Paikallisurheilu

Palkittu Christian Heljanko liigajoukkueen ringissä

Askolalainen Christian Heljanko on tänään HIFK:n toisena maalivahtina liigaottelussa Ässiä vastaan. Heljanko palkittiin A-nuorten SM-sarjan parhaana maalivahtina.

Lotta Åberg
ASKOLA | Askolalainen jääkiekkomaalivahti Christian Heljanko , 17, pelasi kuudetta kertaa HIFK:n liigajoukkueen kokoonpanossa.

Heljanko on edennyt urallaan määrätietoisesti. Viime vuonna hänet valittiin B-nuorten SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi. Tänä vuonna hän on keskittynyt A-nuorten SM-sarjaan, vaikka voisi ikänsä puolesta jatkaa edelleen B-junioreissa.

Tahti on uudessa sarjassa jatkunut samana, sillä Heljanko palkittiin tällä viikolla A-nuorten SM-sarjan parhaana maalivahtina ja hänet valittiin sarjan tähtikentälliseen.

– HIFK:n A-nuorissa kausi loppui vain pudotuspeleissä turhan aikaisin. Niinpä kävin pelaamassa B-junioreissa kolme play off-peliä HPK:ta vastaan. Kun Ville Husso loukkaantui, sain kutsun liigajoukkueen mukaan, Heljanko kertaa.

Hän kertoo saaneensa liigajoukkueessa hyvän vastaanoton.

– Oli oikeastaan helpompi mennä liigaryhmään mukaan kuin aikoinaan C-juniorina A-junioreiden ryhmään. HIFK:ssa on hyvä henki ja kaikki tulevat juttelemaan. Päävalmentaja Antti Törmänen esimerkiksi onnitteli minua palkinnosta maanantaina aamujäiden lopulla koko liigajoukkueen edessä. Se tuntui kivalta, Heljanko kehuu seuraansa.

Huntersin kasvatti pelaa nyt viidettä kauttaan HIFK:ssa. Liigajoukkueen matkaan hän pääsi ensimmäisen kerran jo joulun alla, kun Husso lähti nuorten MM-joukkueen mukaan.

– En ole ikinä jännittänyt niin paljon ennen peliä kuin tuon ensimmäisen liigapelini alla. Sen jälkeen ei ole enää jännittänyt. Lähdin tuon pelin jälkeen Sveitsiin 18-vuotisten maajoukkueen kanssa. Sieltä palattuani olin vielä jotain pelejä liigan mukana. Pelasin keväällä myös yhden pelin Mestiksessä K-Vantaan paidassa KooKoota vastaan. Olen siis torjunut viidessä eri joukkueessa tällä kaudella.

Heljanko on tunnollinen harjoittelija. Hän on poikkeuksetta harjoituksissa ensimmäisenä jäällä ja hän tekee paljon myös omatoimista harjoittelua.

– Fysiikan on oltava kunnossa, jotta voi pelata ison määrän pelejä kauden aikana. Treenejä on tuollaiset 11 kappaletta viikossa. Olin minä tänäänkin liigajoukkueen aamujäillä varmaan 20 minuuttia ennen muita maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa. A-nuorissa minua valmentaa Joonas Hallikainen, joka pelasi aikoinaan Tim Thomas kakkosmiehenä liigassa.

Heljanko opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa toista vuotta. Lukio on tarkoitus hoitaa neljässä vuodessa.

– Olen hoitanut kursseja etupainotteisesti, jotta loppupäähän jää enemmän aikaa kirjoituksiin lukemiseen, Heljanko kertoo.

Myös jääkiekon suhteen tavoitteet ovat selkeät.

– Tavoitteena on pelata parin vuoden sisällä liigassa. Minulla on HIFK:n kanssa sopimus ensi kaudesta, mutta A-nuorten SM-sarjassa jatkaminen ei välttämättä ole enää kehitykseni kannalta paras paikka. Kun pelaa lähtökohtaisesti parempiensa seurassa, niin joutuu haastamaan itseään. On tärkeätä pelata myös joukkueessa, missä saa pelata paljon. Mestis voisi olla sopiva taso ensi kaudelle. Siellä voisi kehittyä. Siirto Mestiksestä liigatasolle ei ole myöskään niin suuri kuin A-nuorten sarjasta, Heljanko järkeilee.

Heljangon kausi jatkuu melkoisella varmuudella HIFK:n pelin jälkeen vielä huhtikuussa 18-vuotisten MM-kisoissa. Tai ainakin olisi iso yllätys jos ikäluokan parhaana palkittu maalivahti jäisi ulos joukkueesta.

Tänään HIFK:n kotipelissä Heljangon paita poikkeaa hieman muun joukkueen paidoista.

– Olen vielä alaikäinen, niin paidassani ei saa olla kaljamainoksia. HIFK osaa hyvin pitää huolen kaikesta, Heljanko kiittelee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat