100 000 asiakaskäynnin haamuraja menee rikki Porvoon Lääkärikeskuksessa. Onko menestyvä yhtiö myytävänä?

Porvoon Lääkärikeskuksen hallituksen puheenjohtajan Timo Wahlroosin mukaan jo asiakaskäyntien määrä kertoo, kuinka tärkeä yritys on seudulle.

Jyrki Hämäläinen

PORVOO  |  Porvoon Lääkärikeskus Oy jatkaa paikallisesti merkittävänä, itsenäisenä ja yrittäjyyden arvoilla toimivana terveyspalveluyrityksenä, yhtiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Timo Wahlroos linjaa.

Vuonna 1972 perustettu yhtiö on koko Itä-Uudenmaan suurin yksityinen terveyspalveluyritys. Kilpailun lisääntymisestä huolimatta yhtiö kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan noin 3,9 miljoonaan euroon. Summa ei sisällä yrityksessä ammatinharjoittajina työskentelevien lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden laskutusta. Omia työntekijöitä on 35 ja ammatinharjoittajia noin sata.

Käyntejä tänä vuonna ensimmäisen kerran yli 100 000.

Asiakaskäyntien määrä ylittää tänä vuonna ensimmäisen kerran 100 000:n rajapyykin, eli yhtiö on selvästi myös vaihtoehto julkiselle terveydenhuollolle.

– Luku kertoo, kuinka merkittävästä yrityksestä on kyse. Voimme olla ylpeitä, että tällainen paikallinen toimija on yhä olemassa, kun se niin monilta paikkakunnilta on kadonnut, Timo Wahlroos toteaa.

Terveyspalvelut ovat Suomessa yksi suurimman muutoksen kourissa olevista toimialoista, kiitos tulossa olevan sote-uudistuksen. Se on myös yksi syy siihen, että Porvoon Lääkärikeskuksen omistajat päättivät siirtää vastuuta nuoremmille ja tuoda tuoreita kasvoja ja näkemyksiä yrityksen johtoon.

Carola Valkama tuli talon ulkopuolelta toimitusjohtajaksi viime vuonna. Pitkäaikaisia yhtiön omistajajäseniä päätti jäädä sivuun hallitustyöstä.

Uudessa nelijäsenisestä hallituksesta kaksi on töissä Porvoon Lääkärikeskuksessa. Uusi puheenjohtaja Timo Wahlroos on koulutukseltaan eläinlääkäri, joka työskentelee Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajana.

Suomessa on jäljellä enää pari kourallista Porvoon Lääkärikeskuksen kaltaisia yrityksiä, joita ei ole myyty isoihin ketjuihin. Kysyjiä on ollut, ja niitä on niin kauan kuin markkinoilla on ostettavaa. Timo Wahlroosin mukaan kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan myös juurista ja arvoista.

Talo on täyttynyt toiminnalla.

– Yhtiö on hyvin vahvasti työntekijöiden omistama. Sillä on merkitystä, millainen tämä on työpaikkana ja millainen rooli yrityksellä on osana yhteisöä. On tärkeää, että epävarmana aikanakin kuuntelemme, millaisia toiveita asiakkaillamme on, hän sanoo.

Yhtiö otti ison kasvuloikan rakentaessaan uuden Lääkäritalon Näsiin. Tila on nyt täyttynyt toiminnalla niin, että uusia tarpeita on jo näköpiirissä.

Timo Wahlroosin mukaan keskeinen kysymys sote-uudistuksessa on, miten paikallinen pienehkö toimija pystyy vastaamaan isojen yritysten asettamaan haasteeseen.

– Peruslinjamme on osoittautunut toimivaksi. Kaikkiin skenaarioihin pitää varautua, ja pitää olla valmis olemaan mukana erilaisissa vaihtoehtoisissa ratkaisuissa, Wahlroos muotoilee.

Yksi skenaario on, että Porvoon kaupunki perustaa sote-lain tarkoittaman sote-palvelutuotantoyhtiön jonkin terveyspalveluyrityksen kanssa. Uusi kaupunginhallitus käsitellee asiaa ensi maanantaina.

– Asiakkaiden näkökulmasta parasta olisi, että tilaa olisi kaikenlaisille toimijoille, eikä kenttä olisi pelkästään suurten pelureiden hallussa, Timo Wahlroos sanoo.

Uusimaa on hakenut jatkoaikaa sote-uudistuksen voimaantulolle, joten maailma ei välttämättä mullistu heti vuoden 2019 alussa.

Written by:

Jyrki Hämäläinen

Ota yhteyttä