Paikalliset

Runeberg-palkinto Hannu Raittilan teokselle Terminaali

Hannu Raittila asettuu Terminaalissa maailman merillä seilaavan hiittiöläisen merivartioupseerin housuihin, mutta omassa elämässään kirjailijalle ovat tutumpia mökkipaikan vesistöt Saimaalla.

Tanja Kuisma

PORVOO |Tämän vuoden kirjallisuuden Runeberg-palkinto on myönnetty kirjailija Hannu Raittilalle (Siltala) romaanista Terminaali. Voittajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjallisuudentieteilijä Rita Paqvalen, kirjailija Sari Peltoniemi ja tutkija, tietokirjailija kriitikko Merja Leppälahti.

Raadin mukaan Terminaali on hyvin runsas, mutta koherentti romaani.

– Sen moninaiset ainekset kiertyvät komeasti ja varmasti keskipisteensä ympärille. Laajat, globaalit kaaret, ruohonjuuritason mikroskooppiset tapahtumat, fakta ja fiktio – se kaikki liimautuu luontevasti yhteen ja tähtää samaan päämäärään. Ytimessä on pieni perhe, ihmisten yksikkö, ja sitä kautta ihmisten välinen kommunikaatio ylipäätään, perustelee raati valintaansa.

Raatiin teki vaikutuksen erityisesti se, miten uskottavasti ja tuoreesti Raittila kirjoittaa nuoren naisen äänellä.

– Kaikkinensa Raittilan kieli edustaa ammattitaitoa parhaimmillaan. Se on selkeää ja varmaa, mutta ehdottoman omaäänistä. Sen varaan lukija voi luottavaisesti heittäytyä.

Palkintoraadin mukaan voittajan valitseminen tänä vuonna oli yllättävän haasteellista.

– Vaikka olimme hyvin yksimielisiä voittajasta, joukossa oli monta vahvaa ehdokasta sekä proosan että runouden puolelta. Raati keskusteli pitkään Riikka Pelon Finlandia-palkitusta teoksesta Jokapäiväinen elämämme, jonka ansioita ei käy kiistäminen. Oma, väkevä kieli ja poikkeuksellisen vahva tarina jättävät lukijaan ikuisen jäljen. Jokapäiväinen elämämme on ilman muuta harvinaislaatuinen, ajaton romaani, ja Pelo on lunastanut paikkansa suomalaisen kirjallisuuden kärjessä, raati perustelee.

Pelon lisäksi runous nousi hyvin vahvana esiin. raadin mukaan Henrika Ringbomin runokokoelma Öar i ett hav som strömmar on erittäin vahva lukukokemus, jonka keskiössä on samalla intiimi ja koskettava sekä konkreettinen runosarja kuolinvuoteella istumisesta ja läheisen ihmisen menettämisestä. Muistot ja menneisyyden läsnäolo on toistuva teema tässä monipuolisessa kokoelmassa joka on koostettu monesta hyvin erityyppisestä runosarjasta. Myös Kaisa Ijäksen kokoelma Pakopiste on kielellisesti täsmällinen, ehyt kokonaisuus. Ijäs kuvaa vaikuttavasti vierautta, jossa kuljetaan joskus rinnakkain mutta erillään. Sanat piirtävät kuvia, jotka liukuvat kysyjän ympärillä antamatta lopullista vastausta.

Vuoden 2014 Runeberg-palkintoehdokkaat olivat: Kaisa Ijäs: Pakopiste, Teos (runoja), Riitta S. Latvala: Ahtaan paikan kammo, Robustos (novelleja), Miki Liukkonen: Lapset auringon alla, WSOY, (romaani), Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme, Teos (romaani), Maaria Päivinen: Pintanaarmuja, ntamo (romaani), Hannu Raittila: Terminaali, Siltala (romaani), Henrika Ringbom: Öar i ett hav som strömmar, Schildts&Söderström, (dikter), Mathias Rosenlund: Kopparbergsvägen 20, (suom. Vaskivuorentie 20). Schildts& Söderström, (självbiografisk debut). Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat kulttuuritoimittaja ja kriitikko Elisabeth Nordgren, kirjailija ja kriitikko Irja Sinivaara sekä kirjailija Jouko Sirola.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa. Runeberg-palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat