Paikallisurheilu

Porvooseen oma Urheiluakatemia

Tommy Ekblom vaihtaa Urheiluliitosta porvoolaisten nuorten pariin.

Tommy Ekblom (selässä) ja Esa Mäki-Tulokas haluavat Porvooseen laadukkaan urheiluakatemian.

Marko Enberg

PORVOO |  Nuorten ja lahjakkaiden urheilijoiden ei jatkossa tarvitse enää hakeutua isommille paikkakunnille, jotta voivat yhdistää opiskelunsa ja urheilun. Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia rakentaa laadukkaan polun Porvooseen. Tuoreen yhdistyksen koordinaattoriksi tulee Suomen Urheiluliitossa 14 vuotta valmennustyötä tehnyt Tommy Ekblom.

Ekblom ei hakenut enää jatkoa SUL:n pestilleen vaan panostaa jatkossa Porvoossa opiskeleviin nuoriin.

– Yli puolet Rion olympialaisten urheilijoista oli käynyt tällaisen akatemian. Olen nähnyt, miten akatemia toimii Helsingissä. Olen kymmenkunta vuotta ollut Mäkelänrinteen urheilulukion kanssa tekemisissä. Olen varma, että pystymme luomaan Porvooseen akatemian, jolla on vetovoimaa. Minun visiossa nuoret miettivät, että olisi hienoa päästä Porvooseen opiskelemaan ja kehittymään omassa lajissa, Ekblom pohtii.

– Akatemian tarkoituksena on auttaa nuoria saamaan koulutus samalla, kun he harjoittelevat ammattimaisesti. Kävin itse aikoinaan Yhdysvalloissa yliopistoa neljä vuotta. Suhtautuminen koulunkäyntiin muuttui merkittävästi, kun kouluni ymmärsi, mikä merkitys urheilulla oli elämääni. Kaikki opiskeluvelvoitteet pitää hoitaa, vaikka urheillaankin, uuden akatemian puheenjohtaja Esa Mäki-Tulokas sanoo.

– Oman lajin lisäksi akatemiaan kuuluvat henkinen valmennus, ravintopuoli ja muut. Jokaisen henkilökohtaisista tarpeista rakennetaan urheilijan polku.

Akatemian pääkohteena ovat toisen asteen opiskelijat eli peruskoulunsa päättäneet.

– Meillä on paljon 16–24-vuotiaita, joilla on palava halu päästä huipulle. Heitä pitää tukea kaikin keinoin. Huipulle ei päästä pelkästään iltaisin tehtävällä toiminnalla, Ekblom muistuttaa.

Porvoolainen yritys on luvannut uudelle akatemialle rahoituksen ensimmäiseksi puoleksi vuodeksi.

– Kaupunki tukee meitä tilojen suhteen. Seurat kustantavat omat harjoituksensa. Koulut tukevat mahdollisen lisäopetuksen osalta, mutta akatemiaan osallistuminen ei maksa erikseen kouluille tai seuroille. Akatemian urheilijat maksavat jäsenmaksun. Toivottavasti saamme jatkossakin tukea myös yritysmaailmasta. Nyt yritykset pystyvät tukemaan kaikki lajeja, eikä vain yksittäistä seuraa, Mäki-Tulokas miettii.

– Porvoosta löytyy valtava määrä osaamista. On tärkeätä yhdistää voimamme ja lähteä kaikin keinoin auttamaan nuoria urheilijoita, Ekblom tuumaa.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia järjestää ensi maanantaina kaikille aiheesta kiinnostuneille avoimen tilaisuuden lukiolla kello 18.

– Toivomme mukaan urheilijoita, nuoria, vanhempia, valmentajia, yrityksiä. Kerromme lisää toiminnastamme ja samalla mietimme, miten voimme tehdä töitä nuorten hyväksi, Mäki-Tulokas kertoo.

Itä-Uudenmaan Urheiluakatemia

Idrottsakademin i Östra Nyland.

Hallitus: Esa Mäki-Tulokas (pj), Gina Rask, Timo Kareinen, Peter Storgård, Micke Forslund, Gunilla Träskelin.

Akatemian seurat: Hunters, OK Trian, PSS, PTL, Tarmo, Akilles käsipallo, Butchers, Akilles jääpallo, Futura.

Akatemian koulut: Linnankosken lukio, Point College, Inveon, Prakticum, Amisto, Borgå Gumnasium.

- kouluja ja seuroja on tulossa lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat