Askolassa juhlitaan Johannes Linnankoskea

ASKOLA | Tänä vuonna tulee kuluneeksi 140 vuotta kirjailija Johannes Linnankosken syntymästä. Linnankoski syntyi Askolan Vakkolan kylässä 18. lokakuuta. Askola juhlii ja muistaa suurta poikaansa ensimmäisen kerran jo näin kesän alussa.

Linnankoski-viikon ensimmäinen suuri yleisötapahtuma on juhlajumalanpalvelus Askolan kirkossa sunnuntaina 7.6. klo 10. Tämän jälkeen on vuorossa kukkienlasku Linnankosken haudalle ja patsaalle.

Kukkienlaskun jälkeen tarjolla on herkullinen ja mielenkiintoinen ”Askulalainen pitopöytä” Isolla Pirtillä kahtena eri kattauksena, klo 12 ja 14.30. Tarjolla on muun muassa sylttyä, alatoopia, piimäjuustoa, pernalooraa, paistia ja väskynäsoppaa. Pitopöytään mielivien pitää ilmoittautua etukäteen 3.6. mennessä Askolan kunnanvirastolle, p. 5291000 tai sähköpostitse [email protected].

Maanantaina 8.6. klo 18 nähdään Askolan lukiolla elokuva Laulu tulipunaisesta kukasta. Mikko Niskasen ohjaama elokuva pohjautuu Linnankosken kuuluisimpaan romaaniin. Tiistaina 9.6. klo 18 on vuorossa Taidekahvila Terehtöörissä esitelmä siitä, miltä Suomi näytti Linnankosken aikaan. Esitelmöitsijänä on historian lehtori Mauno Myrttinen.

Keskiviikkoiltana 10.6. klo vietetään lauluiltaa Linnankosken nuoruudenkodissa ja torstai-iltana lauletaan Prestbackan Pitokartanossa.

Juhlaviikon aikana on Askolan kirjastossa Linnankoski-aiheinen näyttely ja Linnankosken nuoruudenkoti on yleisölle avoinna maksutta. Tarkempi juhlaohjelma jaetaan kuluvan viikonlopun aikana kaikkiin talouksiin Askolassa.

Johannes Linnankoski eli Vihtori Peltonen oli Uusimaa-lehden perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja. Uusimaan ensimmäinen näytenumero ilmestyi 8. joulukuuta 1894. Toimittajan ja kirjailijantyönsä lisäksi Peltonen oli merkittävä kansanvalistaja, suomalaisuusmies ja aktiivinen yhteiskunnallinen toimija.

Hän oli mukana perustamassa muun muassa Porvooseen suomenkielistä oppikoulua, nykyistä Linnankosken lukiota, Porvoon Suomalaiset -yhdistystä, kansallispankin haarakonttoria ja maanviljelysseuraa.

Peltonen kuoli 10. elokuuta 1913.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat