Paikalliset

Kotoisa uudisyhteisö kasvoi keskustan kylkeen – Hornhattulassa asuu tyytyväisiä asukkaita

Juho Markkanen, Emmi Krohn-Markkanen pitävät Hornhattulaa kivana yhteisönä. Syntyperäinen hornhattulalainen Ukko-poika saa pian seurakseen sisaruksen.

Ulla Mether

PORVOO  |   Ensin oli peltoa. Sitten saatiin kaava ja rakennustyöt alkoivat. Kymmenen vuotta sitten alkoi olla valmista. Uusi Hornhattulan asuinalue oli syntynyt.

Alueelle muuttaneet kaipasivat yhteistoimintaa ja omaa äänitorvea muun muassa Porvoon kaupungin suuntaan. Alueelle perustettiin asukasyhdistys.

Viime tiistaina yhdistys juhli 10-vuotissyntymäpäiviään yhdessä Hornhattulan päiväkodin kanssa, josta on tullut alueen toiminnallinen keskus. Pyöreiden vuosien kunniaksi päiväkoti ja yhdistys olivat valmistelleen Hornhattulan ja asukasyhdistyksen historiasta kertovan näyttelyn.

Mutta miten voi puhua historiasta näin nuoren uudisalueen kohdalla? Aivan hyvin, vakuuttaa lastentarhanopettaja Tarja Onnela.

– Ei se (ikä) ole mitään kymmenen vuotta, vaan 600 vuotta. Alueen historia on yhtä pitkä kuin Porvoollakin, Onnela tokaisee ja esittelee sanojensa vakuudeksi päiväkodissa rakennettua Hornhattulan kartanon pienoismallia.

Historiankirjojen mukaan kartano on ollut olemassa 1400-luvulla. Siitä ei ole jäljellä yhtään valokuvaa.

– Me emme tienneet, millainen kartano on ollut, joten keksimme sen lasten kanssa itse, Onnela sanoo.

Asukkailla alkaa olla myös yhdessä koettua historiaa. Syksyisin väki kokoontuu isoihin syysjuhliin. Keväisin porukan vetää yhteen hiihto- ja luistelutapahtuma. Yhteistä poliittista voimaa on nostatettu vaatimalla kaupunkia rakentamaan hidastetöyssyjä ja jalkakäytäviä kasvavaan kaupunginosaan.

Jumpalle ei tarvitse lähteä keskustaan, sillä Päivi Hietanen vetää kahvakuulatunteja päiväkodilla. Vielä kun kuntosalin saisi, huokaa kaksi vuotta sitten Hornhattulaan muuttanut Kaj Zilliacus.

Moikkaustuttuja ja syvempiä ystävyyksiä voi syntyä äskettäin perustetussa Hornhattulan omassa Facebook-ryhmässä. Sinne lähetetään luontokuvia ja raportoidaan, jos alueella on tapahtunut jotain kivaa, outoa tai ikävää.

Mikä erottaa Hornhattulan muista porvoolaisista asuinalueista, kylistä ja lähiöistä?

Ainakaan se ei ole kylä tai lähiö, sanoo asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Heinola kymmenen Hornhattula-vuoden perusteella. Pari vuotta sitten alueelle muuttanut Kaj Zilliacus on samaa mieltä, mutta hoksaa saman tien puhuvansa Hornhattulasta ystävilleen "meidän kylänä".

Varpu Blomgren puolestaan kokee asuvansa Porvoon keskustassa. Siihen on ehkä syynsä. Kun Blomgren vuonna 1984 muutti uuteen taloonsa, Hornhattula oli haja-asutusaluetta. Kaupunki kasvoi Blomgrenin naapuriin 2000-luvun alkuvuosina.

– Ennen pääsi hiihtämään suoraan pihasta. Toisaalta: eipä käy enää murtovarkaita.

Herra Horn ja Hattula

Hornhattula oli alun perin Porvoon pitäjään kuulunut yksinäistila.

1400-luvulla Porvoossa vaikuttanut Peder Hornhus omisti Hornhattulan kartanon. Hornhattulan nimen on arveltu liittyvän herra Hornhusiin.

Toinen versio on, että nimi tulee Hornin suvun nimestä ja Porvoosta lähteneestä tiestä, jonka toisessa päässä on Hattula Hämeessä.

Vaihtoehtoisesti nimessä voi esiintyä maastosana hatt, joka tarkoittaa vuorenhuippua.

Alueen nimi on eri yhteyksissä kirjoitettu muotoon Hoornhatt, Hornehattela, Horn Hattula ja Hornhaett.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat