Paikalliset

Saako lasta kuljettaa autossa sylissä? Liikenneopettaja neuvoo, miten alle 135-senttisen lapsen on matkustettava

Alle 135-senttisellä lapsella on aina oltava autossa turvaistuin, Porvoon autokoulun liikenneopettaja neuvoo. Kuvituskuva.

Johanna Halava

Milloin lapsi voi alkaa istua autossa ilman turvaistuinta? Milloin lapsi voi siirtyä takaistuimelta etuistuimelle?

– Alle 135 senttiä pitkän lapsen tulee lain mukaan matkustaa turvaistuimessa. Lapsen tulee siis käyttää turvaistuinta noin 10-vuotiaaksi saakka.

– Alle 3-vuotiaita ei saa takseja lukuun ottamatta kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lapselle sopivaa turvaistuinta. Jos turvaistuinta ei voi asentaa, voi vähintään kolmevuotias matkustaa takaistuimella auton omissa turvavöissä.

– Turvallisin paikka lapselle autossa on takapenkki, jossa turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan ainakin kolmevuotiaaksi asti. Selkä menosuuntaan matkustaminen antaa parhaan mahdollisen suojan lapsen päälle ja niskalle. Turvaistuimen malli ja koko määräytyy lapsen painon mukaan.

– Alle 140-senttisten ei suositella matkustavan etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin. Linja-autossa lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvaistuinta. Lasta ei saa koskaan kuljettaa autossa sylissä.

Saako mopolla ajaa maantiellä?

– Mopolla on sallittua ajaa maantiellä. Paikka maantiellä on pientareella ja jos piennarta ei ole tai se on olemattoman kapea, tulee mopoilijan ajaa niin lähellä tien oikeaa reunaa kuin se turvallisesti on mahdollista. Jos piennar on riittävän leveä mopoilijalle, on se sinänsä turvallinen vaihtoehto mopoiluun.

– Mopoilija voi käyttää pyörätietä jos lisäkilpi sen sallii. Silloin on huomioitava kevytliikenne ja varauduttava kevyen liikenteen aiheuttamiin yllätyksiin. Moottoritiellä ja moottoriliikennetiellä on mopolla ajaminen kielletty.

Palstalla Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat