Paikalliset

Ronja ja Niilo ovat Andanten ainoat alttoviulistit – "Olisi kivaa saada kavereita"

Piano, kitara ja viulu ovat musiikkiopiston suosituimmat soitinryhmät.

Ronja Enkovaara ja Niilo Airas heittäytyivät kokeellisiksi. Tämä ei toki ole alttoviulun perusote. Soittimsesta saa paljon muitakin ääniä irti kuin sen perinteisen.

Outi Paappanen

PORVOO |  Niilo Airas ja Ronja Enkovaara ovat huolissaan alttoviulistien vähyydestä musiikkiopiston Andante-orkesterissa. He kannattelevat kaksistaan alttoviulistien lippua ja toivovat soitinryhmäänsä enemmän kavereita. Festivo-orkesterissa on 4-5 kollegaa.

Orkesterin päättäjäisissä 10-vuotias Airas ja 12-vuotias Enkovaara havaitsivat, ettei alttoviulu ole kaikille tuttu ja se sekoitetaan helposti tavalliseen viuluun. Erot eivät välttämättä ole maallikolle ilmeisiä. Alttoviulu on hieman isompi ja painavampi kuin tavallinen viulu ja ääni matalampi.

Kakku olisi pahaa ilman täytettä

Niilo Airas otti oma-aloitteisesti yhteyttä Uusimaahan, jottei alttoviulun suosio lopahtaisi tyystin.

– Olisi mukavaa, että orkesterissa olisi enemmän alttoviulisteja.

– Viuluja on todella paljon. Nyt tuntuu, että alttoviulun ääni ei erotu lainkaan niiden joukosta, Ronja Enkovaara sanoo.

Alttoviulu on viuluperheen alttosoitin, jolla soitetaan orkesterissa tavallisesti sointujen väliääniä.

– Usein alttoviululla säestetään viulua, eikä se ole samalla tavalla soolosoitin kuin viulu. Alttoviululle ei ole sävelletty yhtä paljon sooloja. Itse pidän alttoviulun pehmeästä soinnista, Enkovaara sanoo.

– Tavallisen viulun kaikukoppa on alttoviulua pienempi ja soitettaessa virheet särähtävät selvemmin korvaan. Alttoviulu antaa enemmän virheitä anteeksi, sillä ne hukkuvat muiden äänten sekaan. Alttoviulu antaa orkesterissa täytettä ja tasapainottaa, Airas ja Enkkovaara pohtivat.

– Täytekakkukin olisi pahaa ilman täytettä, Airas lainaa opettajansa sanoja.

Musiikkiopiston musiikinjohtaja Päivi Honkaniemi kertoo pianon olevan vuodesta toiseen suosituin instrumentti musiikkiopiston aloittaneiden keskuudessa. Seuraavina tulevat kitara ja tavallinen viulu, minkä jälkeen hajonta on runsasta puu- ja vaskipuhaltimien sekä matalien jousien kesken. Alttoviulu kuuluu jälkimmäiseen ryhmään sellon ja kontrabasson kanssa.

– Syksyllä Andante-orkesterissa oli 22 viulua, kolme alttoviulua ja viisi selloa. Soinnin kannalta alttoviuluja ei ole tarkoitus olla yhtä paljon kuin viuluja, mutta kyllä niitä vähän nykyistä enemmän mahtuisi, Honkaniemi sanoo.

Niilo Airas valitsi noin neljän vanhana alttoviulun summanmutikassa, kun hänen äitinsä ehdotti, että poika voisi aloittaa soittoharrastuksen. Ronja Enkovaara taas kiinnostui kolmannella luokalla viulusta, mutta mieltyi alttoviulun pehmeään ääneen sitä kokeiltuaan.

Soittaminen vie molemmilta muutaman tunnin viikossa, mutta kummallekaan musiikki ei ole ykkösharrastus. Ronjalle se on budolajeihin kuuluva taido, josta hän voisi filosofoida loputtomiin. Niilo taas tähtää jääkiekon SM-liigaan tai Venäjän KHL:aan.

Opi soittamaan

Ilmoittautuminen musiikkiopiston pääsykokeisiin on tämän kevään osalta päättynyt. Täyttämättä jääneet paikat tulevat kuitenkin toukokuun jälkeen uudelleen hakuun. Myös elokuussa vapautuu yleensä opiskelupaikkoja.

Tiedot vapautuvista paikoista päivitetään Porvoon kaupungin verkkosivuille www.porvoo.fi/fi/palvelut/kulttuuri/taiteen_perusopetus/porvoonseudun_mu....

Paikkoja voi kysellä myös suoraan musiikkiopiston kansliasta numerosta 019 520 2549. Kanslia palvelee maanantaista torstaihin kello 11–16 ja perjantaisin kello 11–14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat