Paikalliset

Pohjoismaiden suurin kanisterintekijä löytyy Askolasta – viinapullojakin neljä sekunnissa

Askolalainen perheyritys satsasi miljoonia tehtaaseen, työntekijöihin, robotteihin ja prosesseihin. Muovi-Heljanko on nyt muovipullojen kuningas.

Simo Heljanko näyttää muovikanisteria, joiden Pohjoismaisen suurin valmistaja Muovi-Heljanko on.

Lotta Åberg

ASKOLA | Askolassa valmistetaan maailman moderneimmalla puhalluslinjastolla muovipulloja ja -kanistereita hygieenisesti, käsin koskematta.

Pulloja ja kanistereita kulkee 5–15 rekkakuormallista päivittäin vientiin ja toisiin suomalaisiin perheyrityksiin, joissa niihin täytetään esimerkiksi pesuaineita, ketsuppia ja kosmetiikkaa meidän kuluttajien käytettäviksi.

Tiedäthän esimerkiksi XZ- ja Linna-sampoon, Meiran-ketsupin, lasinpesunesteet ja Kiillon pesu- ja puhdistusaineet? Niiden pakkaukset tehdään Askolassa. Yksi tuotteista on ylitse muiden, ja tuttu etenkin Tallinnan-matkaajille.

– Viinapulloja meillä tehdään kappalemääräisesti eniten. Kaikkiaan meillä puhallettiin viime vuonna noin 50 miljoonaa pulloa ja kanisteria, toimitusjohtaja Simo Heljanko kertoo.

Maaliskuun alussa uuden tuotantohallin puolella otettiin käyttöön uusi tuotantolinja. Kaikki mahdollinen on automatisoitu, mikä tekee yrityksestä edelläkävijän eurooppalaisittain.

Valmiiden muovipullojen lavaus ja pakkauskin tapahtuvat robottien avulla. Konenäkö valvoo laatua ammattitaitoisen henkilöstön lisäksi.

– Ei meillä ole varastossa lämmitystäkään tai valaistusta lastauslaituria lukuun ottamatta, koska ei robotti tarvitse niitä, Heljanko sanoo.

Uuden PET-pulloja valmistavan tuotantolinjan kapasiteetti on yli neljä pulloa sekunnissa, mikä tarkoittaa yli 300 000 muovipulloa vuorokaudessa.

Pohjoismaiden tehokkain muovikanisterien valmistuslinjasto on sekin täysin automatisoitu. Linjalta valmistuu 30 000 muovikanisteria vuorokaudessa.

Läpinäkyvä, kova monikerrosrakenne mullistaa lähivuosina elintarvikkeiden pakkaukset. Se, mikä on totuttu noukkimaan ostoskärryyn lasisena, vaihtuu vähitellen muovisiin.

Askolassa uskotaan, että vähitellen myös muovisten viinipullojen määrät kasvavat. Niitä on ollut markkinoilla jon usean vuoden.

Teknokemiasta elintarvikkeisiin

Muovi-Heljangon asiakaskunta koostuu pääosin elintarvike-, juoma-, kosmetiikka- ja teknokemian teollisuudesta, joille Askolassa valmistetaan muovipakkauksia.

Yrityksessä työskentelee 29 henkilöä, 10 automatisoitua robottia ja liikevaihto on yli 10 miljoonaa. Perheyrityksen neljästä omistajasta kolme työskentelee modernissa toimitalossa Monninkylässä.

Muovi-Heljanko valmistaa suurimman osan Suomessa myydyistä muovisista viinapulloista ja suurin osa Suomessa valmistetuista salaatinkastikepulloista on Muovi-Heljangon tuotantoa. Yritys on Pohjoismaiden suurin lasinpesukanistereiden valmistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat