Hattulan vanha saha palaa maan tasalle

Savupatsas kohosi kymmenien metrien korkeuteen tulipalon ahmiessa saharakennuksen rakenteita.

Outi Paappanen

Kuumuus tuntui Vanhalle Hämeenlinnantielle asti.

Outi Paappanen

PORVOO |  Hattulan vanha saharakennus Vanhan Hämeenlinnantien varrella paloi aikaisemmin perjantai-iltana ilmiliekeissä nostattaen mustan savupatsaan, joka näkyi kaupunkiin asti. Paikalla on yhä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen väkeä sammutustöissä.

 

Voimakkaana roihunneen tulipalon syttymissyy on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Peter Johansson ei halua spekuloida palon syttymissyyllä, mutta totesi, ettei tuhopolton mahdollisuutta voi sulkea pois.

– Valitettavan usein tyhjät rakennukset tuppaavat syttymään avustettuina.

Ohi ajava pyöräilijä havaitsi tulipalon ja teki siitä ilmoituksen hätäkeskukseen kello 18.40. Johanssonin tiedossa ei ole, että rakennuksessa olisi ollut syttymishetkellä sen enempää ihmisiä kuin aktiivista toimintaakaan.

Ilmiliekeissä palavasta rakennuksesta kuului räjähdyksiä, mikä saattoi lähteä palavista renkaista tai kaasupulloista.

Ensimmäisenä sortui rakennuksen joenpuoleinen pitkä seinä, sen jälkeen romahti katto. Tässä vaiheessa pelastusyksiköt eivät enää pyrkineet pelastamaan rakennusta, vaan keskittyivät palon hallintaan ja estämään sen leviämisen ympäröivään maastoon.

– Niin suurta vesimäärää ei ole mahdollista rakennukseen kaataa, että se saataisiin säästettyä. Uskon, että rakennus palaa maan tasalle. Olemme paikalla vielä usemman tunnin.

Porvoonjoen vastarannalla on yksiköitä varmistamassa, etteivät ilmaan kohoavat kekäleet sytytä uusia maastopaloja. Lisäksi ne valvovat, ettei tulipalosta aiheudu vaaraa jokisuistossa olevalle asuntolaivalle.

Korkea savupatsas houkutteli paikalle runsain määrin yleisöä. Pelastuslaitos ja poliisi rajasivat paloalueen ja määräsivät sivusta seuraajat turvallisen välimatkan päähän. Tulipalon kuumuus tuntui Vanhalle Hämeenlinnantielle asti.

Päivystävä palopäällikkö Peter Johansson antaa palautetta autoilijoille, joita saapui paikalle letkana.

– Autot estivät pelastusajoneuvojen pääsyn paikalle. Uteliaat ihmiset eivät aina ymmärrä hankaloittavansa toiminnallaan pelastustöitä.

Palanut teollisuusrakennus oli kaupungin purkulistalla. Rakennuksessa toimi aikanaan Hattulan saha, merkittävä teollisuuslaitos, josta toimitettiin puutavaraa niin koti- kuin ulkomaan markkinoille.

Rakennuksessa oli palon hetkellä ainakin Porvoon Punaisen Ristin lahjoitustavaravarasto, joka oli tarkoitus siirtää pian muualle. Varasto tuhoutui. Järjestön puheenjohtaja Veli-Matti Salo tiesi kertoa, että purkulistalla olevasta rakennuksesta oli katkaistu vesi ja sähköt jo noin kuukausi sitten.

Muokattu kello 21.10. Lisätty kappale SPR:n tuhoutuneesta varastosta.

Käyttäjän outi.paappanen@media.fi kuva
Outi Paappanen