Sunnuntai

Taloyhtiön yhtiökokoukseen voi osallistua myös osakkaan puolesta

Yhtiökokouksen esityslistaan ja asioihin kannattaa tutustua jo ennen kokousta.

Sipoon Sanomat Riitta Ketola

Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous lähestyy. Muistathan, että se on paikka, jossa sinä osakkeenomistajana pääset ja voit vaikuttaa taloyhtiösi asioihin. Osallistu siis yhtiökokoukseen!

Yhtiökokoukseen ei saa osallistua kuka tahansa. Osallistumisoikeus on taloyhtiön osakkeenomistajilla, yhtiön hallituksen jäsenillä ja isännöitsijällä, tilintarkastajalla sekä toiminnantarkastajalla. Muiden osallistumisesta yhtiökokous voi erikseen tehdä päätöksen (yksinkertainen ääntenenemmistö = yli puolet annetuista äänistä).

Ellei osakas pääse osallistumaan kokoukseen, hän voi valtuuttaa toisen henkilön puolestaan.

Valtuutus olisi suositeltavaa tehdä kirjallisella valtakirjalla, jossa yksilöidään mitä valtakirja koskee, kuka on valtuutettu henkilö ja kuka valtuuttaja (= osakkeenomistaja). Valtakirja tulee muistaa päivätä ja allekirjoittaa. Kannattaa katsoa onko kokouskutsun liitteenä tullut valmis valtakirjalomake.

Osakkeenomistajalla on yhtiökokouksessa sekä puhe- että äänioikeus. Puheoikeuden käyttämiseksi puheenvuoroja tulee pyytää kokouksen puheenjohtajalta. Puhe- ja kyselyoikeuden käytetään kulloinkin käsiteltävänä olevasta asiasta, ei sen ulkopuolelta.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsitellään asunto-osakeyhtiölain määräämät asiat. Näitä ovat mm. tilinpäätöksen vahvistaminen, talousarviosta ja vastikkeiden määrästä päättäminen, hallituksen ja isännöitsijän vastuuvapauden myöntäminen ja hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajan/ toiminnantarkastajan valinta.

Asiat käsitellään kokouksessa vahvistetun esityslistan mukaisessa järjestyksessä. Ensin asia esitellään, jonka jälkeen puheenjohtaja avaa keskustelun.

Tämä on osakkeenomistajan aika käyttää puheenvuoro ja tehdä esityksiä asian päätökseksi. Puheenjohtajan tehtävänä on ylläpitää kokouksessa järjestystä, jakaa puheenvuorot sekä koota tehdyt päätösesitykset.

Jos käsiteltävässä asiassa tulee useita päätösesityksiä, joudutaan äänestykseen. Suurimmassa osassa asioista voittaa se esitys, jota kannattaa yli puolet kokouksessa annetuista äänistä.

Yhtiökokousta voidaan pitää onnistuneena silloin, kun osallistujista tuntuu, että he ovat päässeet käyttämään puhe- ja äänioikeuttaan sekä vaikuttamaan tehtyihin päätöksiin. Päätösten tulee vastata osakkeenomistajien enemmistön tahtoa.

Kannustan kaikkia osakkaita valmistautumaan etukäteen kokousasiakirjoihin ja osallistumaan yhtiökokoukseen!

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat