AE-koulu valmistuu luokka luokalta

PORVOO | Albert Edelfeltin koulussa alkavat ensimmäiset luokkahuoneet olla valmiina. Rakennuksen ulkomuoto samoin kuin sisätilat alkavat hahmottua, mutta paljon on vielä tehtävää ennen elokuun alkua, jolloin kuusisataa peruskoululaista aloittaa lukukauden Suomen tämän hetken moderneimmassa koulussa.

Kaupungin tilakeskuksen projektipäällikkö Tony Lökfors, tilakeskuksen työmaavalvoja Anu Kuusela sekä NCC Rakennus Oy:n vastaava mestari Risto Törmä kutsuivat Uusimaan tutustumaan rakennustöiden tämän hetkiseen vaiheeseen. Rakennustöiden osalta aikaa on jäljellä kuutisen viikkoa, minkä jälkeen on määrä aloittaa kalustustyöt. Lökfors toteaa kaiken sujuneen aikataulussaan ilman isompia ongelmia.

Yläkoulun eli 7–9-luokkalaisten siiven rakennustyöt ovat pisimmällä. Siipi sijaitsee lähinnä Tolkkistentietä, McDonaldsin puoleisessa kulmassa ja tunnustaa keltaista väriä.

– Isossa rakennuksessa on periaatteessa kolme pientä koulua omissa soluissaan. Joka solulla on oma värinsä, joka toistuu sekä sisätiloissa että ulkopinnoissa. 1–3-luokat opiskelevat pääasiassa omassa siivessään, 4–6-luokkalaiset omassaan ja yläkoululaiset eli 7–9-luokkalaiset omassaan. Mitä isommiksi koululaiset tulevat, sitä isompaa aluetta he tulevat koulutyössään hyödyntämään, Anu Kuusela kertoi.

– Rakennuksen kustannusarviossa yhden neliön hinnaksi on laskettu 2 300 euroa. Yhtä oppilasta kohden laskettuna se tarkoittaa 1,80 euroa päivässä viidenkymmenen vuoden ajan. Se on aika pieni raha, vähemmän kuin kouluruoan kustannukset. Ja rakennus on suunniteltu pidempi-ikäiseksi kuin se viisikymmentä vuotta, Kuusela laskeskeli.

Kaikkineen koulun hintalappu tulee Porvoon kaupungin arvion mukaan olemaan 18,7 miljoonaa euroa, NCC:n osuus on noin 12 miljoonaa euroa.

Rakennuksen siivet aukeavat viuhkan muotoisena Näsin suuntaan. Tuleva piha-alue on rajattu tällä hetkellä sinisellä verkkoaidalla. Leikkipaikkoja tulee useita ja soppeja sijoitellaan siipien väliin hieman oppilaiden ikäkausien mukaan. Pihaa tulee koristamaan suuri kivinen kompassi.

Albert Edelfeltin maalauksista teetetyt suuret betonikuvat koristavat seiniä. Menetelmää kutsutaan graafiseksi betoniksi. Musta kiviaines ja vaaleampi betoni muodostavat rasterikuvioisen pinnan ja hieman kauempaa katsoen hienosti erottuvan kuvan.

Jokaisella solulla on omat sisäänkäyntinsä, jottei oppilaiden tarvitse rampata välitunnilta koko koulun läpi omaan luokkaansa. Leveille käytäville tullaan asentamaan kaapit oppilaiden henkilökohtaisille tavaroille.

Yläkoulusiiven malliluokassa on jo kiinteät kalusteet paikoillaan. Luokat on mitoitettu pääasiassa 27 oppilaalle.

– Tarkoitus on, että rakennus olisi mahdollisimman monipuolisessa käytössä. Iltaisin täällä voivat työskennellä vaikka kansalaisopiston ryhmät. Toivottavaa olisi, että muutkin porvoolaiset pystyisivät hyödyntämään AE-koulun tiloja, projektipäällikkö Tony Lökfors sanoi.

Siivet yhdistävän keskusaulan alakertaan tulee ruokala sekä jakelukeittiö. Keskusaulan toisessa päädyssä on esiintymislava, joka aukeaa myös vastakkaiseen suuntaan liikunta- ja juhlasalin puolelle.

Teknisten aineiden luokat, hallinnolliset tilat sekä terveydenhoitajan vastaanotto sijaitsevat samassa siivessä liikuntasalin kanssa, joka on suurempi kuin missään muussa Porvoon koulussa.

Musiikkiluokka on kuin talo talon sisällä. Se on irrallaan muusta rungosta ja eristetty siten, ettei värähtely kanna luokkaan eikä sieltä ulos. Resonoivien putkistojen ja ilmastointikanavien liitoksissa on käytetty joustavia liittimiä. Asiantuntija-apua koko rakennuksen akustiikkaa koskevissa asioissa on saatu Akukon-insinööritoimistolta.

Koulun rakennustyöt ovat herättäneet paljon mielenkiintoa. Jopa niin paljon, että työmaalla on vieraillut ”työmaaturisteja” omin lupineen. Projektipäällikkö Tony Lökfors muistuttaa rakennustyömaan muuttuvan yleiseksi tilaksi vasta elokuussa. Tutustumiskäynneistä voidaan harkinnanvaraisesti sopia toki aikaisemminkin, mutta muuten koulun valmistumista tulee seurata aitojen toiselta puolelta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat