Kiira-myrsky jyräsi vauhdilla Porvoon yli – seudulla 70-100 myrskytuhotehtävää

Kiira-myrsky riehui Itä-Uudellamaalla, mutta henkilövahingoilta onneksi vältyttiin. 

Lukijan kuva / Henri Metsola

Kattoja repeili, puita kaatui, pahimmillaan kymmenisen tuhatta taloutta ilman sähköä.

Porvoo | Poikkeuksellisiin puuskanopeuksiin yltänyt Kiira-myrsky teki runsaasti tuhoja Porvoossa ja Itäisellä Uudellamaalla. Vahingot jäivät onneksi aineellisiksi – henkilövahingoilta on sunnuntaiaamun tietojen perusteella vältytty.

Myrsky iski voimalla Porvooseen iltaseitsemän aikoihin. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Mika Siitosen mukaan palokunnat olivat hyvässä valmiudessa ja hoitivat itsenäisesti raivaustehtäviä.

- Koko pelastuslaitoksen alueella myrskyyn liittyneitä tehtäviä oli arviolta 70-100, Siitonen toteaa.

Myrsky repi Kuninkaanportissa sijaitsevan toimistotalon kattoa. Porvoon Tokmannissa salama aiheutti savunpoistoluukkujen aukeamisen, mikä johti puolestaan vesivahinkoihin

Sipoon Savijärven kartanon rakennusten peltikattoja joutui myös Kiiran uhriksi.

Veckjärven Olofsbergintiellä sijaitsevan omakotitalon palo havaittiin naapurustossa vasta neljän aikoihin aamuyöstä. On todennäköistä, että se on saanut alkunsa rajuilman aiheuttamista vahingoista. Palo ehti levitä talon molempiin kerroksiin.

Myrsky kaatoi runsaasti puita, myös rakennusten päälle, liikenneväylille ja sähkölinjoille. Vilkasliikenteisimmät raivattavat kohteet olivat Myrskyläntiellä ja Mäntsäläntiellä. Sikosaarentiellä tapahtui liikenneonnettomuuskin, kun autoilija törmäsi tielle kaatuneeseen puuhun.

Näyttävä, mutta harva se vuosi toistuva tilanne koettiin lauantai-iltana Porvoon jokirannassa. Vesi  nousi korkealle empirekeskustan Jokikadulle ja sosiaalisessa mediassa päästiin veistelemään Pohjolan Venetsiasta. Pelastuslaitokselle tämä ei aiheuttanut toimenpiteitä.

- Jokirannan kiinteistönomistajat ovat varautuneet veden nousuihin, Siitonen sanoo.

Sähköjä vailla oli lauantai-iltana Itä-Uudellamaalla pahimmillaan jopa kymmenisentuhatta taloutta. Myrskyn nopea ohimeno helpotti korjaustöitä ja sunnuntaiaamuna sähköttä on enää noin tuhat taloutta.

Voimakkain myrskyrintama ohitti seudun parissa tunnissa.

Ilmatieteenlaitos antoi vaaratiedotteen myrskystä vasta hiukan ennen sen iskemistä Suomeen. Palomestari Siitosen mukaan tulevasta oli kuitenkin varoitettu useaan otteeseen alkaen kaksi vuorokautta ennen myrskyä, joten sen olisi pitänyt olla kaikkien tiedossa.

- Viimeinen vaaratiedote oli hyvä, se varmaan vielä vähensi henkilövahinkojen riskiä. 

Onko sinulla hyvää kuvaa tai uutta tietoa Kiira-myrskyn aiheuttamista tuhoista`Porvoon seudulla. Laita ihmeessä viestiä osoitteeseen [email protected]

 

Written by:

Samu Karvala

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Onko myrsky Kiira vai Klaara? – SS: Ensimmäinen nimi kalenterissa ratkaisee32 776 taloutta 29 kunnassa vielä illalla ilman sähköä – Katso kuntakohtaiset luvut tästä