Puheenaihe

Rikolliset asuneet ilmaiseksi vastaanottokeskuksissa – HS: "Nuorten miesten porukka nukkui päivät ja lähti öisin kiertämään"

Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Valko-Venäjältä ja Georgiasta tulevat ammattirikolliset ovat oppineet käyttämään hyväksi turvapaikanhakujärjestelmää Suomessa, kertoo  keskusrikospoliisi (krp) Helsingin Sanomille.

Rikolliset ovat muun muassa asuneet ilmaiseksi vastaanottokeskuksissa, joissa on hämmästelty, kuinka he nukkuvat päivisin ja lähtevät öisin omille teilleen.

Lisäksi krp:n mukaan on paljastunut, että georgialaiset rikolliset pyrkivät Suomeen väärillä identiteeteillä, koska heillä on ollut kielteisiä turvapaikkapäätöksiä muista EU-maista.

– Liikkuvat valkovenäläisrikolliset hyödyntävät hyvin usein turvapaikkamenettelyä, mikä tarjoaa mahdollisuuden edulliseen majoittumiseen ja moniin muihin palveluihin. Myös valtaosa rikoksista epäillyistä georgialaisista on Suomessa turvapaikanhakijoina, sanoo krp:n rikoskomisario Minna Laukka HS:lle.

Rikolliset tehtailevat Suomessa yleensä pieniä omaisuusrikoksia kuten näpistyksiä, mutta myös asuntomurtoja. 

Hämärämiehet löysivät Suomen järjestelmän heikkoudet nopeasti, sillä viisumivapaus georgialaisille myönnettiin viime maaliskuussa. Georgialaisia on epäiltynä nyt 50 varkaudesta ja 60 näpistystapauksesta. Valkovenäläisillä näpistysepäilyjä on ollut 60–150 vuosittain, ja saman verran on kirjattu varkauksia.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että yksikään georgialainen tai valkovenäläinen ei ole saanut tänä vuonna Suomesta turvapaikkaa. Hakemuksia on ollut yhteensä 70.

Rikollisten toimintaa yritetään kitkeä viranomaisyhteistyöllä. Kiinnijääneet rikolliset joutuvat Suomessa oikeuteen ja heitä uhkaa maahantulokielto Schengen-alueelle.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"15.6.2017 16.01
Mihin katosivat murtomiehet Suomesta? – Asuntomurtojen määrä miltei puolittui vuodessa13.6.2017 06.30
Turvapaikanhakijoiden kääntyminen kristinuskoon herättää kysymyksiä Migri-pomossa – "Miksi pitää olla juristi muistuttamassa"12.8.2017 09.20
Yle: Vastaanottokeskusten määrä puolittui – täällä keskuksia vielä on8.7.2017 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat