Kivipainon pelastajat koolla

PORVOO | Taidehallissa on maaliskuussa esillä peräti 16 eri taiteilijan töitä. Yhteinen nimittäjä on tässä tapauksessa litografia eli kivipainotekniikka. Pro Litografia- niminen yhdistys aikoo siirtää teollisuuskäytöstä pudonneen tekniikan opit seuraaville sukupolville.

– Tämä on ainakin ollut uhanalainen tekniikka ja tavoitteemme on pelastaa se tuolta listalta, muotoilee yksinomaan kivipainotekniikkaa käyttävä taiteilija Matti Hintikka.

Litografia ei ole sentään luisunut liito-oravan tai valkoselkätikan tasolle, sillä taiteilijoiden mukaan kaikissa suurimmissa suomalaiskaupungeissa on toimivat kivipainot taidekäyttöön.

– Niin pitäisi olla jatkossakin. Perinteinen tekoprosessi viehättää, vaikka siihen aikaa kuluukin. Ison värivedoksen tekoon voi kulua kaksikin viikkoa, kertoo Hintikka.

Hintikka ja kollegansa Kalle Berg pyörittävät Helsingissä omaa kivipainoa, jossa itse tekeminen, muille tekeminen, opettaminen ja painokoneiden vuokraus vaihtelevat sopivassa suhteessa.

Taidehallin näyttelyn kriteerinä on ollut, että ainakin jokin osa työstä on toteutettu litografiana. Kirjo on hyvin laaja – mustavalkoisista aikuisviihdehahmoista herkkiin nelivärimaisemiin. Pääosa noin 60 teoksesta on kehystettyjä vedoksia, poikkeuksena ovat Tatjana Bergeltin kolmiulotteiset kirjat.

Mukana olevista taiteilijoista Kuutti Lavonen on niittänyt ehkä eniten mainetta maalarina, mutta veistäjä- ja graafikkotaustaisia tekijöitä on mukana useampia.

Näyttely jatkaa Porvoosta suoraan Raisioon loppukevääksi. Ensi vuonna Pro Litografia on viemässä osaamistaan näytille Belgiaan.

Pro Litografia-näyttelyn tuomista Porvooseen ehdotti ryhmän Taidetehtaalla työskentelevä tuusulalaisjäsen Aila Tikkala. Tikkala on kivipainotekniikan ohella erikoistunut alumiinipohjaiseen karborundumiin ja puupiirroksiin. Hän ammentaa aiheensa luonnosta.

– Minulle luonto on yhtä salaperäinen kuin ihmiset, Tikkala toteaa.

1,5 vuotta Taidetehtaalla viihtynyt taiteilija on kovasti harmissaan taiteilijayhteisön lähestyvästä hajoamisesta. Evakkotilat ja tulevaisuus ovat kehnossa jamassa.

– Porvoossa ei oikein ymmärretä, mikä rikkaus tämä on kaupungille. Nykymaailmassa taiteilijat tekevät kovasti töitä, itsekin olen viimeksi juonut punaviiniä jouluna, Aila Tikkala naurahtaa.

Pro Litografia ry: Kiven muisti. Näyttely Porvoon Taidehallissa 6.3.–29.3. (Kokonniementie 6). Avoinna ti–su klo 10–16. Avajaiset tänään klo 18–20.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat