Paikalliset

Kirjatoukat, herätys – entistä kattavampi kirjasto palvelee taas

Kahdentoista kunnan Helle-kirjastokimppa avaa kesällä yhteisen verkkokirjaston.

Heidi Häivälä pyyhki pölyjä ja laittoi kirjoja järjestykseen. Kirjaston sulku venyi kolmeen viikkoon, kun tiedot eivät päivittyneet uuteen järjestelmään suunnitellussa aikataulussa.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Aiemmin Porsse-nimellä kulkeneet Pornaisten, Askolan Sipoon ja Porvoon kirjastot ovat muodostaneet uuden Helle-kirjastojen kimpan.

Kirja- ja asiakastiedot on muutettu uuteen KOHA-kirjastojärjestelmään. Asiakkailta toivotaan järjestelmän käyttöönoton alkuvaiheessa hieman kärsivällisyyttä, sillä päivitetyt asiakastiedot tarkistetaan kirjaston tiskillä henkilökohtaisen asioinnin yhteydessä. Tämä vie vain muutaman minuutin.

Elokuussa Helle-kirjastojen kimppaan liittyvät Loviisa ja Lapinjärvi, loppusyksystä Myrskylä ja Pukkila sekä Länsi-Uudenmaan kuntien Lukas-kirjastot Hangossa, Inkoossa, Raaseporissa ja Siuntiossa.

Liitoksen jälkeen yksi ja sama kirjastokortti käy kaikissa 12:n edellä mainitun kunnan kirjastoissa ja asiakas voi tilata niteitä maksutta ristiin rastiin kirjastojen välillä. Lisäksi esimerkiksi Hangosta lainatut kirjat voi palauttaa vaikka Porvoon Kevätkummun kirjastoon. Asiakkaan nykyinen kirjastokortti ei vaihdu, mutta sen käyttömahdollisuudet laajenevat.

Kirjastojen asiakaspalvelu ei tällä hetkellä toimi tekstiviestitse, vaan varausilmoitukset ja tieto laina-aikojen umpeutumisesta kulkevat toistaiseksi sähköpostilla.

Helle-kimppa yhtenäistää kokoelmapolitiikkaansa koskien etenkin erikoisaineistoja ja sähköisiä aineistoja. Jokainen kirjasto hankkii jatkossakin ensisijaisesti omaa asiakaskuntaansa palvelevia niteitä valikoimiinsa.

Kesä-heinäkuun paikkeilla Helle-kimppa avaa yhteisen verkkokirjaston.

Vuoden vaihteessa voimaan tulleen uuden kirjastolain mukaisesti varausmaksut ja kirjojen kuljetusmaksut poistuivat asiakkailta.

Porvoon pääkirjaston kahvila on ollut kolmeksi viikoksi venähtäneen sulun aikana auki. Viime tiistaina sisääntuloaulaan nostettujen pöytien ääressä istui nuoria lukemassa. Kirjastosaliin vievät ovet olivat lukossa, koska muuten väkeä olisi pyrkinyt kirjastoon jatkuvasti. Ripaa on käyty nykimässä päivittäin.

Kahden viikon sulkuaika käytettiin hyväksi kouluttamalla henkilöstöä. Lisäksi lamput on vaihdettu ledeihin ja kirjoista on pyyhitty pölyjä.

– Saimme hieman kritiikkiä siitä, että kirjasto oli kiinni juuri, kun opiskelemaan pyrkivät lukevat pääsykokeisiinsa. Ensin konversion piti toteutua viime marraskuussa, mutta se siirtyi vielä toisenkin kerran, kirjastopalveluiden päällikkö Asko Rossi pahoittelee.

Ensi vuodeksi suunnitelmissa on kirjaston palvelutiskin uudistaminen. Palvelutiskiä on tarkoitus supistaa, jotta tilaa vapautuisi muuhun käyttöön.

Helle-nimi viittaa kirjastoneuvos Helle Kannilaan (1896–1972), joka oli ehkä Suomen itsenäisyydenajan merkittävin kirjastovaikuttaja.

Helle oli keskeinen hahmo itsenäistyneen Suomen yleisten kirjastojen kehityksessä ja nykyaikaisen kirjastolainsäädännön sekä kirjastonhoitajien koulutuksen synnyssä.

Hän toimi valtion kirjastotoimiston päällikkönä vuosina 1921–1949, Kirjastolehden päätoimittajana 1922–1967 sekä Yhteiskunnallisen korkeakoulun kirjasto-opin lehtorina 1949–1963.

Käytössä 30 kirjaston aineisto

Helle-kirjastokimppaan kuuluvat Porvoo, Askola, Sipoo, Pornainen, Loviisa, Lapinjärvi, Myrskylä, Pukkila, Hanko, Inkoo, Raasepori ja Siuntio.

Jatkossa kaikki Helle-kirjastojen toimipisteiden materiaalit ovat asiakkaiden varattavissa ja lainattavissa maksutta yhdellä ja samalla kirjastokortilla kaikkien näiden kuntien yleisissä kirjastoissa.

Vanha kortti käy edelleen.

Uuden kirjastokimpan kunnissa asuu yhteensä noin 150 000 ihmistä. Kirjastojen toimipisteitä on alueella yhteensä 30 ja työntekijöitä 120.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat