Paikalliset

Terveysguru: Heittäkää margariinit pois!

Terveysasiantuntija antoi tietoa ja arjen ohjeita terveellisempään elämään

Taidetehtaalla luennoinut Paula Heinonen on energinen ja innostava esiintyjä.

Eija Quinlan

PORVOO | Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, suolistoguru Paula Heinonen ja Bistro Sinne järjestivät lauantaina yhteistyössä luento-illalliskokonaisuuden Taidetehtaalla.

Heinosen terveyttä ja hyvinvointia käsittelevän luennon lisäksi Bistro Sinnen keittiö oli suunnitellut ”Let food be thy medicine” -ruokafilosofiaa noudattavan ja Heinosen suosituksia mukailevan menun, joka oli tarjolla ravintolassa lauantaina. Siinä oli muun muassa pakuri-ruisleipää sekä nokkoskeittoa ja paljon muuta herkullista ja terveellistä.

– Suuri kiitos Kai Kalliolle tästä tilaisuudesta, Heinonen kiitteli esityksensä alussa.

Hän piti uuden luentokokonaisuuden, joka kesti lähes kolme tuntia.

– Tein tätä luentoa kolme vuorokautta, hän kertoo.

Tämä uusi luento on ikäänkuin jatko-osa aiempaan. Kuitenkin tässäkin pääosassa on suolisto, Paula Heinosen intohimo.

– Ihmisen tärkein elin on suolisto. Jos siellä viiraa, viiraa ympäri kehoa. Suolisto on muun muassa immuunipuolustuksen keskus, hän summaa.

– Suolisto on niin pelottavan viisas. Älkää pahoinpidelkö suolistoanne, hän vetoaa.

Hän vakuuttaa, että suolisto vaikuttaa aivan kaikkeen, sekä ihmisen mielen että kehon terveyteen.

– Välimeren ruokavalio ehkäisee masennusta, hän kertoo.

Heinonen antaa konkreettisia ohjeita arjen valintoihin. Lisäksi hän selittää, miksi eri vitamiineja tarvitaan ja mihin vuorokauden aikaan niitä pitää ottaa.

Yleisö saa kuulla muun muassa sen, että esimerkiksi sinkin puutos huonontaa stressinsietokykyä ja lisää riskiä apatiaan. Samoin hän kertoo, että folaatin, B12- ja B6-vitamiinin puutos voi lisätä masennuksen riskiä.

– Mikä on antioksidanttisesti tärkein ruoka? hän tiedustelee.

– Metsämustikka, hän vastaa ja ylistää sen moninaisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Aivoille ja hyvälle mielelle elintärkeää ruokaa marjojen lisäksi ovat muun muassa oikeanlaiset rasvat ja vihannekset.

– Vääränlaiset rasvat aiheuttavat tulehdusta, hän muistuttaa.

Margariinit tämä suoliston asiantuntija tuomitsee täysin.

– Heittäkää ne pois, hän sanoo kursailematta.

Hän suosittelee käyttämään kylmäpuristettuja öljyjä.

– Kylmäpuristetun öljyn pitää olla tummassa lasipullossa, ei läpinäkyvässä eikä muovipullossa.

Heinonen myös herättelee naisia miettimään, millaista saippuaa ja kosmetiikkaa he käyttävät. Hän myös ennustaa, että tulevaisuudessa kaikille ihmisille räätälöidään kullekin parhaiten sopiva ravinto. Esimerkiksi Atkinsin dieetti tai Paleo tai 5-2 dieetti ei sovi kaikille.

Luennoitsija myös muistutti kiitollisuuden voimasta.

– Syö kiitollisena, älä stressaa. Kiitollisuus tuo onnellisuutta. Lipsuminen ei kaada mitään. Tärkeintä ovat jokapäiväiset valinnat.

Neljännessä rivissä istuva porvoolaisparikunta Hannele ja Reijo Hartolahti olivat jo toista kertaa kuuntelemassa Heinosta. He olivat paikalla myös kolme vuotta sitten, kun Heinonen oli viimeksi Taidetehtaalla. Terveellinen syöminen on muodostunut heille elämäntavaksi.

– Salaatin voi juoda. Ihan jatkuvasti kone käy, smoothiin voi laittaa kaikenlaista, rouva kertoo.

– Pitäisi vain jaksaa toteuttaa. Elämä ei ole sellaista, että aina mennään ohjeiden mukaan, mies huomauttaa.

– Välillä pitää herkutellakin, rouva myötäilee.

Paula Heinonen

Hän on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja kolmen pojan äiti.

Hän valmistui Helsingin teknillisestä korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto) soveltavan mikrobiologian, soveltavan biokemian ja teollisuustalouden diplomi-insinööriksi vuonna 1986.

Hän suoritti jatko-opintoina tekniikan lisensiaatin tutkinnon.

Heinonen on kirjoittanut kolme terveystiedekirjaa:

Hän kouluttaa ravitsemuksen ammattilaisia (FLT Ravintovalmentaja®) sekä funktionaalista lääketiedettä terveydenhuollon ammattilaisille.

Lähde: www.paulaheinonen.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tammikuussa tavikset haastetaan vegaaneiksi4.1.2017 13.00
Professori paukauttaa piereskelystä – MT: Ampuu alas yleisen harhaluulon gluteenista10.2.2017 08.29
Professori: Vegaaniruoka sopii koululaiselle – "Syyt pitäisi sanoa rehellisesti"12.5.2017 19.15
Näin teet jäätelöä itse (ja tiedät, mistä se on tehty)10.6.2015 16.20
Laiskakin voi ryhtyä vegaaniksi30.9.2016 22.39
Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä5.2.2017 18.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat