Puheenaihe

Hullut Päivät alkavat taas – "Stockmann voisi sponsoroida mielisairaita"

Mielenterveysalan ammattilaiset ovat pohtineet Hullujen Päivien nimen oikeellisuutta. Hullujen Päivien tunnus on hätääntynyt kummitus.

T24 / arkisto

Huomenna alkavat Hullut Päivät on Stockmann-ketjun jokakeväinen ja -syksyinen myyntitapahtuma, joka alkaa jälleen huomenna keskiviikkona. Sitä on vietetty jo 30 vuoden ajan.

Tempauksen nimi on toisinaan herättänyt huomiota ja sitä on muun muassa pidetty mielenterveysongelmaisia loukkaavana. Tapahtuman tunnuksena on perinteisesti käytetty keltaisella pohjalla vaeltelevia aaveita, joilla on kasvoillaan hätääntynyt ilme.

Hullut Päivät -nimityksen erilaisia merkityksiä on pohtinut muun muassa Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Ei ole olemassa "vääriä" sanoja mielenterveysongelmista."

– Minä näkisin asian niin, että Stockmann ei ole tarkoittanut näillä hulluilla niinkään mielisairaita, vaan pikemminkin hulluttelijoita. Ja sellaisenaanhan se sopii erittäin hyvin alennusmyyntitapahtuman nimeksi, Sydänmaanlakka pohtii.

Hän muistuttaa, että mielenterveysongelmia käsittelevien sanojen merkitys syntyy kunkin ihmisen mielessä – ja kukin meistä luo niille omat merkityksensä.

– Ei ole olemassa mitään "vääriä" sanoja, joita pitäisi vältellä. Minun mielestäni olisi hienoa, että mielenterveyteen liittyvistä asioista keskusteltaisiin paljon ja monenlaisilla sanoilla. Olennaisinta on se, että asioista puhutaan – eikä ainoastaan vaieta niitä kuoliaaksi, Sydänmaanlakka arvioi.

– Kieltämättä Stockmann olisi tällä Hullut Päivät -nimellään erittäin tervetullut sponsori mielenterveysalan järjestöille. Parhaimmassa tapauksessa tuo nimi madaltaisi kynnystä keskustella mielenterveysasioista.

Myöskään Suomen skitsofreniayhdistyksen puheenjohtaja Anita Passilahti ei koe Hullut Päivät -nimeä loukkaavana.

Monet skitsofreenikot ovat avoimia ja värikkäitä puhujia."

– Ainakaan minua itseäni tuo nimi ei juuri haittaa. Monet skitsofreenikot ovat varsin avoimia ja värikkäitä puhujia ja voivat itsekin kutsua itseään hulluksi, Passilahti paljastaa.

– Tosin melko harva suomalainen osaa edelleenkään puhua mielenterveysongelmista avoimesti. Aihetta kartetaan jopa perheenjäsenten välilläkin.

Mieleen liittyvät häiriöt kuuluvat kaikkien elämään, sillä jokainen ihminen tai ainakin hänen läheisensä joutuu elämänsä aikana tekemisiin niiden kanssa.

On laskettu,  että noin 111 000 suomalaista on mielenterveysongelmien vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä, ja lisäksi joka päivä keskimäärin viisi nuorta joutuu samoista syistä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Skitsofreniaan sairastuneiden määräksi arvioidaan nykyisin Suomessa noin 50 000. 


Stockmann-ketjun Hullut Päivät 12.–16.10.2016

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat