Lapsenmieliset juhlivat sairaalassa

PORVOO | Sairaalan uudessa siivessä tapahtui kummia. Normaalisti käytävillä viilettävät valkotakkiset lääkärit ja hoitajat, mutta nyt ainoat valkotakkiset, jotka tulivat vastaan olivat pellenenäisiä ja punaposkisia.

Sairaalaklovnien lisäksi sairaalassa kierteli lumikki pinkeissä korkokengissä, muutama prinsessa, pelle, nuuskamuikkunen, Ronja ryövärintytär sekä kaksi poliisipukuista miestä. Muiden asut olivat ystäviltä tai teatterista lainattuja, poliisit oli lainattu Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Osastonhoitaja Eila Kohonen kertoo ensimmäisen esityksen vetäneen noin 130-päisen yleisön paikalle. Nyt oli ruokatauko, sillä satuolentojenkin on syötävä.

Poliisit kiinnostavat lapsia ja heillä on paljon kysymyksiä mielessään.

– Kaikkihan tykkäävät muumeista! Hurjan kiva esitys oli. Odotellaan nyt, että kuinka monta lasta seuraavaan esitykseen saapuu, Kohonen pohtii.

– On meillä lainvalvojiakin paikalla. Poliisit kiinnostavat lapsia ja heillä on paljon kysymyksiä mielessään. Tänään niitä on saanut esittää näille herroille, Kohonen sanoo ja osoittaa poliiseja jotka eivät selvästikään osanneet varautua joutuvansa piinapenkkiin.

– Noh. Mitäs meiltä on kysytty, Håkan Björklöf aloittaa ja yrittää näyttää siltä kuin miettisi ankarasti.

– Paras kysymys oli varmasti se, että hei, missä muumit on? Björklöf keksii ja karkaa turvallisen välimatkan päähän.

Puoli kahdelta alkavaan muumiesitykseen ei näyttänyt saapuvan yhtä monta lasta kuin aikaisempaan esitykseen, mutta se ei tunnelmaa latistanut.

– Saavat sitten oikein spesiaalikohtelua sairaalaklovni tohtori Rockenfaller eli Lilli Sukula-Lindblom tuumi mielissään.

Heti ensimmäisten luo rynnännyt tohtori Rockenfaller sai seurakseen tohtori Bingin, eli Tom Lindblomin sekä Nuuskamuikkusen, tunnetaan myös nimellä Peter Floman, lastenosaston ylilääkäri.

Tohtori Rockenfaller kertoo sairaalaklovniuden olevan kokopäivätyötä, jota mm. RAY sekä Suomen Kulttuurirahasto tukevat.

– Räätälöimme ohjelman sen mukaan minkälainen potilas meillä on vastassamme. Teemme tätä siksi, että haluamme viihdyttää potilaita. Lapset ovat lapsia sairaalassakin, Rockenfaller sanoo. Se tiedettiin jo 1970-luvulla, kun Porvoon sairaalan lastenosastolle palkattiin leikkitäti.

Vaikka lapset olivat lauantaina viihdytettävinä, eivät he olleet ainoat jotka nauttivat tilaisuudesta täysin rinnoin. Sairaalan henkilökunta oli silminnähden onnessaan saadessaan naurattaa lapsia.

Vuonna 1969 alkaneen lastenosaston historiaan mahtuu monta hienoa työntekijää joita on syytä muistaa, ihan ensimmäisestä lastenlääkäristä Carl-Henrik Stråhlmannista lähtien.

Muumilaulajana tunnettu Benny Törnroos istui in cognito aulassa taukonsa aikana. Yks kaks, hän olikin pukenut ylleen valkoisen puvun ja saapui kitaraa soittaen Nipsun ja Muumipapan saattelemana tapaamaan vastasyntyneitä.

Olkoot pojan ensimmäinen tyttöystävä.

Vanhemmat ilahtuivat Törnroosin visiitistä jonka päättäessään hän jätti vauvoille omat pehmomuumiavaimenperät. Maria Karlssonin ja Timo Salmisen poika sai Niiskuneiti-avaimenperän.

– Vai olisiko sen sittenkin pitänyt olla muumipeikko?, Törnroos pohti ja kaivoi taskuaan, muumeja löytämättä.

– Noh, olkoot pojan ensimmäinen tyttöystävä vaikka, laulaja ehdotti.

Tämän jälkeen alkoi kaikkien odottama muumiesitys. Laulettiin mamman syntymäpäivistä, Nipsun kepposista ja ihan se perinteinen, hei muumit! Törnroos otti yleisönsä, niin isot kuin pienetkin ja kehotti kaikkia tanssimaan muumien kanssa. Siellä sitten, lumikki Kohonen, poliisi Björklöf ja muutama lapsi tanssahteli muumien kanssa.

Laulujen ja tanssien jälkeen lastenosaston aulassa odotti mehu ja karkkikestit. Tämän jälkeen sai viedä pehmolelunsa nalle-tohtorin vastaanotolle. Nallepoliklinikka oli henkilökunnan mukaan yksi suosituimmista ohjelmanumeroista. Lastenpsykologi Merja-Marja Turunen paikkaili jos jonkinlaisia pipejä. Yhden pehmolelun omistaja sai itsekin laastarin ja paremman mielen.

4-vuotiaan Nicky-pojan nalle taisi olla pahiten loukkaantunut.

– Annan tässä vain tällaista akuuttia ensihoitoa, Turunen kertoo laittaessaan nallen jalkaan harsosidettä.

– Äiti antaa jatkohoitoa sitten kotona ja ompelee nallen tassun, Turunen sanoo ja katsoo samalla pojan äitiä joka nyökkää ja lupaa hoitaa nallen kuntoon.

Tanssivaan poliisiin ja karkkikesteihin oli hyvä päättää onnistunut päivä. Vuoden käytössä olleet lastenpoliklinikan uudet tilat mahdollistavat entistä paremmin sen, että hyvä työ joka aloitettiin rakkauden kesän vuonna jatkuu.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat