Verner Weckman rengastettiin vihdoin

LOVIISA | Verner Weckmanin patsas Hillerödin puistossa sai eilen arvoisensa symbolin. Suomen ensimmäisen olympiakultamitalistin patsas on seissyt puistossa vuodesta 1963 ilman olympiarenkaita, mutta nyt se asia on vihdoin korjattu.

Olympiakomitea ei jakele renkaita tuosta vain, mutta tässä tapauksessa hakuperusteet olivat riittävät. Verner Weckman voitti kreikkalais-roomalaisen painin kultamitalin Ateenan epävirallisissa olympialaisissa, niin sanotuissa välikisoissa, 1906. Virallisen kultamitalin hän otti Lontoon olympialaisista 1908.

Syy siihen, miksi olympiarenkaat komeilevat painijan rintakuvan alla vasta vuonna 2010 on Loviisan vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Kalevi Lappalaisen mukaan se, että aiemmin hakuaikeet ovat vain jääneet ilmaan ja unohtuneet.

Tällä kertaa aloitteen vapaa-ajanlautakunnalle olympiarenkaiden saamiseksi tekivät Teuvo Mankonen, Kalevi Vaherkylä ja Jorma Mällinen. Heitä on siis kiittäminen Matti Hauptin veistoksen viimeistelystä.

– Olympiarenkailla on iso merkitys Loviisan kaupungille ja Verner Weckmanin suvulle. Historiaa ei voida tältä osin kirjoittaa uudestaan, Verner Weckman syntyi Loviisassa ja on Suomen ensimmäinen olympiavoittaja, Kalevi Lappalainen sanoi eilen Loviisan päivänä järjestetyssä olympiarenkaiden paljastustilaisuudessa.

Patsas uusine olympiarenkaineen oli tilaisuuden aluksi asiaankuuluvasti valkoisen kankaan peittämä. Tämän vuoden Miss Loviisan, Esmi Valénin, kunniatehtävä oli nykäistä lakana sivuun Loviisan kaupungin soittokunnan töräyttäessä ilmoille fanfaarin.

Lovisa Gymnasiumin historianlehtori Patrik Stenvall on tutustuttanut oppilaitaan painija Weckmaniin urheiluhistorian kurssillaan ja piti nyt pienen oppitunnin loviisalaisten omasta urheilusankarista.

Urheilumaailmassa liikkuu paljon kertomuksia, joiden todenperäisyydestä ei aina ole täyttä varmuutta.

– Kerrotaan, että Weckman olisi jäänyt MM-finaalissa alakynteen otellessaan itävaltalaista Rudolf Lindmayeria vastaan ja hänen leukaluunsa olisi mennyt sijoiltaan. Tarina kertoo, että Weckman olisi sillassa ollessaan lyönyt vapaana olleella vasemmalla kädellään leukansa takaisin paikoilleen, Stenvall nauratti yleisöä.

Toinen hurja tarina on peräisin Lontoon olympialaisista, joissa Weckman otteli suomalaista Yrjö Saarelaa vastaan. 16 minuutin jälkeen Weckman oli selättänyt Saarelan. Samalla Weckmanin solisluu oli irronnut lapaluusta (solisluu niveltyy lapaluuhun olkalisäke-solisluunivelessä) ja tuskat olivat kovat. Weckmanin kerrotaan pyöräyttäneen kättään muutaman kerran kaaressa ympäri ja koko käsi oli mennyt tunnottomaksi  –  samalla myös kipu oli hävinnyt. Tämän jälkeen Weckman oli ottanut toisen olympiakultansa.

Sankarimyyttejä tai ei, Verner Weckmanin Suomelle tuoma ensimmäinen olympiakulta piristi aikoinaan Loviisan urheiluelämää. Lovisa Gymnasium valmistui vuosi virallisen olympiavoiton jälkeen ja sinne rakennettiin kaupungin ensimmäinen voimistelusali. Loviisan TOR aloitti toimintansa tuossa salissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat