Paikalliset

Veneilijä jäi Hamarissa veneen ja laiturin väliin

Aallokon aiheuttajalle 1 120 euron sakot vammantuottamuksesta ja vaarantamisesta.

PORVOO  |  Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 57-vuotiaan miehen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta 40:een 28 euron päiväsakkoon eli yhteensä 1 120 euron sakkoihin.

Käräjäoikeus katsoi, että mies tuli 7-metrisellä Sea Ray -moottoriveneellään syyskuussa 2014 Hamarin satamaan aiheuttaen aallokkoa vastoin rajoitusmerkkiä. Aaltojen aiheuttaminen on satama-alueella vesiliikennemerkein kielletty.

Aallot keinuttivat tankkauslaiturissa sivuttain ollutta 8,5-metristä fiskaria niin voimakkaasti, että veneen sivukannella ollut mies joutui kaksi kertaa puristuksiin veneensä ja laiturin väliin. Mies tunsi rusahduksen lantionsa alueelta. Sairaalassa todettiin, että hänen istuinluunsa oli murtunut.

Käräjäoikeus totesi, että satamaan tullut veneilijä oli huolimattomuudellaan aiheuttanut fiskarin kipparille vähäistä vakavamman ruumiinvamman.

Samassa laiturissa venettään nostamassa ollut purjeveneilijä oli myös joutunut suojaamaan omaa alustaan vaurioilta.

Vastaaja kiisti syytteen ja korvausvaatimukset. Hän kertoi kokeneena veneilijänä tuntevansa hyvin Hamarin satama-alueen ja Porvoon vesiliikenneväylän säännöt, eikä hänellä ole tapana niitä rikkoa.

Vastaaja kertoi pudottaneensa vauhtinsa hyvissä ajoin niin, että hän ajoi rajoitusmerkiltä satamaan noin viittä solmua (noin 11 km/t) ja viimeiset metrit noin 2,5 solmua. Veneen peruutusvaihteessa oli vikaa, joten vastaajan piti lähestyä laituria hyvin varovaisesti.

Todistajana kuultu purjeveneilijä kertoi kiinnittäneensä huomiota siihen, että vastaajan vene lähestyi laituria turhan kovaa vauhtia, kovempaa kuin esimerkiksi mitä purjevene yleensä ajaa. Hän ei osannut sanoa, olivatko aallot normaaleja kulkuaaltoja vai veneen nopeuden hidastamisesta aiheutuvia peräaaltoja. Aallot kuitenkin keinuttivat myös hänen venettään hyvin voimakkaasti.

Muita veneitä ei tapahtuma-aikaan ollut liikkeellä.

Käräjäoikeus totesi, että sillä ei ole merkitystä olivatko aallot normaaleja kulkuaaltoja vai veneen hidastamisesta johtuvia peräaaltoja. Joka tapauksessa aallot olivat voimakkaita ja vastoin vesiliikennelain määräyksiä. Sekä todistaja että asianomistaja kertoivat yhteneväisesti, että aallot tulivat vastaajan veneestä, eikä muita veneitä ollut läheisyydessä.

Näillä perusteilla käräjäoikeus katsoi, että 57-vuotias on syypää siihen, mistä syyttäjä vaati hänelle rangaistusta.

Vastaaja joutuu maksamaan asianomistajalle kivusta ja särystä 500 euroa ja ansionmenetyksestä 379 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan asianomistajan työnantajalle 6 072 euroa asianomistajan työkyvyttömyysajan palkkakuluja ja 336 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat