Sergei Verenseisauttaja menestyy maailmalla

PORVOO | Porvoolaisen dokumentintekijän Petteri Saarion ja Juha Taskisen dokumenttielokuva Sergei Verenseisauttaja on kiertänyt menestyksekkäästi maailmalla. Viimeisimpänä elokuva palkittiin eilen Krakovan elokuvajuhlilla ”korkeasta taiteellisesta laadusta”. Krakovan elokuvajuhlat on yksi Euroopan vanhimpia ja arvostetuimpia elokuvafestivaaleja. Se on myös Euroopan elokuva-akatemian konfirmoima tapahtuma ja palkitut elokuvat pääsevät halutessaan automaattisesti tavoittelemaan Euroopan elokuvapalkintoa ja Oscar-palkintoa lyhytfilmien kategoriassa.

– Festivaali on iso ja merkittävä tapahtuma, jossa oli huippudokumentteja eri puolilta ja oli hirmu hauskaa olla siinä mukana, Petteri Saario kertoo.

Festivaaleille lähetettiin tänä vuonna 2 200 elokuvaa, joista 51 valittiin loppukilpailuun. Sergei Verenseisauttaja kisasi pitkien dokumenttien sarjassa, johon valittiin yhteensä 12 dokumenttielokuvaa.

Sergei Verenseisauttaja on nähty myös useilla muilla merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa se oli ainoana suomalaisdokumenttina Prix Europa -festivaaleilla Berliinissä, DocPoint -festivaaleilla Helsingissä, Dialektus-elokuvafestivaaleilla Budapestissä ja Teneriffalla järjestetyillä ekologisen elokuvan festivaaleilla. Suomessa televisiossa Ylen Ykkösdokumenttina näytetty elokuva nousi Finpanelin katsotuimpien ohjelmien listalle ja Saksassa elokuvasta tehty lyhennetty versio on kerännyt ohjelmapaikassaan kuluvan vuoden suurimman katsojamäärän.

Seuraavaksi elokuva nähdään Moskovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla kesäkuun lopulla. Saarion mielestä on tärkeää, että elokuva nähdään Venäjällä.

– Venäjällä vähemmistöjen asema ei ole kaksinen.

Saario uskoo, että Sergei Verenseisauttajassa puhuttelee vienankarjalainen elämäntyyli, joka perustuu yksinkertaisiin asioihin.

– Elokuvateatterimiljöössä katsojat pääsevät tunnelmaan, jossa välittyy ihmisten välittömyys ja elämän ja elämänpiirin hallinta. Ihminen pääsee mielentilaan, joka on aika terveellinen, Saario miettii.

– Monia varmasti ahdistaa meidän länsimaisten lineaarinen aikakäsitys, jossa pitää koko ajan mennä eteenpäin, saada parempi titteli, parempi palkka, enemmän materiaa. Vienankarjalaisten aikakäsitys on syklinen, jossa eletään vuodenaikojen mukaan. Tärkeää on uusi aamu, uusi kevät. Monella suomalaisella on varmasti kaipuu tällaiseen, hän jatkaa.

– Mitä järkeä on kasvattaa maailmaa, jos ihmiset eivät voi paremmin, Saario kysyy ja viittaa Tilastokeskuksen vuoden alussa julkistamaan tutkimukseen, jonka mukaan hyvinvoinninmittarina pidetty bruttokansantuote antaa vääriä merkkejä hyvinvoinnista. Tutkimuksessa käy ilmi, ettei bruttokansantuotteen kasvu lisääkään ihmisten hyvinvointia, kuten on tavattu ajatella.

– Hyvä olo tulee meille muista asioista kuin mitä meille tarjotaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat