Paikalliset

Äidit opettelivat Loviisassa tekemään itse ruokaa vauvoille – "Vanhemmat epäilevät, onko itse valmistettu turvallista"

Alina Kärenaho (5kk) ja Kerttu Hakalehto (3,5 kk) viihtyivät terveydenhoitajien Minna Backlundin ja Mareena Forsströmin sylissä sillä aikaa kun vanhemmat keittelivät soseita Vauvanruokakurssilla.

Mia Grönstrand

Kurssivetäjä, Marttojen Inkeri Liinaharja (keskellä esiliinassa) kannusti vanhempia tarttumaan rohkeasti erilaisiin raaka-aineisiin ja valmistamaan vauvoille ja samalla koko perheelle maittavaa kotiruokaa.

Mia Grönstrand

LOVIISA | – Vauvanruoan tekeminen ei vaadi ihmeempiä taitoja, sen kuin vain ryhtyy tekemään. Aika simppeliä: kuoritaan, leikataan, keitetään ja soseutetaan, Inkeri Liinaharja kannustaa.

Loviisan ruotsinkielisen yläkoulun kotitalousluokassa on käynnissä vauvanruokakurssi, jonka tarkoituksena on kannustaa alle 1-vuotiaiden vanhempia tarttumaan itse soppakauhan varteen ja tekemään vauvanruoat itse.

Liinaharja, Marttojen Uudenmaan piirin kotitalouden asiantuntija, on hankkinut tarvittavat tykötarpeet iltaa varten. Vanhempien tehtävänä on valmistaa mm. peruna-porkkanasosetta, jota jatkojalostetaan hieman kermalla ja mausteilla myös aikuisille sopivaksi, sämpylöitä, kasvis-kala - ja kasvis-liha -keittoa sekä aprikoosimannapuuroa ja kuningatarkiisseliä, johon aikuiset saavat lisätä itselleen hieman sokeriakin.

– Tavoite on, että lapsi tottuu samaan ruokaan kuin muukin perhe, Inkeri Liinaharja toteaa.

Hänen mukaansa vanhemmat luottavat yllättävän paljon teollisesti valmistettuihin lastenruokiin.

– Epäillään, että onko itse valmistettu ruoka turvallista.

Loviisan lastenneuvolan terveydenhoitaja Mareena Forsströmin kokemuksen mukaan vanhemmat myös miettivät saako lapsi kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet kotiruoasta. Liinaharjan ja Forsströmin mukaan epäilykset ovat turhia.

– Kun itse valitsee raaka-aineet ja valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia, pelko on turha.

Lisäksi itsetehty soseruoka on edullista. Liinaharja vertaa, että annos kasvissosetta vastaa noin 4–5, liha- tai kalasose puolestaan 5–7 purkillista.

Loviisan lastenneuvolan järjestämälle kurssille olisi mahtunut enemmänkin vanhempia. Uusi kurssi järjestetään syksyllä.

Iloa vanhemmuuteen -hanke

Mikä: kehittää lapsiperheiden hyvinvointia ja kannustaa perheitä vanhemmuustaitojen kehittämisessä.

Miten: järjestämällä kursseja ja teemapäiviä, kouluttamalla kuntien työntekijöitä.

Milloin: Koskenkylän Agricola-hallissa kokoontuvan perhekahvilan tulevia teemapäiviä: 5.4. aiheena unikoulu, 3.5. haastavat lapset.

Ketkä: hankkeessa mukana Loviisa, Lapinjärvi, Porvoo, Askola, Kotka, Hanko ja Lohja.

Rahoitus: osa kansallista Kaste II -hanketta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat