Paikalliset

Nyt se on tutkittu: Porvoossa on erityisen paljon LKV-päteviä kiinteistönvälittäjiä

Porvoon seudulla voidaan tehdä asuntokauppaa turvallisin mielin ainakin, jos se riippuu välittäjien LKV-pätevyydestä.

ARKISTO/Juha Perämäki

PORVOO  |  Kiinteistönvälittäjien pätevyystaso on Porvoossa valtakunnallisesti vertailtuna erittäin korkealla tasolla.

Näin ei ole kaikkialla, sillä kiinteistönvälityksen hinta- ja laatuvertailu Asuntojenmyynti.fi:n mukaan Suomessa oli edelleen vuoden 2016 lopussa kymmenittäin välitysliikettä, joissa välityslain pätevyysvaatimukset eivät täyttyneet. Välitysliikelaki vaati 1.1.2016 alkaen, että jokaisen suomalaisen laillistetun välitystoimipisteen myyntihenkilökunnasta vähintään puolella tuli olla LKV- kokeessa osoitettu ammattipätevyys. Aiemmin on riitti, että ainoastaan välitysyrityksen vastaavalla hoitajalla on ollut välittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys.

Porvoossa toimii 20 välitysliikettä, joissa on 77 välittäjää. Heistä LKV-pätevyys on 64:llä, joten LKV-pätevyys oli 83 prosentilla. Suomen suurista kaupungeista täsmälleen samaan prosenttiin yltää vain Pori. Porvoossa yksikään toimisto ei jäänyt lain asettaman pätevyysrajan alapuolelle. Vertailun 17 kaupungista samaan yllettiin vain kuudessa kuudessa.

Vertailun mukaan koko maassa kiinteistönvälityksen myyntitehtävien parissa työskentelevien toimihenkilöiden määrästä noin 72 prosentilla oli vuoden 2016 lopussa LKV- pätevyys. Pätevien määrä on kohonnut vuodessa merkittävästi, sillä vastaava suhde oli vuoden 2015 lopussa 62,6 prosenttia.

Asuntojenmyynti.fi:n takana olevaan Effortia Oy:n mukaan tiukentunut lainsäädäntö on tuonut mukanaan kovan kilpailun pätevistä välittäjistä suomalaiselle välitysalalle. Heitä ei synny kuin sieniä sateella.

LKV-pätevyyden saa läpäisemällä Keskuskauppakamarin välittäjäkoelautakunnnan järjestämän kokeen, joita järjestetään kahdesti vuodessa

Viime vuonna LKV-kokeisiin osallistui 543 henkilöä, joista 57 prosenttia läpäisi kokeen.

– Välittäjän pätevyys osoittaa, että kokeessa hyväksytty tuntee toiminnan harjoittamisen kannalta tarpeellisen lainsäädännön ja hyvän välitystavan sekä hallitsee välitystoimeksiannon hoitamisen edellyttämät käytännöt, Keskuskauppakamarin lakimies Jaana Tikkunen sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat