastike asunnossasi nousee kohtuuttomaksi tuloihisi nähden saat asumistukea, vaikka asunto oma olisikin.
Kannatta KEL:lta ottaa selkoa tuesta.

YKS

On myös järkevää harkita pienempää / halvempaa asuntoa. Tietenkin kodiksi muotoutuneesta asunnosta on ikävä luopua, mutta jos vaihtamalla saa käyttörahaa enemmän, niin se kannattaa.

asiaihminen

"Kukaan ei ole jakamassa tai paikkaamassa sinkun taloudellisia tappioita"

"Rahaa valuu vanhemmilta lapsille pitkään"

Näkeeköhän tämä tutkija kammiossaan mitään ristiriitaa noissa lausunnoissaan, vai ovatko sinkut hänen mielestään tulosta neitseellisestä sikiämisestä.

SINKKU AIVOSOLU

eronnut yh..... kulut ja vastuu ja riski yhdellä aikuisella... ja kun avoliiton ja eron aiheuttamia kuluja/lainoja pyrkii sopimaan parhaalla mahdollisella tavalla .. niin työnantaja ei katso hyvällä, vaan irtisanoo.... asuminen on kallista... ruoka ( ja varsinkin, jos esim keliakia tai laktoosi-int. tuotteet maksavat paljon enemmän..) ja auto on pakollinen... ei hyrylästä pääse hyvin liikkumaan.. tai pääsee, mutta sit voi varata aikaa moninkertaisesti....

yhäiti

""Ihmettelenkin, miksi matkatoimistot eivät ala tarjota meille sinkuille samanhintaisia matkoja kuin muille!""

Kyllä teille tarjotaan ihan samanhintaisia tai jopa edullisempiakin..
Te sinkut pystytte helposti ottamaan ns. äkkilähtöjä jissa monesti on vain 1 paikka jäljellä.. teidän on helppo myös ottaa "määrittelemätön" majoitus jolloin matkat ovat todella halpoja ja useinmiten kuitenkin erittäinen hyvätasoisisssa hotelleissa... ainoa on että huonetoveri ei ole etukäteen tiedossa..
Lapsiperheet ja pelkästään pariskunnatkaan eivät voi oikein noita kumpaakaan edullista vaihtoehtoa käyttää.

Se että jos haluaa tarkasti tiettyyn aikaan tiettyyn hotelliin on toinen juttu... pitäsäisikö matkatoimistojen maksaa sinkkujen puolesta hotelleille se lisähinta jonka ne velottavat yhdenhengen huoneista tms.

Anzzix

olen sinkku ja myös katsellut näitä äkkilähtöjä, mutta olen törmännyt niissäkin seikkaan että niitä ei yleensä pysty varaamaan yksin, poikkeus on 1 paikkaa jäljellä olevat. Mutta meillä sikuillakin on työmme ja velvoitteemme, ei me kaikki päästä matkalle silloin kun äkkilähtö 1 paikkaa on jäljellä! Kyllä ne normimatkat ovat oikeasti puolitoistkertaislla hinnoilla! Nimimerkillä kokemusta on! Ja niinpä myös jos katsotaan asumista: sinkku maksaa kaiken itse, ei ole toista siinä maksamassa kuluja!Kyllä matkatoimistot voisivat kehitellä OIKEESTI matkoja meille sinkuille! Saahan kaupastakin jo sinkuille tarkoitettuja pienempiä ruokaannoksia ja vieläpä saamme sinkut kantaa niitä SINKKUKOREISSA!

CINKKU

Niin se tuli jo mainittua että sinkuille on edullisia matkoja tarjolla "määrittelemätön" majoitus systeemillä.. ja kun tällaisen matkan ottaa niin voi olla ettei matkan jälkeen olekaan enää sinkku ;-).
Määrittelemätön majoitus paikkoja voi aina varata yksin ei ongelmaa..

Toisaalta sinkku voi myös lähteä reissuuun kaverin kanssa.. tätäkään ei mikään estä.

Matkatoimistot ostaa hotellipaikat hotelleilta ja kun hotellit on pääsääntöisesti tehty 2 hengen huoneiksi ja heidän veloitus on sen mukainen.
Hotellit taas laskevat pääsääntöisesti asian niin että kun huonetta kohden on kaksi käyttäjää niin he käyttämvät kahdestaan myös hotellin muita paleveluja joista maksavat erikseen (syävät, juovat etc..) jolloin hotelli saa huoneen kahden asukin mukaan tuloja X euroa.. mutta jos huoneeseen tulee vain yksi asukki niin hotelli kompensoi asiaa korkeammalla hinnalla.
Hotellille on tärkeää se että huoneiden käyttöaste on mahdollisimman suuri.

Anzzix

"– Sinkut eivät tarvitse esimerkikisi autoa, eikä heillä ei ole kesämökkiä tai lasten päivähoitokuluja ja harrastusmaksuja, hän vertailee." Puoliorpojen lasten kasvattajana lasken itseni tätänykyä sinkuksi, vaikken yksin eläkään; lienee kyse enemmänkin siitä, kuinka sinkkuus määritellään. Tälle sinkulle mikä tahansa meno tai matka maksaa tuplaten ellei kolminkertaisesti sen, mitä yksinasujalle, kun lapsille ei ole toista huoltajaa.

nn

...ja kuka sen määrittelee, etteivät SINKUT tarvitse autoa tai kesämökkiä? Sinkku olen ja kyllä tarvitsisin nuo asiat ihan samalla intensiteetillä kuin perheellinenkin!Ja verotuksesta...
Ehdotan että sinkkujen verotusta heti keventämään!Tiedoksi päättäjille!

cinccu

Ilolla yhdyn ajatukseen Sinkkujen verojen vähentämisestä!
Tällä sinkulla pitkä rupeama tehtyä työt' maksettuja veroja!
Luulisi olevan "autoedunkin"... vaan ei riitä rahat kuin jokapäiväiseen elantoon!
Rakastan matkailua, ihmisiä maailmalla jne. Mutta siihen iloon en ole oikeuttu näillä
tuloilla-
Toivon muille sinkuille vilpittömästi ihania matkaelämyksiä! En liene ainut, joka jää
rannalle vilkuttamaan! Lapsiperheillä rahaa riittää!

Single

Luulisi, että sinkku on sinkun paras ystävä. Voi lähteä matkalle "pariskuntana", jos se kerran halvempaa on. Joku sinkkuystävä voi hyvinkin ihan ilomielin ottaa sinkun lapset hoitoonsa palkkiota perimättä. Jotenkin nämä tuntuvat joutaville murheille, isompi on varmasti se, ettei ole puolisoa jakamassa ihan arkista taloudenpitoa, tuloja ja menoja, iloja ja murheita. Jos sinkkuus on kurjaa, niin mikä estää pariutumasta?

asiaihminen

Avoeronnut eli Sinkku on Suomen paras kansalainen. Hän maksaa koko ajan veroa.
Normaalin palkasta otetun veron lisäksi hän maksaa alkoholi-, huvi-, auto- ym. muita veroja.

Jusa

Avoeronneen kannatta kyhätä kulissiavioliitto, ihan vain paperilla, niin saa siten ilmaiset viinat, vapaapääsyn huvipuisoon, verottoman auton ja kaiken kukkuraksi alennusta myös muista veroista. Eikä tässä vielä kaikki, ei tarvitse maksaa enää kunnallisveroa.

Janne86

Kukaan ei ole jakamassa vuokraa, sanomalehteä, pesukoneen tai television hankintaa, uusia kalusteita, ym. hankintoja. Kyllä sinkun elämä tulee kalliiksi, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Sinkulle pöydällä palava kynttiläkin on ollut puolet kalliimpi hankinta kuin pariskunnalle. Saman verran valoa tulee huoneeseen kummassakin taloudessa.
Ja vaikka sinkku joskus saisikin yhden paikan etelänlomalle edullisesti, sinkkukaan ei välttämättä halua tehdä äkkilähtöä yksin joten siihen on turha vedota.
Sinkku maksaa yksin lähetettävät joulukortit, ostaa yksin rippi-, hää-ja ristiäislahjat sukulaisille ja maksaa yksin lemmikin ruuan ja hoitokulut. Sinkulle bensa on puolet kalliimpaa, samoin autovero, öljyt ja katsastus. Lista on loputon.
Tämä on kirjoitettu läppärillä, jonka sinkkuna maksoin yksin ja josta yksin myös maksan operaattorille nettimaksun. Ja koska olen elänyt vuosikausia myös osana isompaa perhettä, tiedän tasan kuinka paljon enemmän sinkku maksaa kaikesta. Nyt eläkkeellä olevana sinkkuna olen köyhempi kuin koskaan.

Vanha Sinkku

kyllä minä itse tämän läppärin olen maksanut - en saanut vaimolta avustusta siihen - samoin maksan auton, bensat ihan itse :)

että sillei

No olisit mennyt naimisiin/pysynyt naimisissa/mennyt uusin naimisiin tms. niin ei tarvitsisi täällä valittaa kuinka se on niin kauheta ja kallista kun on sinkku..........

Lässy Lissu

"Kukaan ei ole jakamassa vuokraa, sanomalehteä, pesukoneen tai television hankintaa, uusia kalusteita, ym. hankintoja. Kyllä sinkun elämä tulee kalliiksi, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Sinkulle pöydällä palava kynttiläkin on ollut puolet kalliimpi hankinta kuin pariskunnalle."

Heh heh. Vuokraa ei kukaan ole jakamassa, mutta yleensä se on sinkulla pienempi, koska yksin ei tarvitse niin isoa asuntoa kuin monen hengen taloudessa. Oma perheeni on 3-henkinen. Meille ei tule yhtään sanomalehteä. Ei meiltä löydy televisiotakaan. Pesukone löytyy. Sen käyttöikä riippuu lähinnä pesukerroista. Sinkkukäytössä laite on käytännössä ikuinen, suurperheellä laite kestää joitain vuosia, jonka jälkeen laite pitää uusia. Kalusteiden tarve ja kuluminen riippuu myös paljon asukasmäärästä. Sinkkuna eläessäni kalusteita ei juuri tarvittu, eivätkä ne myöskään kuluneet. Nyt kun on lapsi kotona, kalusteiden kuluminen on täysin eri luokkaa, ja kalustohankintoja on joutunut tekemään huomattavasti enemmän. Yhtä paljon se kynttilä pyödällä sinkulle maksaa kuin pariskunnalle. Itse en aikoinaan kynttilöitä poltellut, puoliso puolestaan polttelee. Jos asuisin yksin, kynttiläkuluja ei olisi. Nyt on.

korerere

Korere, unohdit paljon muuta, esim. lasten vaatteet kuluvat ihan eri tahtiin, kuin aikuisen, kengistä puhumattakaan, päivähoitomaksut, kuljetusmaksut, harrastukset välineineen, ruoka, puhdistusvälineet- aineet, lomamatkat, urheilu ja kulttuuri olipa se sitten elokuva, konsertti, teatteri tai muut taidemuodot, niistä maksaa perheellinen aina moninkerroin.
Yleisillä kulkuneuvoilla ei perheen kannata edes matkustaa, omalla autolla tulee halvemmaksi ja sekin maksaa enemmän isompi auto polttoainenineen, veroineen ja vakuutuksineen.
Kyllä näitä riittää perheellisellä kuluja vielä lapsenlapsillekin ei niistä selviä koko elämänsä aikana.
Silti sinkku voi olla myöskin leski, joka ei halua uutta puolisoa, mutta kokemuksesta tiedän, ettei sinkkujen kannata rahallisesti yhtään lapsiperheitä kadehtia, sitä laskua, laskunperään lapsiperheillä kyllä riittää.

YKS

Juttu alussa ihan ok: ”Sosiologian professori Terhi-Anna Wilskasta sinkkuja ei pidä arvioida yhtenä yksittäisenä kuluttajaryhmänä..Wilska korostaa, että sinkut elävät hyvin erilaisessa elämäntilanteessa ja ovat eri-ikäisiä keskenään. Ratkaisevia tekijöitä kustannuksia vertaillessa ovat koulutus, työmarkkina-asema, ikä, huollettavien määrä ja asuinpaikka” jne
Mutta sitten pomppaa pikkasen ”…..Sinkut eivät tarvitse esimerkiksi autoa, eikä heillä ei ole kesämökkiä…..”, ” …..Sinkut valitsevat yhä useammin asuinpaikkansa kaupungin ydinkeskustasta tai sen lähettyviltä…..”, ”….yksin reissaava pääsee huokeammalla, vaikka hän maksaisi huoneestaan pienen lisähinnan…”. Jaa-a eli pitäisi vissiinkin muuttaa pienen paikkakunnan keskustan ulkopuolelta Helsingin keskustaan pieneen luukkuun ja mahdollisille matkoille on edullisempaa kaivaa joku kaveri mukaan vaikka mistä kiven kolosta, koska lisähinta ei ole ihan PIENI.

Keski-ikäinen sinkku

just. maailman rajana kehä kolmonen?

lähin bussiyhteys yli kymmenen kilometrin takana. eikä tosiaankaan vartin välein. ja sinkkuna en siis tarvitse autoa. en varmaan sit työpaikkaakaan?

sic

Ainakin Finnmatkat ja Tjäregorg ovat jo vuosia järjestäneet YHDEN hengen matkoja ILMAN lisämaksua. Nämä eivät ole mitään äkkilähtöjä yms., vaan ihan samanlaisia matkoja kuin muillekin. Valinnanvara hotellin sekä ajankohdan suhteen tosin on, ihan ymmärrettävästi, rajattu.
Aivan loistojuttu varsinkin iäkkäämmälle, joka ei halua resuta ympäriinsä, tai kelle vaan.

Matkamuija

Aivan kuin matkat olisivat tässä pääasia..
Sekä sinkuissa, että perheellisissä on varattomia, jotka eivät voi matkustaa ulkomailla.

Single

Olen sinkku ja minulla on rutkasti rahaa. Olen päässyt sponssaamaan veljeni tyttärien harrastuksia ja ilolla, kun ei ole omia lapsia. Turha meidän sinkkujen on puutetta valittaa, saamme investoida ihan vaan itseemme, kakki pyörii oman navan ympärillä, ei tarvitse miellyttää kuin esimiestä, siis esinaista.

AP72

kaikki sinkut eivät ole kuten edellä oleva rutkasti rahaa omaava! Ja on myös sinkkuja joilla on lapsia elätettävänä.

Ja sinulle matkamuija, kerropa minulle muutama matkakohde Tjäreborgin ja Finmatkojen sivuilta, jossa ei makseta yhden reissusta extra hintaa. Ei ole sellaista, katsottu on! Kun laitat hakukoneeseen yhden hengen niin johan tulee loppuhinta isommaksi kuin jos laitat hakukoneeseen kaksi matkustajaa.

cinccu

Kannattaa myös katsoa äkkilähdöt/tarjoukset - otsikon alta, sillä niistä löytyy yleensä infoa ko. asioista.

Matkamuija

miten sinkulle onnistuisi adoptiolapsen "hankkiminen", yksinhuoltajia sinkuissa on, ihmissuhteet ovat tietysti monitahoinen asia, siinä on biologinen, sosiaalinen, taloudellinen, kasvatuksellinen, vuorovaikutuksellinen ym puoli

adoptio?

Varmasti on ainakaan Suomesta adoptiolasta saada kenenkään, ei sinkun eikä avioparinkaan.
Vielä 50-60-luvuilla adoptioon lapsia oli tarjolla päivälehtien palstoilla ja lapset yleensäkin sijoittuivat hyvin eivätkä joutuneet nurkasta nurkkaan kulkemaan toisten kodeissa sijoituslapsena, niikuin nykyisin.
Muistan yhden tapauksen heti sodan jälkeen, jossa neiti ihmiselle myönnettiin orpolapsen adoptio, ehkä sekään ei ollut ainoa tapaus laatuaan silloin.
Suosittelen suomalaislasten adoptiota silloin, kun näkee etteivät lapsen vanhemmat tai suku tule koskaan kykenenmään huolehtimaan ja hoitamaan lastaan.
Ja sinkkuus ei saisi olla este.

YKS

yksinhuoltaja on yksinhuoltaja tai vaikkapa yhteishuoltaja yhteishuoltaja- mutta EI silloin sinkku . käsitteiden jalostusta pelkästään

nauretttavaa

matkamuija huijaa!
Katso vaikka Tjäreborgilta Kypros, Protaras, 19.5.2014-Katsoin, ja sinkulle on kalliimpi esim. hotelli Lantiana Gardens sinkku maksaa 645eur viikosta, ja kahdestaan matkustaja 545 eur/hlö. Ei ole sama hinta!

cinccu

Olisit katsonut ensimmäisen hotellin kohdalta eli SunConnect Protaras Beach! Sanoinhan jo, että tarjonta on rajattua, tietenkin. Mutta SinkkuKinkulla ilmeinen tarve olla muka huomaamatta, että oli itse väärässä. Mun puolesta oli tässä.

Matkamuija