Paikalliset

Poliisi: tee se itse -lopetukset kiellettyjä – Jemma-koira kuoli ilmakiväärin luotiin

Kuvan koira ei liity tapaukseen.

Lotta Åberg

PORVOO  |  Koiranomistajan on pidettävä huoli siitä, että eläin pysyy kytkettynä. Vapaana liikkuvaa koiraa ei silti saa tappaa, vaikka se ilmestyisi omalle tontille eikä suostuisi lähtemään pois, toteaa rikoskomisario Jyri Hiltunen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kulloossa asuva perheenisä kirjoittaa Uusimaan Sana on vapaa -palstalla (UM 27.4.) perheen koiran kuolemasta. Jemma-koira kuoli verenvuotoon, joka johtui keskeltä kaulaa keuhkoihin tunkeutuneesta ilmakiväärin luodista.

– Mitään tee se itse -lopetuksia ei pidä harrastaa. Se on vahvasti moitittavaa typeryyttä, rikoskomisario Hiltunen sanoo.

Muitakaan eläimiä ei saa ampua tuliteholtaan alhaisella ilmakiväärillä. Ei, vaikka naapurin pupu karkailisi syömään itse kasvatetut salaatit tai kissa saastuttaisi lasten hiekkalaatikon.

Oikean aseen käyttämisessä on vielä tarkemmat rajoituksensa.

– Vaikka olisi hirvimies, jolla on hirvenkaatolupa, ei hän saisi ampua hirveä, jos se tulisi kerrostalon pihaan, Hiltunen muistuttaa.

Jemman isäntä arvelee kirjoituksessaan, ettei tapausta lähdetä tutkimaan. "Syyllinen ei tunnusta ja koira on esine."

Oikeuden edessä koira todellakin on esine, vahvistaa käräjätuomari Petra Spring Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta.

Koiran lopettaminen ilmakiväärillä on lain edessä vahingonteko. Jos osoitetaan, että koiralle aiheutui teosta kohtuutonta kärsimystä, on kyseessä eläinsuojelurikos.

Karkeasti sanottuna koiran voi siis avoimesti tappaa, jos sen tekee kipua aiheuttamatta ja on valmis maksamaan koiran omistajalle "esineen" menettämisestä aiheutetut kustannukset.

Laki ei tunnista minkäänlaisia koiran menettämisestä aiheutuneita kärsimyksiä, joten niistä korvauksia ei voi saada.

Jemma-koiran omistajan mukaan koira pujahti ulos, kun perhe oli lähdössä töihin ja kouluun. Pentukoiralla oli juuri ensimmäinen juoksuaikansa. Omistajan mukaan koira ei ollut pitkään poissa. Kohtalokas luoti ehti kuitenkin löytää koiran keuhkoihin karkumatkan aikana.

Järjestyslaki ja metsästyslaki rajoittavat koirien liikkumista. Taajamassa koira on pidettävä taajamissa aina kytkettynä.

Taajaman ulkopuolella koira saa olla kytkemättä omalla maalla tai toisen maalla maanomistajan luvalla.

Lisäksi metsästyslain mukaan koira pitää olla kaikkialla kytkettynä 1.3.–19.8. välisenä aikana. Kennel-liiton lakimies Raisa Kiesi huomauttaa, että maanomistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on oikeus poistaa karkulaiskoira alueelta, tai ottaa se talteen.

– Tästä on viipymättä ilmoitettava koiran omistajalle tai poliisille. Lopettamiseen ei anneta lupaa.

Koira on korvattava esine
Rikoslain näkökulmasta toisen omistaman koiran vahingoittaminen ampumalla (myös ilmakiväärillä) tai jopa tappaminen on vahingonteko. Henkilö, joka oikeudettomasti hävittää tai vahingoittaa toisen omaisuutta, on tuomittava vahingonteosta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Vahingonkorvauslain mukaan tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutettu vahinko on korvattava.
Eläinsuojelulain mukaan eläimen saa lopettaa osaava henkilö kivuttomasti ja soveltuvalla tekniikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat