Sunnuntai

Veli-Matti surmasi nukkuvan vaimonsa veitsellä – Nyt hänestä tulee puutarhuri

Veli-Matti Lehikoinen istuu vaimonsa taposta Suomenlinnan avovankilassa ja opiskelee puutarhuriksi.

Vaimonsa taposta Suomenlinnan avovankilassa tuomiota istuva Veli-Matti Lehikoinen opiskelee puutarhuriksi ja käy luennoimassa järjestöissä omaa tarinaansa. –Elämä pitää rakentaa joka päivä uudestaan, että on syy jatkaa.

JOHANNA ERJONSALO

Kotikatu aamulla kello 05.50, päivittää Veli-MattiLehikoinen Facebook-sivulleen.

Kotikatu on mukulakivinen tie, joka johtaa Suomenlinnan avovankilaan.

Lehikoinen on vanki, tuomittu rikollinen, joka opiskelee puutarhatalouden perustutkintoa Keudan oppilaitoksessa Keravalla.

– Olen istuttanut kaikki nämä kukat, Lehikoinen esittelee avovankilan pihalle valtaviin ruukkuihin istutettuja kukkia.

Kukkien istuttaminen ei vangeille tavallisesti kuulu, mutta Lehikoinen tarjoutui opintojensa innoittamana istuttamaan kukkia, kun vankila näytti ehdotukselle vihreää valoa.

– Aika kuluu nopeammin, kun on jotain järkevää ja hyödyllistä tekemistä.

Innostus puutarhaopintoihin syttyi viime vuonna Keravan avovankilassa, jossa työnjohtaja tarjosi mahdollisuutta ottaa vastuulleen 2 000 joulutähden kasvattamisen. Nyt opintoja on jäljellä vajaa vuosi.

– Tämä ei ole minun sydämenasia, mutta kivaa. Parasta, mitä vankilassa keksin, sanoo ensin Sörkan ja sitten Keravan vankilassa istunut, maaliskuussa Suomenlinnan avovankilaan siirtynyt Lehikoinen.

Arboristin eli puunhoitajan työt ovat opiskeluiden myötä alkaneet kiinnostaa, kun vapaus aikanaan koittaa.Ennen opintoja miehellä ei ollut kokemusta tai edes intohimoja puutarha-alaa kohtaan.

Tällä hetkellä varsinaiseen vankityöhön kuuluu luonnonkivisen vesikourun rakentaminen avovankilan alueelle. Työn edistymistä valvovat vankilan työnjohtajat. Myös arkkitehdit käyvät antamassa neuvoja ja Museovirasto vaalii historiallisia arvoja.

Koulua Keravalla on yksi päivä viikossa.

Lehikoisen vankilatuomion takana on arka ja kipeä tarina. Lokakuisena iltana vuonna 2013 Lehikoinen surmasi nukkuvan vaimonsa jostain suuttuneena usealla veitseniskulla. Hän sai kymmenen ja puolen vuoden tuomion taposta.

– Kadun tekoani elämäni loppuun asti sekä läheisilleni aiheutunutta tuskaa. Olen pyytänyt ja saanut tekoni anteeksi tuolta yläkerrasta. Muilta anteeksi saaminen on absurdi ja mahdoton ajatus. En itsekkään antaisi vastaavaa koskaan anteeksi, hän sanoo.

Vankilassa lokakuisen illan tapahtumia on ollut aikaa miettiä.

– Elämä pitää rakentaa joka päivä uudestaan. Nöyrin mielin, mies sanoo hiljaa.

Vankilassa Lehikoinen on osallistunut myös muun muassa kahteen teatteriprojektiin Sörkan vankilassa.

Lehikoinen on saanut myös mahdollisuuden käydä mielenterveysjärjestöissä kokemusasiantuntijana luennoimassa omasta tarinastaan otsikolla Pahimmasta selviytyminen.

Tuomiota on vielä jäljellä, mutta koevapaus koittaa mahdollisesti vuoden kuluttua elokuussa.

Sitä ennen Lehikoinen haluaisi toteuttaa vielä yhden puutarhaan liittyvän unelman ja palauttaa vankila-alueella sijaitsevan, 1700-luvun lopussa perustetun kirsikkapuutarhan entiseen loistoonsa.

– Haluaisin suorittaa näyttötutkinnon rakentamalla kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutarhan ihan viimeisen päälle kondikseen, hän sanoo.

Alkujaan puutarhassa oli huvimaja, portti, pensaita ja erilaisten kukkien kirjo. Puutarhassa oli suoraviivaisia käytäviä ja tarkka puutarhakortteleiden ruudukko.

Nykyisin Museoviraston varjelema puutarha on päässyt pahasti rehevöitymään. Kirsikkapuut kukkivat kuitenkin edelleen joka kesäkuu.

Suomenlinnan vankila

Suomenlinnan vankila on perustettu vuonna 1971 Suomenlinnan peruskorjaus- ja entisöintitöitä varten.

Vankila tekee yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.

Vankipaikkoja on 100.

Suomenlinnaan sijoitetaan pääasiassa tuomionsa loppusuoralla olevia vankeja.

Vangit tekevät töitä tai ovat mukana muussa toiminnassa (esimerkiksi opiskelu tai psykofyysinen kuntoutus).

Työ on pääasiassa kivimuurien korjausta, kunnostusta sekä kivetystöitä.

Puutarha-alan koulutusta järjestetään yhdessä Keudan oppilaitoksen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat