Puheenaihe

Ekstaasin käyttö tuplaantui vuodessa

Jätevesimittaukset paljastavat amfetamiinin ja ekstaasin käytön selvän kasvun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemän tuoreen jätevesianalyysin mukaan suurimmissa kaupungeissa ekstaasin käyttö kaksinkertaistui ja amfetamiinin käyttö lisääntyi lähes 80 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2015.

Amfetamiinin ja ekstaasin käyttö on lisääntynyt Suomessa huomattavasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemän tuoreen jätevesianalyysin mukaan suurimmissa kaupungeissa ekstaasin käyttö kaksinkertaistui ja amfetamiinin käyttö lisääntyi lähes 80 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2015.

Myös kokaiinin käyttö oli kasvussa, mutta maltillisemmin. Kokaiinia käytetään Suomessa huomattavasti vähemmän suosituimpiin stimulanttihuumeisiin amfetamiiniin ja ekstaasiin verrattuna.

Kaupunkeja verrattaessa amfetamiinin kulutus oli suurinta Helsingissä, ekstaasin Espoossa.

THL:n seurantatutkimuksessa selvitettiin suurimpien kaupunkien Helsingin, Espoon, Tampereen ja Turun jätevesien huumausainepitoisuuksia keväällä 2015. Edellisen kerran vastaava tutkimus tehtiin laajempana vuonna 2014.

Jätevesistä mitatuista huumejäämistä laskettuna suurimmissa kaupungeissa käytettiin vuonna 2015 yhteensä noin 160 kiloa amfetamiinia, 90 kiloa ekstaasia ja 13 kiloa kokaiinia. Satunnaisemmin saatavilla olevaa metamfetamiinia käytettiin viisi kiloa. Sen sijaan esimerkiksi heroiinista ei juurikaan näkynyt merkkejä jätevedessä.

– Heroiini on selkeästi vähän käytetty huumausaine Suomessa tällä hetkellä. Poliisin liikennejuopumus- ja takavarikkotilastot tukevat myös tätä havaintoa, kertoo THL:n oikeustoksikologian yksikön erikoistutkija Aino Kankaanpää.

Kankaanpään mukaan jätevedestä löytyi nykyisten havaintojen lisäksi myös kannabista, mutta sitä ryhmä ei raportoinut.

– Jätevesitutkimuksissa kannabiksen pitoisuuksia on vaikea todentaa. Osittain syy voi olla se, että kannabis hajoaa viemärissä tai saattaa jäädä kiinni viemärin seiniin tai muihin partikkeleihin.

Kaupunkeja verrattaessa amfetamiinin kulutus vuonna 2015 oli suurinta Helsingissä. Eniten ekstaasia kului puolestaan Espoossa. Tampereella amfetamiinia ja ekstaasia kului lähes samassa suhteessa. Turussa ylivoimaisesti käytetyin huume oli amfetamiini, mutta kaupungissa kulutettiin myös huomattava siivu tutkimusryhmän löytämästä metamfetamiinista.

– Metamfetamiinin käytössä on selkeästi tiettyä satunnaisuutta. Välillä markkinoilla on isompi erä tarjolla paikallisesti ja kun erä käytetään loppuun, se häipyy joksikin aikaa markkinoilta, Kankaanpää selittää.

Metamfetamiinin käytössä on selkeästi tiettyä satunnaisuutta."

Kokaiinin käyttö Suomessa on sen sijaan keskittynyt lähes pelkästään etelään.

Eräs syy siihen saattaa olla hinta. Poliisin tämänvuotisten hintatilastojen mukaan kokaiinigramman hinta vaihtelee 80 ja 150 euron välissä. Kalleimmat grammahinnat veloitetaan pohjoissuomalaisilta käyttäjiltä.

THL:n jätevesitutkimusten piirissä oli viime vuonna vajaa kolmasosa Suomen väestöstä. Edellisessä, vuoden 2014 tehdyssä jätevesianalyysissä mukana olivat myös Lahti, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Kotka, Lappeenranta, Oulu, Rovaniemi, Savonlinna ja Vaasa.

Tänä vuonna THL on ehtinyt jo tehdä kevätkeräyksen, mutta sen tuloksia ei vielä ole Kankaanpään mukaan käytettävissä.

– Syksyllä teemme toisen mittauksen, niin saamme vuodenaikaisvaihtelut paremmin hallintaan. Keväisin jätevedestä mitatut huumepitoisuudet ovat pienempiä kuin syksyisin, jolloin keräys osuu suunnilleen pikkujouluviikonloppujen tietämille, Kankaanpää kertoo.

THL tekee seurantatutkimustaan osana kansainvälistä yhteistyöverkostoa, jossa ovat mukana myös Euroopan huumausaineiden seurantakeskus EMCDDA ja YK:n alainen huumejärjestö UNODC.

Osa seurantatutkimusta

THL:n tutkijaryhmä on analysoinut suomalaisten kaupunkien jätevesien huumausainepitoisuuksia vuodesta 2012 lähtien.

Parillisina vuosina keräykset tehdään useammassa kaupungissa sekä keväällä että syksyllä. Parittomina vuosina keräykset tehdään vain muutamassa suurimmassa kaupungissa.

Tutkimustuloksia verrataan myös poliisilta saataviin tietoihin huumausainetakavarikoiden määristä ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneiden määristä.

Tuloksia raportoidaan ainakin neljästä Suomen markkinoilla myytävästä huumausaineesta: amfetamiinista, metamfetamiinista, ekstaasista eli MDMA:sta sekä kokaiinista. Lisäksi voidaan raportoida myös muista aineista.

Keräyksissä löytyy myös lääkeainejäämiä, mutta niitä ei raportoida, sillä arviointi lääkinnällisen ja väärinkäytön välillä on hankalaa.

Tuoreet tutkimustulokset on julkaistu Science of the Total Environment -lehdessä.

Lähde: THL

Lisää aiheesta: 

Poliisi takavarikoi kaksi kiloa amfetamiinia – salakuljetettiin Ruotsista Suomeen7.6.2016 09.14
Poliisi takavarikoi jättimäärän amfetamiinia – arvo 125 000 euroa2.3.2016 15.51
Miljoonabisnes: Suomeen salakuljetettiin yli 300 kiloa huumeita – toiminta jatkui 9 vuotta16.5.2016 13.15

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat