Kuka rakastaisi minua? – 50 kissaa kaipaa kotiin Tolkkisista

Kuka rakastaisi minua? Rauhallinen ja leikkisä Pirre pitää rapsutuksista yli kaiken. Kissatalossa niitä tarjoaa muiden muassa Sanna Järvenpää. Mutta Pirre haluaisi ikiomaan kotiin.

Sirpa Kulonen

Pirre tulee toimeen isommassakin porukassa ja sopisi myös lapsiperheeseen.

Sirpa Kulonen

Osmo ja Leevi ovat niin kiintyneitä toisiinsa, että ne annetaan vain yhteiseen kotiin. Varsinkin Leevi on arka, joten lapsiperheeseen ne eivät sovi.

Sirpa Kulonen

Viiru viihtyy ihmisten seurassa. Se unelmoi suuresta talosta, jossa olisi tilaa liikkua. Muuten vaanii ylipainon uhka.

Sirpa Kulonen

"Minulla on hirrrveä ihmisen ikävä", hyrisevät Tolkkisten kissatalon kehrääjät.

PORVOO  |  Mustavalkoinen Karri-kissa kierähtää selälleen Sanna Järvenpään käden alla Tolkkisten kissatalossa. Jos se osaisi puhua, se sanoisi varmaan: "Älä ikinä lakkaa rapsuttamasta!"

Samaan tapaan viestittää toisessa huoneessa majaileva Pirre. Kumpikin näkee salaa unia ikiomasta kodista – joko entisestä tai uudesta – ja siitä ihanuudesta, että ihminen olisi aina lähellä.

Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys ry. (PSEY) vastaanottaa Tolkkisten löytöeläintalolle vuosittain noin 250 löytökissaa Porvoon, Sipoon ja Askolan alueilta. Tällä hetkellä talossa majailee noin 50 koditonta kehrääjää, joista kymmenkunta pentuja.

Vain viidesosa kissataloon päätyvistä lemmikeistä palautuu takaisin omiin koteihinsa. Muille etsitään uudet kodit, Sanna Järvenpää kertoo.

– Pahimmassa tapauksessa kissa on tahallisesti jätetty heitteille, mutta syynä saattaa myös olla tietämättömyys löytöeläinten olinpaikasta.

Jos lemmikki katoaa, kannattaa käynnistää laaja haku niin maastossa kuin sosiaalisessa mediassakin.

– Lemmikin omistajan kannattaa tasaisin väliajoin päivittää tietonsa siitä, mihin oman asuinalueen kadonneet ja löytyneet lemmikit toimitetaan. Omaa apuansa pitää tarjota myös niille lähimmäisille, joilla esimerkiksi ei ole mahdollisuutta tai taitoa surffailla netissä.

Kesäaikaan lemmikkejä katoaa suhteessa enemmän kuin muina vuodenaikoina.

– Syynä ovat useimmiten kuumuuden takia auki unohtuneet ovet ja ikkunat tai jopa niihin asetettujen porttien ja verkkojen pettäminen. Lomamatkan ajaksi värvätylle lemmikinhoitajalle on hyvä osoittaa kodin ”vaaran” paikat, joista lemmikki pääsee livahtamaan karkuun.

Jos lemmikki karkaa, toivoaan ei kannata heittää turhan nopeasti.

– Varsinkin kissoja kulkee vielä valitettavan paljon vapaana, joten yksinäiseen kulkijaan eivät aina heti kiinnitetä huomiota. Kuukausienkin reissut ovat mahdollisia itsensä saalistamalla tai kerjäämällä ruokkivalle.

Päätös karkureissulle tulee kuitenkin aina: auto-onnettomuus, pedon kohtaaminen tai voimien hiipuminen. Löytöeläintaloon päätyvää lemmikkiä voi pitää onnekkaana.

– Eläinlääkärin lemmikkiin asettama mikrosirutunniste on varmin tapa yhdistää kadonnut lemmikki ja omistaja.

Tolkkisten kissatalolle talteen otettujen lemmikkien ilmoitukset julkaistaan PSEYn facebook-sivulla facebook/psey.net ja kotisivuilla www.psey.net. Kotisivuilla voi myös ilmoittaa omasta kadonneesta lemmikistään.

Vinkkejä kissakuumeeseen

Tolkkisten kissatalolla hyvää kotia odottaa tällä hetkellä noin 50 kissaa.

Kissoja ei luovuteta vapaana ulkoileviksi. Kissojen hintaan sisältyy madotukset, rokotukset, turvasirutus ja leikkaus.

Kotia etsiviin kissoihin voi käydä tutustumassa päivittäin kello 18–19 välillä osoitteessa Massakuja 1, 06750 Tolkkinen.

Jos pohdit löytyisikö kissatalolta sinulle sopiva karvakaveri, voit soittaa numeroon 040 4867460

Muista, että kissa voi elää jopa yli 20-vuotiaaksi. Se tarvitsee päivittäin ruokaa, raikasta vettä ja sen hiekkalaatikko on siivottava.

Omistajan tulee huolehtia myös kissan rokotuksista, loishäädöstä ja mahdollisen hammaskiven poistosta.

Kissa, jolla ei aiota teettää pentuja, on syytä steriloida.

Written by:

Sirpa Kulonen

Ota yhteyttä