Paikalliset

Lähisairaalassa remontoidaan jo – Kirurgia synnytysosaston tiloihin, päivystykselle lisätilaa sisääntulokerroksesta

Porvoon sairaanhoitoalueen johtaja Leena Koposen mukaan sairaalaan tulee lisää palveluita ja nykyisiäkin toimintamalleja uudistetaan. Itä-Uudenmaan lähisairaalaan on tulossa muun muassa silmäklinikka ja kirurgian osasto laajenee. Husin sisäinen työnjako on myös vastaus tulevaan sote-uudistukseen, jossa Porvoon sairaala saa uuden profiilin.

Juha Perämäki

PORVOO | Porvoon sairaalasta tulee lähisairaala, joka tarjoaa Itä-Uudenmaan väestön tarpeisiin räätälöityjä palveluita. Palvelut monipuolistuvat ensi vuonna.

Ympäri vuorokauden toimivalle yhteispäivystykselle ollaan jo remontoimassa lisää tiloja. Sairaala haluaa varmistaa, että potilaiden vastaanotto toimii tehokkaasti mahdollisimman pian sen jälkeen, kun synnytysosaston toiminta on päättynyt.

Päärakennuksessa kirurgian poliklinikka saa tilat ensimmäisessä kerroksessa ja päivystys lisätilaa kolmannessa kerroksessa.

– Haluamme varmistaa, että uudet palvelut saadaan käynnistettyä joustavasti heti alkuvuonna. Tilat saneerataan uuteen käyttöön vaiheittain ensi vuoden aikana, sairaanhoitoalueen johtaja Leena Koponen toteaa.

Psykiatrian yksikössä Kevätkummun mäellä osa tiloista on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi.

Myös psykiatrialle on tarkoitus remontoida tilat sairaalasta. Ne valmistuvat tämänhetkisen suunnitelman mukaisesti vuodenvaihteessa 2018. Husissa ei ole vielä päätetty kaikista investoinneista.

Porvoon sairaala aikoo jäsennellä jatkossa paremmin asiakasvirtansa sen mukaan, mitä sairaanhoitoa potilas tarvitsee. Tähtäimessä on oikea-aikaisempi hoito ja asiakaslähtöisempi toiminta, jota tehdään suunnitelmallisemmin.

– Lähisairaalassa seulotaan erikoissairaanhoidon tarvitsijat ja heidät hoidetaan työnjakomme mukaisesti ja tarvittaessa asiakas ohjataan esimerkiksi kuntien peruspalveluiden pariin.

Koposen mukaan tämä tarkoittaa asiakkaille oikea-aikaisempaa ja parempaa hoitoon pääsyä. Esimerkiksi kun leikkaustarve on todettu, asiakkaalle pyritään varaamaan leikkausaika samantien.

– Potilaat ovat arvostaneet sitä, etteivät joudu jonoon odottamaan, Koponen selventää.

Porvoon sairaalan profiilin muutos on osa Husin sairaaloiden työnjaon muutosta nykyistä selkeämmäksi.

Synnytysten siirtyminen on osa lakisääteistä päivystyksellisen erikoissairaanhoidon keskittämistä isompiin yksiköihin myös Husin alueella.

Porvooseen tulee tilalle uusia palveluita jopa nykyistä useammalle itäuusmaalaiselle.

Sairaalassa on ympärivuorokautisen päivystyksen lisäksi myös muita palveluita, joita juuri tämän seudun väestö tarvitsee ja joita on Leena Koposen mukaan järkevää ja mielekästä tarjota lähisairaalan palveluna.

Näitä ovat esimerkiksi suunnitteilla olevan silmäyksikön palvelut, joita tarvitsee erityisesti ikääntyvä väestö.

– Kaihi, glaukooma, silmänpohjan ikärappeuma ja diabeettinen retinopatia ovat silmäyksikössä useimmin hoidettavia sairauksia. Silmänpohjan ikärappeumaan ja diabetekseen liittyvien silmäongelmien hoitoon kuuluu toistuvat pistoshoidot ja seuranta, mikä on asiakkaalle ja saattajalle helpompaa lähisairaalassa toteutettuna. Myös lasten silmäoireet edellyttävät usein seurantakäyntejä, Koponen lisää.

Yliopistosairaalalla ja lähisairaalalla on monissa sairauksissa selkeä työnjako. Esimerkiksi erilaisia sydän- ja keuhkovaivoja tutkitaan ja hoidetaan pitkälle lähisairaalassa.

– Erikoistoimenpiteet vaativat erikoistunutta osaamista ja kallista välineistöä, minkä vuoksi ne on keskitetty yliopistosairaaloihin. Myös esimerkiksi dialyysihoito on selkeästi lähisairaalan palvelu, Koponen toteaa.

Porvoossa tuotetaan joitain palveluita, erityisesti leikkauksia, myös muiden Husin jäsenkuntien asukkaille.

– Näitä ovat esimerkiksi ortopediset polven tekonivelten ja jalkaterän leikkaukset ja urologiset leikkaukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat