Sunnuntai

Kylpyhuoneongelmat yleisiä taloyhtiöissä

Kylpyhuone, uskoisitko? Vasemmalla on wc-pönttö, oikealle sijoittuu kivipohjainen suihkutila. Kylpyhuone on ikäänkuin kapseloitu alkuperäisistä rakenteista siten, että esimerkiksi mustan lankkulattian alla vesieristys.

Lotta Åberg
UUSIMAA | Kylpyhuoneet aiheuttavat harmaita hiuksia taloyhtiöväelle, niin osakkaille kuin hallituksen jäsenillekin.

Vaikka kylpyhuoneremontit ovat tavallisimpia asunnon remonteista, niihin liittyviä määräyksiä ja ohjeita ei välttämättä tunneta.

– Meihin otetaan usein yhteyttä kylpyhuoneisiin liittyvissä ongelmissa, vahvistaa lakimies Kirsi Ruutu Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Kiinteistöliitto Uusimaa antaa juridista ja teknistä neuvontaa jäsentaloyhtiöilleen.

Ruudun mukaan usein kysytään esimerkiksi sitä, kuka tutkii kosteusvauriot, miten perusteellisesti kylpyhuone pitää remontoida kosteusvauriotilanteessa ja kuka maksaa kylpyhuoneen korjauksen.

Ruudulta ja Kiinteistöliitto Uusimaassa neuvontainsinöörinä työskentelevältä Jari Hännikäiseltä on juuri ilmestynyt aiheeseen liittyvä kirja, Kylppärit kuntoon – Käytännön opas taloyhtiölle (Kiinteistöalan Kustannus Oy).

– Ideoimme aluksi kylppärit kuntoon -teemalla koulutuksen jäsentaloyhtiöille, ja kun se saavutti suuren suosion, luonteva jatkumo oli kirjoittaa aiheesta opas. Oppaassamme käydään läpi perusasiat taloyhtiössä tehtävistä kylpyhuoneremonteista ja niihin liittyvästä päätöksenteosta, Ruutu kertoo.

Millaisia ongelmia ja vikoja suomalaisissa kylpyhuoneissa sitten on?

Yleisin kompastuskivi on, ettei taloyhtiöissä ymmärretä, että kylpyhuoneillakin on tietty elinkaari, käyttöikä.

– Elinkaarensa päähän tulleet kylpyhuoneet pitää korjata, muuten syntyy herkästi vesi- ja kosteusvahinkoja, selvittää Jari Hännikäinen.

Hänen mukaansa valtaosa ongelmista vältettäisiin, jos asuntojen kylpyhuoneet korjattaisiin suositusten mukaisesti vähintään 20–25 vuoden välein.

Säännöllisestä korjaamisesta ei tosin aina ole apua, sillä esimerkiksi asukkaan puutteelliset huoltotoimet voivat tehdä kylpyhuoneelle hallaa.

– Ongelmia syntyy siitä, jos asukas laiminlyö kylpyhuoneen puhtaanapidon tai tukkii vaikkapa kylpyhuoneen ilmanvaihdon, Hännikäinen kertoo.

Valitettavasti myös rakennusvirheet ja väärin tehdyt remontit aiheuttavat ongelmia.

Kylppärit kuntoon -opas on kirjoitettu, jotta edes osa näistä pystyttäisiin välttämään ja kylpyhuoneet tulisivat asianmukaisella tavalla korjatuiksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat