Näytelmä Linda Sibeliuksesta kysyy: ”Onko kukaan koskaan rakastanut teitä tarpeeksi?”

Säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuonna päärooliin nousee myös hänen sisarensa Linda Sibelius, jonka elämänvaiheita kuvaava esitys tulee ensi-iltaan.

lehdistökuva

UUSIMAA   |  Huomenna torstaina Svenska Teaternissa ensi-iltaan tuleva Den älskande -näytelmä on villi kertomus Linda Sibeliuksesta, Nikkilän sairaalasta ja rakkaudesta.

Olipa kerran kolme sisarusta. Yksi veljistä oli säveltäjä, toinen psykiatri. Siskosta tuli mielisairaalan potilas. Sukunimi oli Sibelius. Näin Christian Sibelius tapasi aloittaa psykiatrian luentonsa.

Näytelmä, joka on saanut nimensä hänen veljensä Jean Sibeliuksen Rakastava-sviitin mukaan, kertoo sisaresta, joka diagnosoitiin manodepressiiviseksi yhden veljen toimesta ja joka retusoitiin pois toisen veljensä 50-vuotisjuhlan yhteydessä julkaistusta perhepotretista.

Linda Sibelius on ensimmäisiä naispuolisia potilaita, jotka saapuvat Nikkilän uuteen mielisairaalaan. Sata vuotta myöhemmin vanha jugendtalo on remontoitu. Lindan huoneessa asuu Vilja Berggren, nuori valokuvaaja, joka odottaa rakastettuaan kotiin Afrikasta samalla, kun hän yrittää löytää muotoa uudelle näyttelylleen.

Linda puolestaan suunnittelee osallistuvansa veljensä suureen ja hohtavaan juhlakonserttiin samalla, kun keskustelut hänen lääkärinsä kanssa vievät heitä yhä syvemmälle riipaisevaan kohtaamiseen menneisyyden kanssa.

Den älskande tekee vastarintaa sukupuolirooleja ja valtarakenteita kohtaan. Se tasapainottelee hauraalla rajalla unen ja toden välissä. Kenellä on oikeus määritellä todellisuus, ja miten hulluus oikeastaan määritetään? Näytelmä tuo näkyviin vaietun ja koskettavan naiskuvan kansallissäveltäjän omasta elämästä 150-vuotisjuhlavuoden alla.

Itä-Uudenmaan teatteri on vuonna 2012 perustettu kaksikielinen alueellinen ammattiteatteri. Sen tavoitteena on toimia alueensa kulttuurisena äänitorvena ja tehdä itäuusmaalainen kulttuuri-identiteetti näkyväksi.

IUT – ÖNT toimii Porvoon seudulla ilman omaa pysyvää näyttämöä.

Liput: Svenska teaternin lippukassa ma–pe klo 10–18 la klo 12–18 sekä tuntia ennen esityksen alkua. puh. 09-61621411, www.lippu.fi.

Lisätietoja: 046-6345530 tai svenskateatern.fi

Den älskande

Ensi-ilta Svenska teaternissa 15.10 kello 18.30

Ohjaus: Helena Hasselblatt

Lavastus: Marjaana Rantama

Puvustus: Essi Rämä

Maskit: Elina Turunen

Äänisuunnittelu: Jaakko Autio

Valosuunnittelu: Laura Siironen

Apulaisohjaaja: Adelina Korkala

Rooleissa :

Anja Bargum

Kajsa Ek

Wilhelm Grotenfelt

Kim Gustafsson

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat