Sunnuntai

Kiinteistöliitto: Paperisen asunto-osakekirjan aika ohi?

Kiinteistöliiton tutkimukset kertovat valtaosan asunto-osakkeiden omistajista haluavan paperiset osakekirjat digitaaliseen muotoon.

Juha Perämäki

UUSIMAA   |  Paperisista osakekirjoista luopuisi moni, mutta se edellyttäisi 500 000 – 600 000 uuden arvo-osuustilin perustamista arvopaperikeskukseen tai pankkeihin.

Asunto-osakekirjojen muuntaminen arvo-osuuksiksi sai suuremman kannatuksen kuin niiden säilyttäminen paperisina, ilmenee Kiinteistöliiton tekemässä kahdessa eri tutkimuksessa. Niissä selvitettiin suhtautumista paperisten asunto-osakekirjojen korvaamiseen sähköisillä omistajatiedoilla eli arvo-osuuksilla.

Sähköinen asunto-osakerekisteri koskettaa toteutuessaan yli 86 000 asunto-osakeyhtiötä ja noin 1,5 miljoonaa asunto-osakkeenomistajaa.

Asunto-osakekauppoja tehdään vuosittain 70 000 – 80 000. Lisäksi merkittävä määrä omistajavaihdoksia tapahtuu mm. perintöjen seurauksena, joten omistajavaihdoksia tapahtuu vuosittain yli 100 000.

Pörssiosakkeista poiketen yksittäisen asunto-osakeyhtiön osakkeet vaihtavatkin omistajaa melko harvoin, keskimäärin 5–7 vuoden välein.

Kiinteistöliiton tutkimusten perusteella arviolta 40 – 45 prosentilla asunto-osakkeiden omistajista ei ole arvo-osuustiliä. Asunto-osakkeiden siirtäminen arvo-osuuksiksi vaatisi jopa 600 000 uuden arvo-osuustilin avaamista Arvopaperikeskukseen tai pankkeihin. Kyse olisi merkittävästä uudistuksesta.

Taloyhtiön hallitus ja isännöinti käyttävät omistajatietoja useita kertoja kuukaudessa muun muassa erilaisiin kokouskutsuihin, laskutuksiin ja tiedottamiseen.

Reaaliaikainen omistajatieto tehostaisi yhtiön toimintaa. Osakkeenomistajan ei tarvitsisi huolehtia paperiosakkeiden säilytyksestä, kun tieto olisi arvo-osuusjärjestelmässä. Asunto-osakkeiden kauppa ja käyttäminen esimerkiksi vakuutena yksinkertaistuisi ja tehostuisi.

Digitalisointi tulee Kiinteistöliiton mielestä toteuttaa siten, että se hyödyttää taloyhtiöitä ja niiden omistajia.

– Tarkoituksenmukainen tapa kattaa digitalisoinnin toteuttamisen ja ylläpidon kustannukset olisi periä maksu omistajanvaihdoksen yhteydessä, Kiinteistöliitto toteaa.

Taloyhtiöiden hallinnossa tarvitsemien rekisteritietojen käyttäminen ja asunto-osakkeiden omistajatietojen säilyttämisen tulee olla maksutonta.

Osakehuoneiston omistajista 37 % suhtautui myönteisesti paperisten asunto-osakekirjojen siirtämiseen sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään. Vajaa kolmannes ei kannattanut muutosta ja yhtä moni ei osannut sanoa. Asiaa tutki IRO Research Oy ja vastaajia oli tuhat.

Kiinteistöliiton omaan kyselyyn vastasi hieman yli 2 000 jäsentaloyhtiöiden edustajaa. Hallitusten puheenjohtajista ja jäsenistä 58 % kannatti sähköistämistä, 25 % ei kannattanut muutosta ja 17 % oli kannastaan epävarmoja. Puheenjohtajista ja jäsenistä 58 % ilmoitti, että heillä on arvo-osuustili.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat