Puheenaihe

Valiokunta tyrmäsi sote-esityksen perustuslain vastaisena

Anneli Tuominen-Halomo

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan viiteen vastuualueeseen perustuva sote-järjestämislakiesitys on perustuslain vastainen.

Valiokunnan mielestä Suomen hallituksen antamassa sote-esityksessä eivät toteudu kansanvaltaisuus ja kansalaisten yhdenvertaisuus. Myös rahoituksen järjestämisen osalta lakiesitys on ehdotetussa muodossa nykyisen perustuslain vastainen. Viidessä sote-alueessa kuntayhtymistä tulisi liian suuria ja niissä olisi liikaa kuntia.

– Sote-alueet olisivat ennätysmäisen suuria. Suurimmillaan henkilöstömäärältään ja budjetiltaan ne olisivat ennennäkemättömän suuria kuntasektorilla. Lisäksi kuntalaisten ääni ei kantautuisi riittävässä määrin sote-alueen ylimpään portaaseen. Ehdotettu laki ei toteuta riittävällä tavalla kansanvaltaisuutta, kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) torstain tiedotustilaisuudessa.

– Näiden seikkojen vuoksi tätä ykköslakiesitystä ei voida käsitellä nykyistä tavallista lainsäätämisjärjestystä pitkin, ellei lakiesitykseen tehdä merkittäviä muutoksia. Valiokunta ei anna yksityiskohtaisia ohjeita, miten lakiesitystä pitäisi muuttaa, Koskinen lisäsi.

Nyt tyrmäyksen saaneen hallituksen lakiesityksen mukaan Suomi jaettaisiin viiteen sote-alueeseen, jotka vastaisivat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Palveluiden tuottamisesta vastaisi 19 aluetta.

Koska viiden vastuualueen mallin arvioitiin jo ennakkoon olevan perustuslain vastainen, on julkisuuteen noussut esille muita vaihtoehtoja sosiaali- ja terveyspalveluiden ratkaisumalliksi. Yksi esillä ollut sote-ratkaisumalli on, että sekä palveluiden järjestämisvastuu että tuottamisvastuu annettaisiin 19 alueelle. Alueet pääosin noudattaisivat nykyisten maakuntien rajoja.

Tämä malli edellyttäisi kuitenkin maakuntahallinnon uudistamista ja tarvittavaa lakiesitystä. Lisäksi näille tuottaja-alueille halutaan yleiset vaalit ja verotusoikeus.

Perustuslakivaliokunta ei ottanut nyt kantaa muihin sote-ratkaisumalleihin.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnossa ei suinkaan tyrmätä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista. On selvää, että on tarpeet mennä nykyistä isompaan organisaatiokokoon. Pitää vaan hakea ne keinot, joilla muutos voidaan tehdä perustuslain mukaisesti, Johannes Koskinen summasi.

Perustuslakivaliokunnan lausunto oli yksimielinen.
Lausunto on niin iso takaisku sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamishankkeelle, että eduskunta ei todennäköisesti ehdi päättää asiasta ennen huhtikuun vaaleja. Valiokunnan tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että pääministeri Alexander Stubb on lähettänyt kaikille eduskuntapuolueille kutsun torstai-illaksi kokoukseen, jossa pohditaan, miten sote-hankkeessa edetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat