Sunnuntai

Liikunta purkaa työpaineet – Mäntsälän kunnanjohtaja 60 vuotta

Esko Kairesalolle liikunta on verissä. Talvella hiihtäminen ei ole suinkaan ainoa laji, sillä myös rauta nousee ahkeraan.

Sisko Ojajärvi

MÄNTSÄLÄ | – Minulle liikunta on elämäntapa, joka merkitsee oivallista vastapainoa työlle. Näin talvella ehdoton suosikkini on hiihto, kertoo kunnanjohtaja Esko Kairesalo.

Hän on vaatimaton mies eikä halua ylvästellä kilometreillään, mutta toimittajan mielestä ne on pakko kertoa, sillä viikko sitten Esko oli suksinut peräti 740 kilometriä. Ja hänet tuntien kaikki omalla vapaa-ajallaan. Ei voi kuin ihmetellä, sillä kunnanjohtajan päivät ovat pitkät ja illatkin kuluvat varsin usein työkokouksissa.

Esko Kairesalo täyttää 60 vuotta tänään. Hän ei halua tehdä merkkipäivästään numeroa, mutta myöntää silti haastattelun sillä ehdolla, ettei puhuta sanaakaan sotesta. Eikä haastattelun kuluessa myöskään puhuttu.

Tulevana aprillipäivänä tulee kuluneeksi 23 vuotta, kun Kairesalo aloitti Mäntsälän kunnanjohtajana. Maailma on tässä ajassa muuttunut paljon ja niin ovat myös kuntien rooli ja tehtävät. Edellisellä hallituskaudella keskityttiin kuntaliitoksiin ja paljon aikaa sekä voimavaroja kului Paras-hankkeen ja Keski-Uudenmaan kaupunkiselvityksen parissa.

Nyt Kairesalo jo uskaltaa kertoa, että huomasi jo varhaisessa vaiheessa, ettei kahdeksan kunnan kuntaliitos tule toteutumaan.

– Ei se työ kuitenkaan hukkaan mennyt. Älykäs ja verkostomainen Keski-Uudenmaan kaupunki -selvityksessä on paljon asioita, jotka voidaan yhä toteuttaa, vaikkei kuntaliitoksia tulekaan.

Arvokkaana Esko pitää myös niitä verkostoja, jotka tuolloin syntyivät ja jotka nyt jatkavat elämää Kuuma-kuntien verkostossa. Kuumaa Kairesalo pitää hyvänä vaikuttamiskeinona, sillä 315 000 asukkaan seutukunnalla on enemmän vaikutusvaltaa kuin yksittäisellä kunnalla. Kuuma on alueena muuten Suomen toiseksi suurin ”kaupunki” heti Helsingin jälkeen.

Minkälaisia terveisiä pitkäaikainen kuntabyrokraatti lähettää kansalaisille?

– Suomi on hyvinvointivaltio ja hyvä niin. Toinen puoli on kuitenkin se, että valitettavan usein yksittäiset ihmiset luovuttavat vastuun elämästään yhteiskunnan harteille.

– Jokaisen terveen ja toimintakykyisen ihmisen on täytettävä velvollisuutensa ja kannettava osaltaan vastuu elämästään. Tämä koskee työntekoa, terveyttä, koulutusta ja sivistystä.

Tällä hetkellä Kairesalo kantaa huolta demokratian toteutumisesta, sillä hän on yksi 22 Uudenmaan kuntajohtajasta, jotka vaativat muutosta valmisteilla olevaan maakuntalakiin.

– Esityksessä ehdotetaan koko Uusimaata yhdeksi vaalipiiriksi, mikä merkitsisi maakuntavaaleissa sitä, että läpimenoon vaadittaisiin noin 6 000 ääntä. Nykyisellä eduskuntavaalien vaalipiirijaolla kansanedustajaksi pääsee täältä noin 3 000 äänellä.

Kairesalon mukaan yhden vaalipiirin järjestelmä keskittäisi vallan isoihin kaupunkeihin eli Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle.

– Pienet kunnat jäisivät nuolemaan näppejään päätöksenteossa, ja se on demokratian kannalta huono asia.

Esko Kairesalo

Syntynyt 5. maaliskuuta 1957 Kangasalalla, mutta eli lapsuutensa Tampereella.

Toiminut Mäntsälän kunnanjohtajana 1.4.1994 alkaen.

Harrastaa liikuntaa ja viihtyy luonnossa.

Asuu Lahdessa vaimonsa Minnan kanssa.

Kaksi aikuista lasta.

Myöntää olevansa voitontahtoinen.

Pitää Mäntsälän tulevaisuutta hyvänä sijainnin ja elinkeinoelämän vuoksi.

Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat