Puheenaihe

Wincapita-korvausten maksu viivästyy – Rikoshyötyä peritty 26,5 miljoonaa

Eri tuomioistuimissa makaa yhä kymmeniä rikos- ja siviilijuttuja.

Kuvituskuva.

Arkistokuva

Wincapita-pyramidirikoksessa rahansa menettäneet saavat odottaa valtiolta hakemiaan vahingonkorvauksia ainakin ensi vuoteen.

Alun perin tarkoitus oli, että ensimmäiset korvaukset tulisivat maksuun tänä vuonna. Oikeusministeriö varasi sitä varten valtion budjettiin kahdeksan miljoonaa euroa.

Wincapitaan liittyvien rikos- ja siviilijuttujen venyminen kuitenkin lykkää myös päätöksiä vahingonkorvauksista.

– Näyttää epätodennäköiseltä, että korvauspäätösten antamiseen olisi edellytyksiä vielä tämän vuoden puolella, rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta Oikeusrekisterikeskuksesta sanoo.

Haaparannan mukaan Oikeusrekisterikeskus joutuu odottamaan rikos- ja rikoshyötyjuttujen lainvoimaisuuden ennen kuin päätöksiä korvauksista voidaan tehdä.

– Valtio perii tuomioiden perustella vastaajilta varat, joista korvaukset aikanaan pystytään maksamaan.

Tällä hetkellä rikoshyötyä on saatu perittyä noin 26,5 miljoonaa euroa.

Haaparannan mukaan lainsäädäntö ohjaa siihen, että samaan rikokseen liittyvät hakemukset tulisi ratkaista yhtä aikaa.

– Nämä hakemukset perustuvat (Wincapitan perustajan) Hannu Kailajärven rikokseen. Lähtökohta on, että ne ratkaistaan samanaikaisesti. Emme anna päätöksiä yksitellen.

Oikeusrekisterikeskus on saanut tähän mennessä noin 1 400 vahingonkorvaushakemusta. Haaparanta ei lähde arvioimaan, kuinka paljon hakemuksia kaikkiaan tulee ja mikä on niiden yhteissumma.

– Meillä ei ole tietoa esimerkiksi siitä, kuinka moni on nostanut kanteen tässä asiassa.

Haaparannan mukaan hakemuksia voi vielä tulla lisääkin.

– Lainsäädännössä ei sille ole mitään takarajaa.

Poliisi arvioi esitutkinnassa, että Wincapitassa oli enimmillään noin 10 000 jäsentä.

Haaparannan mukaan valtio korvaa asianomistajille korkeintaan summan, joka saadaan perittyä rikoshyötynä. Jos rahat eivät riitä kaikkiin haettuihin korvauksiin, summa jaetaan saatavien korvausten mukaisessa suhteessa korvausta hakeneiden kesken.

Wincapitaan liittyviä oikeusjuttuja on edelleen kesken eri tuomioistuimissa ympäri maata. Rikos- tai rikoshyötykäsittelyjä käydään muun muassa Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa odottaa kuutisenkymmentä siviilikannetta vahingonkorvauksista. Oikeus siirsi aikoinaan korvausjutut omaksi kokonaisuudekseen erilleen rikos- ja hyötyjutuista.

Käräjätuomari Mikko Rautsin mukaan muutamia korvausjuttuja on saatu ratkaistua ja joitakin on jäänyt sillensä, koska asianomistaja on peruuttanut kanteensa.

– Vastaajista neljä on hakenut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Odotamme nyt, antaako korkein oikeus heille muutoksenhakuluvan. Harmin paikka, että tämä on venynyt, Rautsi sanoo.

Korkein oikeus on tähän mennessä ratkaissut kaikkiaan runsaat kuusikymmentä Wincapitaan liittyvää asiaa. Lupahakemuksen käsittelyvaiheessa on parikymmentä juttua.

Vireillä olevista jutuista suurin osa koskee rikoshyödyn menettämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat