Puheenaihe

Muumit twistaavat jälleen postimerkeissä – Posti julkaisee 100-vuotiaan merkin uudelleen

Kevään uudet postimerkit kuvaavat muun muassa muumien kehittymistä nykyiseen muotoonsa.

Suomen Posti
Posti laskee liikkeelle ensi keskiviikkona neljä uutta postimerkkijulkaisua, joissa on suomalaisille rakkaita asioita: saunat, muumit sekä leijonavaakuna Saaris-mallin kohokuvioisena erikoisjulkaisuna.
 
Muumien aikamatka -postimerkkivihko juhlistaa Tampereen uuden Muumimuseon avaamista. Tove Janssonin originaalit muumikuvat on valittu merkkeihin eri vuosikymmeniltä kuvaten muumihahmojen kehittymistä vuosien myötä.
 
Viiden ulkomaan ikimerkin vihon ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.
 
Kesällä 2016 Posti ja Ilta-Sanomat keräsivät yleisöltä saunakuvia, joita saapui lähes 1 500 kappaletta. Nyt julkaistavaan postimerkkivihkoon on päässyt neljä raadin valitsemaa kuvaa sekä yksi sauna-aiheinen kuva Ahvenanmaalta.
Saunapostimerkit esittelevät perinteistä suomalaista saunakulttuuria. Anselmi Aumon valokuvaama sauna sijaitsee Saarijärvellä Keski-Suomessa.
 
Kotimaan ikimerkeistä koostuvan vihon on suunnitellut Klaus Welp. Sauna-postimerkit ovat yhteisjulkaisu Åland Postin kanssa.
 
– Postimerkeistä huokuva tunnelma ja luonnon läheisyys näyttävät suomalaisen saunan sellaisena kuin se on kesällä parhaimmillaan, raadin puheenjohtajana toiminut Design Manager Tommi Kantola Postista kertoo.
 
Uusien leijonavaakunamerkkien idea on puolestaan haettu Suomen ensimmäisistä postimerkkijulkaisuista, Malli 1917 Saarinen -postimerkeistä. Pienoisarkki on tribuutti arkkitehti Eliel Saarisen kahdesta postimerkistä, joissa alkuperäiset markka-arvoiset maksumerkinnät on korvattu kotimaan ikimerkin maksumerkinnöin.
 
Eliel Saarinen suunnitteli itsenäisen Suomen ensimmäiset postimerkit, jotka ilmestyivät jo lokakuussa 1917. Nyt merkeistä julkaistaan uudet versiot. ​(Kuva: Suomen Posti)
 
Sarjan ensimmäinen merkki ilmestyi jo ennen Suomen itsenäistymistä 1. lokakuuta 1917 ja täyden sarjan loput kahdeksan eri arvoa ilmestyivät vuoden 1917 joulukuun loppupuolelle mennessä.
 
Niiden lisäksi ilmestyi myöhemmin 19 uutta erilaista merkkiä erilaisina väri- ja arvoyhdistelminä. Kaikkiaan julkaistiin 28 erilaista merkkiä. Vuosina 1919 ja 1921 niitä varustettiin inflaation vuoksi nimellisarvoa korottavalla lisäpainamalla.
 
Viimeiset Saarisen merkit olivat käytössä vuoden 1930 loppuun asti. Kahden postimerkin pienoisarkin ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.

Lisää aiheesta: 

Löydätkö naapurisi kasvot viikon kuluttua postimerkistä? – Harvinainen leimaus Hakaniemessä2.5.2017 16.06
Kisapostimerkit ovat melkein loppu - uusia on jo tilattu27.2.2017 15.58
Terveisiä Espoosta! Tässä on nyt Suomen kaunein postimerkki19.1.2017 13.34
Posti ei julkaise Mannerheim-postimerkkiä juhlavuonna – "Kohdeyleisö olisi liian rajattu"6.12.2016 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat