Aika kuluu Vanhan Kappalaisentalon näyttelyssä

Sonja Löfgrenin (vas.) ja Saija Starrin (oik.) yhteisnäyttelyssä eri tekniikoilla toteutetut työt ripustuivat sujuvasti sekaisin.

Juha Perämäki

PORVOO   |  Perjantaina 22. toukokuuta Vanhalla Kappalaisentalolla avautui Sonja Löfgrenin ja Saija Starrin näyttely Ajan kanssa . Taiteilijoiden yhteisnäyttely tuo Porvooseen kattauksen maalaus- ja tekstiilitaidetta. Näyttelyn teemana on nimensä mukaisesti aika.

Löfgrenin kirjontatyöt tutkivat ajan hahmottamista ja muistojen ankkuroimista esineiden kautta. Myös teosten työstötapa liittyy olennaisesti aikaan ja sen kulumiseen.

– Prosessina käsin kirjominen on samankaltaista kuin piirtäminen, mutta vain hitaampaa. Kirjoessa joudun pysähtymään ja keskittymään vain siihen, mitä teen, kuvailee Löfgren työskentelyään.

– Mielestäni on kiehtovaa, että voin halutessani purkaa keskeneräistä työtä. Tämä sopii teosteni teemoihin.

Starrin maalaukset täydentävät kirjontatöitä tuoden näyttelyyn anonyymien ihmisten kavalkadin. Taiteilijan mukaan hänen aikomuksenaan oli kommentoida aikaa teemana myös nykyaikaa ja sen ilmiöitä kritisoiden. Katsojasta pois kääntyneet hahmot ovat esillä, mutta eivät läsnä.

Taiteilijat tutustuivat toisiinsa opiskeluaikoinaan Tampereen ammattikorkeakoulussa. Yhteistyötä oli mietitty jo aiemmin, sillä molemmat halusivat tarkastella sitä, kuinka heidän erityyppiset teoksensa toimivat keskenään.

– Näyttelyn sisältöä emme tietoisesti suunnitteleet yhdessä, mutta vierailimme toistemme työhuoneilla työskentelyprosessin aikana. Olimme muutenkin seuranneet toistemme tekemisiä, kertoo Starr.

Helsinkiläistaiteilijat valitsivat gallerian Löfgrenin aiemman ihastumisen perusteella.

– Tila hurmasi minut, kun olin auttamassa ystävääni ripustamaan näyttelyään tänne.


Sonja Löfgrenin ja Saija Starrin Ajan kanssa -taidenäyttely 22.5.–14.6.2015., ti-su 10–16. Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13.