Kulttuuri

Fantastista antaa siveltimen ja kynän kulkea: 80-vuotias Stig Jansson on detaljien mestari

Viimeistelty, tarkka kädenjälki näkyy Stig Janssonin teoksissa, kuten Kunnianosoitus Magrittelle sekä Pulloja apteekista.

Tuula Lukic

PORVOO | Kokeneen graafikon kädentaito, kyky ilmaista pienillä yksityiskohdilla syviä tunnelmia, välittyy Stig Janssonin 80-vuotisnäyttelyn teoksista Galleria Kappalaisentalossa.

Luonto, erityisesti Emäsalon ympäristö, tarjoaa Janssonille ehtymättömästi aineksia yhä uusiin teoksiin. Näyttelyä varten on parin viime vuoden aikana syntynyt kymmenittäin guasseja, akvarelleja ja tussipiirroksia sekä sekatekniikalla tehtyjä teoksia.

– Kolme vuotta sitten sain sydänkohtauksen ja kävin läpi leikkauksen. Heti sen jälkeen tunsin, että vielä on voimia tehdä jotain. Tunnen, että taiteen tekemisen prosessi on käynnissä minussa koko ajan. Aina tekee mieleni tarttua kynään, Jansson hymyilee.

Graafikko on detaljien mestari. Hän kertoo ihailevansa vanhojen mestareiden tarkkaa kädentaitoa eikä koe olevansa suurten ja nopeiden siveltimenvetojen tekijä. Teoksissa tunnelma, syvyys, saavutetaan ajan kanssa.

Varhaisaamun valon leikki metsässä, lumi puiden oksilla kuin pitsi, tai hetki, jolloin usva on juuri väistymässä merenrannalta. Luonto tuo maisemista esiin aina uusia näkymiä, vaikka kuvauskohde olisikin sama.

Joukossa on hyvää huumoriakin karikatyyrien muodossa. Tai harmaata huumoria, kuten taiteilija itse kuvailee.

– Ehkä ne ovat ilkeyksiä, mutta huumori on oiva työkalu käsitellä ikäviä asioita. Tein 42 vuotta töitä mainosgraafikkona, se työ on jäänyt vähän päälle, Jansson naurahtaa.

Haikeaa itseironiaa kuvastaa guassi, jossa värikkäässä pensselikipossa osa siveltimistä on nuokahtanut reunan yli kuin kuihtuneet kukat.

– Joku nuori voi ihmetellä, mitä tällainen vanha vielä pupertaa kaikkia yksityiskohtia. Minulla on aikaa ja on fantastista antaa siveltimen ja kynän kulkea.

Käsin poimittua

Stig Janssonin näyttely

Esillä 58 teosta: akvarelleja, guasseja, piirustuksia ja grafiikkaa

18.3.–10.4.2016

Galleria Vanha Kappalaisentalo

Välikatu 13, Porvoo

Avoinna ti-su 10-16

Stig Jansson

s. 1936

toimi mainosgraafikkona 42 vuotta, joista 25 vuotta art directorina

myös freelancer-töitä

useita näyttelyitä viimeisten 20 vuoden ajalta

edellinen näyttely Kappalaisentalossa vuonna 2006 perustui Janssonin tekemiin kuvituksiin lastenkirjassa ”Retki Porvooseen”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat