Puheenaihe

Euro oli aluksi 5,95 markkaa – Yle: Tässä on nykyinen vaihtosuhde

Eurot ovat olleet käytössä käteisvaluuttana jo viisitoista vuotta. Yksi euro ei enää ole 5,95 markkaa, vaan pikemminkin viisi markkaa.

Johanna Halava / Arkisto

Tasan viisitoista vuotta sitten suomalaiset ryhtyivät opettelemaan eurojen ja senttien käyttämistä jokapäiväisissä ostoksissa. Markat ja pennit poistuivat käytöstä helmikuun lopussa 2002, joten kaksi kuukautta valuutat olivat yhteiskäytössä.

Moni saattaa vielä muistaa nyrkkisäännön, jonka mukaan yksi euro oli 5,94573 markkaa. Tämä vaihtosuhde on kuitenkin vuosien varrella vanhentunut pahan kerran. Asiasta kertoo Yle.

Vanhempi tiedottaja Richard Brander Suomen Pankista sanoo, että tarkkaa vaihtosuhdetta on hyvin vaikea kertoa.

– Kelluvan ja kansainvälisesti vaihdettavan valuutan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. On jopa mahdoton arvioida tarkalleen, mikä Suomen oman valuutan arvo olisi nyt, Brander sanoo.

Tilastokeskuksen kehityspäällikkö Ilkka Lehtinen puolestaan muistuttaa, että rahanarvokerroin peilaa vain inflaation vaikutusta, ei koko totuutta.

– Markan arvoon olisi näinä 15 vuotena vaikuttanut hintojen nousun lisäksi työllisyys, työttömyys, palkkataso, yleinen ostovoima, korkokehitys, Lehtinen luettelee.

– Kuuden sijaan voi kertoa viidellä, jos haluaa muuntaa nykypäivän eurot markoiksi, neuvoo Brander.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat