Jokicittari-keskustelu: Taru Tujunen silvalteli valtuustotovereita rumilla sanoilla

Jokicittari-keskustelun loppupuolella Porvoon kaupunginvaltuutetut saivat kuulla kollega Taru Tujusen läksytyksen, joka pani kysymään, oliko se vaalipuhe vai irtiotto.

Inka Töyrylä

Nyt se tiedetään: Fredrick von Schoultz (oik.) räplää some-konetta nopeammin kuin esimiehensä Jukka-Pekka Ujula.

Arkisto/Lotta Åberg

Toriparlamentti katseli, miten Porvoon valtuuston jokicittari-keskustelussa Taru Tujunen (kok.) loi mielikuvaa tunkiosta, jonka päältä hän otti oikeudekseen sivallella – yleistäen, erittelemättä – kollegoitaan.

Taru astui framille taktisesti puhujalistan häntäpäässä. Hänen mielestään käydystä keskustelusta ei voinut olla ylpeä vaan oli tasoa, jota ei tapaa päiväkodissa. Sanomaansa Taru-täti tehosti h- ja p-alkuisilla rumilla sanoilla.

Taru ei argumentoinut asiapohjalta vastaan, kun jotkut koettivat osoittaa, että virkamiesvalmistelu oli yksiniittistä. Sen sijaan hän tulkitsi nuo puheenvuorot – yleistäen, erittelemättä – niin, että niissä virkamiehistöä pidetään ruuansulatusjärjestelmän lopputuotteena.

Toriparlamentti ei uskaltanut toistaa Tarun p-alkuista sanaa, koska parlamentin puheet päätyvät perhelehteen.

Eikö Taru usko

tilattuihin selvityksiin

Taru sortui myös esivallan solvaamiseen eli kaupungin selvitysten nonseleeraamiseen, kun väitti Taidetehtaan olevan kannattamaton.

Tarulta on mennyt ohi, että kaupunginjohto on pariinkin otteeseen tilannut konsulteilta laskelmia, joissa saadaan näytetyksi, että Taidetehdas on kannattava, kun kaikenlaisia kerrannaisvaikutuksia luetaan mukaan.

Jopa niin kannattava, että ihmetellä pitää, miksi Taidetehtaan tueksi tarvitaan omenahotelli marketin katolle.

Fredi veti JiiPeetä

nopeammin

Toriparlamentin some-hirmu jännitti maanantai-iltana valtuuston kokouksen aikana, kumpi vetää vikkelämmin. Fredrick von Schoultz voitti; Hän sai maailmalle ilosanoman hyperin voitosta nopeammin kuin esimiehensä Jukka-Pekka Ujula.

JiiPeellä on kyllä komeampi, koska hän liitti twiittiinsä kuvan valtuuston äänestyskartasta, mutta ei auta – kisan ratkaisi ripeys.

Kahdeksan

oli poissa

Toriparlamentin poliittisesti liikkuvainen etsii ehdokasta kuntavaaleihin. Niinpä luki, ketkä äänestivät jokicittarin puolesta ja ketkä vastaan. Halusi tietää, ketkä vakituisista valtuutetuista olivat pois kokouksesta.

Pois oli 8 varsinaista: Stina Lindgård, Bodil Lund, Silja Metsola, Pekka Malin, Karl Helenius, Pirkko Ruohonen-Lerner, Hannu Martikainen ja Outi Lankia.

Lehti yrittää

opettaa Porvoota

Porvoon ylimmän esivallan sivalteluun syyllistyi myös Hesari. Pääkirjoitussivullaan se pui sote-uudistusta ja käski kuntien rauhoittua. Rauhoittavia se tarjoili erityisesti Porvoolle, joka on tehnyt kiireellä sote-yhtiöselvitystä.

– Määräysvallan betonointi kunnan käsiin vuosiksi eteenpäin ei ole kuntalaisten etu, pääkaupungin paikallislehti väitti.

Porvoon yhtiöittämisselvityksen isä JiiPee Ujula vastasi twiitillään, että "#Kaupunki ajaa #lain mukaan asukkaiden etua. Siksi eri #vaihtoehtoja esiin".

Sote nostaa

lainarahan hintaa

Ujulan twiitit ovat viime aikoina muutenkin keskittyneet soteen. Viikolla hän oli ilokseen löytänyt Kuntalehden jutun, jossa varoitettiin, että uudistuksen myötä kuntien asema lainamarkkinoilla heikkenee. Kunnat eivät olisi enää ns. nollariskilainanottajia eli kuntien lainaraha kallistuu.

Samasta asiasta uutisoitiin jo syksyllä, kun Kuntien takauskeskus ja Kuntarahoitus antoivat sote-uudistuksesta lausuntonsa (UM 13.10.16).

Uusi vierassatama

”väärälle puolelle”?

Porvoon uuden vierasvenesataman luonnokset saivat ensi-iltansa Vene 17 -näyttelyssä (UM 16.2.). Kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytönen piti Länsirannalle Wileniuksen telakan eteläpuolelle tulevasta kokonaisuudesta myyntipuheen, mutta yksi hankala kysymys tuli yleisöltä.

Sen esitti seitsemää vierassatamaa Helsingin länsipuolella operoivan Triton Marinin Herrick Ramberg. Hän ihmetteli, miksi vierassatama sijoitetaan ”väärälle puolelle” eikä itärannalle, josta on muutaman minuutin kävely Vanhaan Porvooseen.

Löytönen vastasi, että Porvoo haluaa rakentaa kokonaan uutta ja vetovoimaista. Sitä paitsi itärannalla ei ole tilaakaan, kun paikat on kilpailutettu.

Löytösen mielestä uusi paikka ei ole kaukana. Sieltä voidaan sitä paitsi kuljettaa vuoroveneellä halukkaita Vanhaan Porvooseen.

Onneksi on

yksi terve koulu

Lilun korjaukseen uppoaa 11 miljoonaa. Hinthaaran koulukeskuksessa oirehditaan...

Noiden uusimpien havaintojen jälkeen toriparlamentti iloitsi, että Porvoosta löytyy yksi tutkitusti terve koulu – Ströhö.

Avi on sen nyysännyt moneen kertaan eikä ole löytänyt mitään, minkä vuoksi koulua ei siellä voisi käydä.

Merjan ja Kari-Pekan

uudet kuulumiset

Porvoon kaupungin viime vuonna kulttuuripalkitsemille Merja Larivaaralle ja Kari-Pekka Toivoselle näyttää kuuluvan Oulussa hyvää ja ristiriitaista.

Kaksikko tähdittää Oulun kaupunginteatterissa syksyllä ensi-iltansa saanutta Valheet ja viettelijät -näytelmää. Näytelmän keskiössä ovat markiisitar Merteuil (Merja) ja kreivi Valmont (Kari-Pekka). He aloittavat leikin varjolla viettelypelin, jossa panokset kasvavat.

Näytelmää piti esittää vain syksyllä, mutta "yleisön pyynnöstä" se jatkuu kevätkauden. Näkemättäkin toriparlamentin kulttuurisiipi totesi, että ei ihme.

Merja ja Kari-Pekka loistavat Oulussa myös juuri ensi-iltansa saaneessa Rakastakaa! -musiikki-ilottelussa, mikä on kirvoittanut sikäläisessä nettikeskustelussa kommentteja, että eikö tuo jo riittäisi – olisi kiva nähdä kaksikko joskus erikseenkin.